Nämä Sinä muistat: Prodigy: Smack My Bitch Up, Nirvana: Rape Me, Ozzy Osbourne: Suicide Solution. Mitäpä pop-musiikki olisi ilman epäkorrekteja kappaleita?
Entäs nämä? 20 vuotta sitten goottipop-bändi Curen kappale Killing An Arab jouduttiin poistamaan radiosoitosta Yhdysvalloissa arabijärjestöjen painostuksesta.
Nirvana päätyi vaihtamaan In Utero -albumin Rape Me -kappaleen muotoon Waif Me, jotta levy kelpasi myyntiin myös Wal-Mart ja K-Mart -kauppaketjuissa.
FBI:n varajohtaja Milt Ahlerich kirjoitti gangsta rap -yhtye N.W.A.:lle 80-luvun lopussa kirjeen, joka paheksui bändin kappaletta Fuck Tha Police.
Metallibändi Slayerin Altar of Sacrifice -biisin taas epäiltiin kannustaneen kolmea teinipoikaa tappamaan 15-vuotiaan tytön USA:ssa 1996. Tarinoita riittää.
"Epäkorrektit sanoitukset ovat periaatteessa samassa juridisessa asemassa kuin samankaltaiset lehtijututkin, mutta taiteellisen vapauden nimissä niitä katsotaan läpi sormien. Karkea kieli kuuluu rokkisanoituksiin", toteaa rikosoikeuden professori Pekka Koskinen.
"On mahdotonta näyttää toteen, että joku tietty kappale, jossa yllytetään esimerkiksi vakavaan rikokseen, todella aiheuttaisi sen."
Ainakin karkeilla sanoituksilla saa huomiota. Marilyn Manson aloitti uuden shokeeramisen aikakauden 90-luvun puolivälissä. Hänet on muun muassa pidätetty Floridassa epäiltynä sopimattomasta lavakäytöksestä. Manson työnsi dildon anukseensa samalla kun virtsasi yleisöön.
Manson on aiheuttanut sanoituksillaan ja lukuisilla tempauksillaan niin paljon pelon sekaista paheksuntaa, että jopa hänen fanejaan on vainottu. Esimerkiksi 18-vuotias John Schroder pidätettiin Texasissa vuonna 1996 sopimattoman käytöksen takia. Syynä oli se, että Schroder käytti Marilyn Manson -t-paitaa. Pari vuotta myöhemmin yhdysvaltalainen rikosten ehkäisykeskus Crime Prevention Resource Center ehdotti, että Marilyn Mansonin fanit pitäisi lukita pakkohoitoon. Samalla CPRC halusi goottirock-fanien luokittelemista katujengeiksi.
"Karskit tekstit ovat itsetarkoituksellisesti provosoivia, mutta tekijät eivät ole vastuussa siitä, mitä kuuntelijan päässä liikkuu", toteaa populaarimusiikkiin erikoistunut akatemiatutkija Yrjö Heinonen.
"Tosin sanoitukset vaikuttavat eri lailla eri kuuntelijoihin, riippuen omista arvoista ja ideologiasta. Oikealle yleisölle ne toimivat asenteita ruokkivana, jopa kannustavana."
Esimerkkinä black metal -musiikki, jonka uskotaan johtaneen useiden kirkkojen polttoon ja hautakivien häpäisemiseen, jopa rituaalimurhiin.
"Kun pyritään shokeeraamaan, seuraavan tulokkaan pitää olla entistä rajumpi. Olemme jo siinä tilanteessa, että perinteisesti konservatiiviset tahot eivät enää provosoidu rajuista sanoituksista kuten aiemmin. Hyvänä esimerkkinä pääministeri Vanhanen, joka näytti pirunnyrkkiä Lordin vieressä", toteaa Heinonen.
Tai sitten Vanhanen sekoitti pirunnyrkin ja voitonmerkin.
"Rankat tekstit hakevat vielä rajojaan. Tulevaisuudessa pyritään yhä suurempiin sensaatioihin ja sitä kautta näkyvyyteen. Vaikutus näkyy myös valtavirtasanoituksissa. Ne saavat entistä rajumpia piirteitä", Heinonen uskoo.
Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa huumorimielessä tehdyt väkivaltaiset sanoitukset aiheuttavat kuuntelijoissa aggressiivisia tunteita ja masennusta. Miksei levyjä tarkisteta samalla tavalla etukäteen, kuten elokuvia?
"Koska on lähdetty siitä, että liikkuva kuva vaikuttaa erityisen intensiivisesti ja tehokkaasti mielikuviin" Koskinen kertoo.
Rajusta kielenkäytöstä kuitenkin varoitetaan ostajaa Parental Advisory -tarralla.
Mutta mistä koko tarrainnostus alkoi? Princen vuonna 1984 julkaistusta Purple Rain -albumista. Levyn härskit sanoitukset saivat USA:n vanhemmat varpailleen, ja etenkin kappale Darling Nikki: "I met her in a hotel lobby, masturbating with a magazine". Seurauksena Al Goren vaimo Tipper sekä 21 muuta vaikutusvaltaista äitiä alkoivat vaatia levyihin tarroja, joissa varoitetaan karkeasta kielenkäytöstä. Vaatimuksen toteutti esimerkiksi Meyer Music Market -ketju, joka laittoi explicit lyrics -varoitustarran jopa Frank Zappan Jazz From Hell -levyyn. Siitäkin huolimatta, että kyseessä oli instrumentaalialbumi.
Vuonna 1990 maailma sai yhdenmukaistetut Parental advisory -varoitustarrat. Yhtenä ensimmäisistä levyistä kylkeensä sellaisen sai rap-yhtye 2 Live Crew’n albumi Nasty As They Wanna Be.
Sensuuri-into meni hetkeksi jopa niin pitkälle, että USA:n suurin kauppaketju Wal-Mart kieltäytyi myymästä lainkaan varoitustarralla leimattuja levyjä, välittämättä siitä, oliko tarra ansaittu kirosanoilla vai väkivaltaan yllyttämisellä.
Parental Advisory -tarrasta on oikeastaan tullut lähinnä hyvä mainos levylle. Pelkästään Eminem on myynyt jo 65 miljoonaa varoitustarralla varustettua levyä.
Kuten Osmo Soininvaara totesi arvostellessaan Cityssä PA-tarralla varustettua Snoop Doggin levyä:
"Yritin etsiä kohtaa, jolla tarra on ansaittu, mutta joko kuullun ymmärryksessäni on vikaa tai rima USA:ssa perin alhaalla."
Jumalanpilkka
Norjalaiset ovat jo 80-luvun loppupuolelta kunnostautuneet kirkonpolttomusiikin sanansaattajina. Bändien, kuten Mayhemin, Emperorin ja Burzumin, fanit, sekä poliisien epäilyjen mukaan myös ko. yhtyeiden jäsenet, ovat polttaneet noin 50 kirkkoa. USA:n kauhukakara Marilyn Manson taas repii raamattuja lavalla. Siitä on esittänyt paheksuntansa muun muassa Vatikaani.
Soundtrack: Marilyn Manson - God Is Dead
Don´t draw your own conclusion.
Submit to the grand illusion.
Get on your knees.
The only good god is a dead god.
The only god good for me.
TJEU: Emperor: Inno A Satana, Slayer: Cult, Manowar: Bridge of Death
Varasteluun yllyttäminen
Chumbawamban Alice Nutter ilahdutti levy-yhtiötään vuonna 1998 kertoessaan ABC:n tv-ohjelmassa Politically Incorrect, että heitä ei haittaa, jos heidän levyjään varastetaan, kunhan niitä ei pöllitä pienistä liikkeistä, vaan esimerkiksi Virgin Megastoren kaltaisilta ketjuilta. Kyseinen kauppaketju poisti yllättäen Tubthumping-levyn avoimilta hyllyiltään ja myi sitä vain tiskin takaa. System Of A Downin vuonna 2002 julkaisema albumin nimi Steal This Album! viittaa puolestaan sekä ironisesti siihen, että uudet biisit olivat levinneet netissä jo ennen julkaisua että Abbie Hoffmanin vastakulttuurikirjaan Steal this Book.
Soundtrack: Jane’s Addiction - Been Caught Stealing
I enjoy stealing.
It´s just as simple as that.
Well, it´s just a simple fact.
When I want something,
I don´t want to pay for it.
TJEU: Turbonegro: High On The Crime, Choking Victim: Five-Finger Discount, Blue Öyster Cult: Career Of Evil
Luokkaviha
"Why don’t presidents fight the war? Why do they always send the poor?" ihmettelee armenialaista syntyperää oleva jenkkibändi System Of A Down. Yhteiskuntaa kyseenalaistavia sanoituksia irtoaa myös monelta poliittiselta räppäriltä. Suomessakin vieraillut Paris (jolla muuten on kansantaloustieteen tutkinto Kalifornian yliopistosta) on syyttänyt 15 vuotta epätasa-arvosta USA:n hallitusta. Paris omisti jo vuonna 1992 kappaleen George W. Bushin isälle. Biisi oli Bush Killa. Tunnetuin luokkavihasta pauhaava orkesteri on kuitenkin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin epäkohtiin pureutunut, vasemmistoradikaalia propagandaa levittänyt Rage Against The Machine. Kun 9/11-terrori-iskujen jälkeen radiot saivat listan soittokieltoon saatettavista biiseistä, Rage Against The Machine oli ainoa bändi, jonka kaikki kappaleet laitettiin pannaan.
Soundtrack: Rage Against The Machine - Wake Up
Networks At Work, Keepin´ People Calm, You Know They Went After King
When He Spoke Out On Vietnam, He Turned The Power To The Have-Nots
And Then Came The Shot
TJEU: Bad Religion: Against The Grain, The Clash: Know Your Rights, Paris: Freedom
Naisten halventaminen
Vuonna 1978 Rolling Stones ilahdutti feministejä julkaisemalla groupeista kertovan Some girls -biisin, jossa Mick Jagger luettelee eri kansallisuuksia omaavien naisten erityispiirteitä. Kappaleen alkuperäisversio oli 24 minuuttia pitkä. Rollarit itse puolustivat sekä tätä että myöskin vihastusta herättäneitä Under My Thumb ja Brown Sugar -kappaleita sanomalla, että kyse oli stereotyyppisen asenteiden parodioinnista. Rankempia biisinsanoja kaipaaville suosittelemmekin, paljon puhutun hiphopin lisäksi, viime vuonna comebackin tehnyttä jenkkibändi The Mentorsia, joka on itse ristinyt musiikkinsa raiskausrokiksi (rape rock).
Soundtrack: Mentors - S.f.c.c.
Suck and fuck and cook and clean
Baby do you know what I mean?
I´m the king of the castle
Suck and fuck and cook and clean
Baby you know what I mean
Don´t give me a hassle
TJEU: Nelly: Tip Drill, D12: Bitch, Anal Cunt: You Got Date Raped
Väkivallan ihannointi
Nyrkit pystyyn ja Glockit holsterista. Vaikka viitteitä väkivallasta voi kaivaa yhtä lailla death metal -orkesteri Cannibal Corpsen kuin nu-metallibändi Limp Bizkitinkin sanoituksista, on rap todellinen väkivallan ihannoinnin kehto – etenkin 80-luvun lopulla syntynyt gangsta rap, jossa räppärit ovat jengiläisiä – tai ainakin väittävät olleensa. Ice-T:n vuonna 1986 julkaisema 6’n The Mornin’ -biisi oli ensimmäinen gangsta rap -levytys. Vuonna 1992 ilmestynyt Dr. Dren The Chronic -levy muutti viimeistään g-rapin kaupalliseksi, mutta jo ennen sitä N.W.A:n räppärit ( johon myös Dre kuului) nousivat kulttisuosioon: Straight Outta Compton -levy myi 80-luvun lopussa USA:ssa tuplaplatinaa, vaikkei yksikään levyn kappaleista saanut radiosoittoa.
Soundtrack: N.W.A. - Fuck Tha Police
Ice Cube will swarm
On any muthafucka in a blue uniform
Just cuz I´m from the CPT, punk police
are afraid of me
A young nigga on a warpath
And when I´m finished, it´s gonna be
a bloodbath
Of cops, dyin in LA
Yo Dre, I got somethin to say
TJEU: Marilyn Manson: Get Your Gunn, Dr. Dre: A Nigga Witta Gun, Bodycount: Cop Killer, Slayer: Altar Of Sacrifice
Huumemyönteisyys
Sex, drugs and rock’n’roll. Huumeista on laulettu pop-musiikissa aina – joko suoraan tai vertauskuvallisesti. Huumehuuruisella 60-luvulla Jefferson Airplane sai huumemyönteisen kappaleensa White Rabbit sensuuriviranomaisten ohi radiosoittoon. Peter, Paul & Mary -kolmikon lähes 40 vuotta sitten tekemän lastenlaulun Puff The Magic Dragon (Lohikäärme Puff) on epäilty kertovan marihuanasta, The Beatlesin Lucy in the Sky with Diamondsin taas LSD:stä, vaikka bändi yhteyden kielsikin. Weezer laulaa Hash Pipesta ja punkbändi NOFX julistaa Drugs Are Good, mutta eniten huumeita hehkuttavat räppärit. Esimerkiksi Dr. Dren debyyttilevy The Chronic sai nimensä termistä, jota käytetään katukaupassa kalliista, korkealuokkaisesta kannabiksesta.
Soundtrack: D12 - These Drugs
The last time I sniffed blow
I ended up in Denver, Colorado at an
Iggy Pop show
Bizarre be smokin a half a pound
Fuckin the engineer´s wife, while he´s mixin my song down
TJEU: T Rex: Dandy In The Underworld, Weezer: Hash Pipe, Marilyn Manson: I Don’t Like The Drugs But The Drugs Like Me.
Itsetuho
Mitä tapahtuu, kun kuuntelee country-musiikkia takaperin? Sitä saa talonsa, työnsä ja vaimonsa takaisin. Countrysta heviin, soulista punkkiin – ei ole musiikkilajia, jonka sanoituksista ei löytyisi itsetuhoisen depressiivistä kamaa. Tunnetuin itsaribiisi, ainakin jos urbaaneihin legendoihin on uskomista, on kuitenkin unkarilaisen Rezsõ Seressin vuonna 1933 kirjoittama Gloomy Sunday (Szomorú Vasárnap), jonka väitetään inspiroineen jopa satoja itsemurhia. Varmaa on ainakin, että Seress tappoi itsensä 1968. Legendan mukaan itsemurhan syynä oli, ettei hän onnistunut kirjoittamaan yhtään hittiä Gloomy Sundayn jälkeen.
Soundtrack: Rezsõ Seress - Gloomy Sunday (käännös Sam Lewis, mm. Billie Holidayn esittämä)
Gloomy is Sunday, with shadows
I spend it all
My heart and I have decided to end it all
Soon there´ll be candles and prayers that are sad I know
Let them not weep let them know that I´m glad to go
TJEU: Macy Gray: The Letter, Eels: Suicide Life, The Smiths: Asleep, Metallica: Fade To Black
Rasismi
Monet tunnetummat bändit selittävät rasististen sanoituksiensa olevan vain huumoria. Geffen Records kieltäytyi silti julkaisemasta Bloodhound Gangin Yellow Fever -biisiä, koska aasialaiset naiset saavat siinä verran kovaa kyytiä. She´s like an oriental rug ´cause I lay her where I please, then I blindfold her with dental floss and get down on her knees. Guns N’ Rosesin vuonna 1988 julkaistu One In A Millionin ei Axl Rosen mukaan myöskään ole tarkoitus olla rasistinen. Uskoisiko?
Soundtrack: Guns N’ Roses - One In A Million
Immigrants and faggots
They make no sense to me
They come to our country
And think they´ll do as they please
Like start some mini Iran
Or spread some fucking disease
They talk so many goddamn ways
It´s all greek to me
TJEU: Forgotten Rebels: I Left My Heart In Iran, SOD: Speak English Or Die, kaikki neo-natsi Resistance Recordsin myymät levyt
Suomi-versio
Poliittinen epäkorrektius
Sleepy Sleepers oli 70-luvulla niin poliittisesti epäkorrekti kuin mahdollista. Muun muassa 1977 julkaistu Takaisin Karjalaan -levy (jota levy-yhtiö EMI ei siihen maailmanaikaan uskaltanut julkaista alkuperäisellä nimellä Karjala Takaisin) sisälsi mm. kappaleet Kapina Wiipurin asemalla, Anarkiaa Karjalassa, IC:llä Karjalaan, Jytinää Eestissä, Mennään Karjalaan ja Kaapataan lentokone Moskovaan. Levyn herätti kiivasta ulkopoliittista keskustelua, kaappausbiisi jopa poistettiin kaikista maan jukeboxeista, sillä sitä pidettiin Suomen ja Neuvostoliiton hyviä suhteita vahingoittavana. Kappaleessa kapteeni uhataan raiskata pystyyn, jos hän ei lennä heitä Moskovaan, mutta myöhemmin kaapparipojat erehtyvät nukkumaan ja toverit lähettävät heidät Siperiaan.
Soundtrack: Sleepy Sleepers - Kaapataan lentokone Moskovaan
Huomenaamulla meidät ympärileikataan
Ei meistä varmaan enää tykkää Olgakaan
Kun jäi kaapparipojilta munat Moskovaan
Jumalanpilkka
Euroviisuvoittajaamme Lordia on syytetty sekä satanismista että jumalanpilkasta, koska he käyttävät hallelujah-sanaa muussa kuin Jumalaa ylistävässä tarkoituksessa sekä koristautuvat pirunsarvilla. Suomen rikoslaissa ei enää tunneta jumalanpilkkaa, vaan puhutaan uskonrauhan rikkomisesta. Sen rikkoo hän, joka "julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä". Uskonrauhan rikkomisesta on tuomittava "sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi". Vuoteen 1889 asti jumalanpilkasta voitiin tuomita kuolemaan.
Soundtrack: Lordi - Hard Rock Hallelujah
Wings on my back
I got horns on my head
My fangs are sharp
And my eyes are red
Not quite an angel
Or the one that fell
Now choose to join us or go straight to Hell
Hard Rock Hallelujah!
Huumemyönteisyys
Amerikkalaisen gangsta-rapin kliseitä parodioivan puheorkesterin, Notkean Rotan sanoitukset vilisevät autovarkauksia, väkivaltaa, seksiä ja huumehuuruista biletystä, muistuttaen savolaisen kesäteatterin huumorinäytelmää, jossa näyttelijöillä on hullunkuriset vaatteet ja hassu tapa puhua. Viimevuotisessa City-lehden haastattelussa Notkea Rotta kertoi jopa huumepoliisien naureskelevan heidän riimeilleen.
Soundtrack: Notkea Rotta - Jatkot
Nips, Naps! Sohvalla nyt avaruuteen imetään
Notkeaa nekkua uudelleen nimetään
Ja välillä jatketaan jekkua, koska kukaan ei aio nukkua vaan kuukauden kukkua
Väkivallan ihannointi
Kotimaiset bändit eivät juuri ole väkivallalla mässäilleet, mutta poikkeuksen siihen tekee turkulainen deathmetal-yhtye Torture Killer, jossa nykyään on myös amerikkalainen deathmetal-legenda Chris Barnes. Heidän tuotannostaan löytyy jokaiselle sisäisen sarjamurhaajansa löytäneelle biisejä: Flesh Breaks to Open Wounds, Motivated to Kill, Fuck Them When They Bleed, Torture to Death, Strangulation, Multiple Counts of Murder, Obsessed With Homicide ja Heading Towards the Butchery .
Soundtrack: Torture Killer - Sadistic violation
With thousand stabs I strike You
I hack and mutilate
To every drop She´s bleeding
I laugh and masturbate
Your torture is my pleasure
I kill and violate!
Alkoholismiin yllyttäminen
Suomessa alkoholia ylistetään jopa kappaleissa, joiden luulisi oikeasti kertovan jostain muusta. Esimerkiksi Juha Vainion sanoittama Sä kuulut päivään jokaiseen sai inspiraationsa jaloviinapullosta. Tarinan mukaan Vainio oli pari viikkoa mökillä ryyppäämässä muusikkotoverinsa Toivo Kärjen kanssa, kun hänen piti keksiä rakkauslaulu. Sanoitus syntyi jallupulloa katsellessa.
Soundtrack: Einö Grön - Sä kuulut päivään jokaiseen
Sä kuulut päivään jokaiseen,
sä kuulut aamuun ja iltaan.
Oot ensimmäinen aatoksissain,
miete myös viimeinen
Varasteluun yllyttäminen
Itä-Helsingin ongelmia ruotiva Steen1 kulki aikaisemmin poliisimurhaaja Steen Christensenin nimellä protestina nyky-yhteiskuntaa kohtaa. Media kuitenkin syytti häntä Suomea vuonna 1997 järkyttäneillä surmilla rahastamisesta. Mielellään provosoivan Steenin viime vuonna ilmestyneen kakkosalbumin nimi on Varasta pomolta.
Soundtrack: Steen1 - Varasta pomolta
Varasta pomolta, se varastaa sulta
kumpi teistä ajaa hienommalla autolla?
Varasta pomolta, ota omat bäkkii
sehän sun selkärangast voittoja käärii
3 kommenttia
KommaritHirteen
19.9.2006 11:26
SteenEnstekspaska ja esmes Asa on jotain kummallista uuskommarimeininkiä, ja se nyt ei oikeen istu blingbling-meininkiin.
"Nokia-risteilylle ostan kansipaikan,
itseasiassa hyttii autokannen alle laitan:
siel on duunarit, opiskelijat ja mustalaiset
sekä kaikki muutkin täydelliset suomalaiset. "
Yeah right...Menkää anarkistipaskat duuniin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mie vaan
1.10.2006 19:21
Alkaa ottaa päähän kun aina anarkisteista puhuttaessa puhutaan vaan riehumisesta ja siitä että menkää hipit töihin.
Esim. minä pidän itseäni anarkistina mutta en kannata riehumista ja käyn töissä kuutena päivänä viikossa. Kyllä, ihan sellaisissa töissä mistä maksan veroa.
Yleistämistä vois vähentää, kiitos.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Aldrich
24.1.2008 12:08
Voi voi...eikö näitä oo ollut jo ihan tarpeeksi? Ennemmin humppa etc. itsemurhiin, raiskauksiin ynnä muihin yllyttää kuin "artikkelissa" esitellyt yhtyeet ja artistit. Ikävää mustamaalausta!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin