Suomi TOP 50

Levyt

Suomi osti toissa vuonna 713 miljoonalla markalla äänitteitä. Vaikka levymyynti polkee Suomessa paikoillaan, svengaa alalla paremmin kuin koskaan. HIM, Bomfunk MC’s, Darude ja JS16 ovat tehneet suomalaisesta popmusiikista vientituotteen.

Alan ammattilaiset listasivat levybisneksen suurimmat suomalaiset vaikuttajat

1. Jaakko Salovaara

25 vuotta. Turkulainen, nykyään Töölössä asuva tuottaja-lauluntekijä (Darude, Bomfunk MC’s), sooloartisti (JS16) ja 16 Inch Recordsin omistaja. Artistien yhteismyynti (singlet + albumit) useita miljoonia.
Jaakko Salovaara on nyt kansainvälinen supertuottaja.
Jaakko Salovaara on nyt kansainvälinen supertuottaja.
Hiljaisuus. Suomipopin maailmalle miltei yksin vienyt Jaakko Salovaara puhuu:

”Läpimurtoni on ollut monien ihmisten yhteistyötä. Musiikkibisneksessä pyörii iso koneisto, on totta että vastaan musiikista, mutta yksin en olisi menestynyt.”

“Kun onnistuu löytämään sopivan keskitien yhdistelemällä toimivia elementtejä ja hyviä melodioita, tavoittaa laajan kohderyhmän. En pyri silti miellyttämään kaikkia, se on huono lähtökohta. Pidän eri musiikkityylien yhdistelemisestä, minulla ei ole mitään esteitä tai rajoja.”

“Uskon että pystyn jatkamaan vielä pitkään. Välillä täytyy ottaa muutama askel taaksepäinkin, kun elämä ei ole pelkkää nousua.”

Mitkä ovat lähitulevaisuuden suunnitelmat?

“Bomfunkilla on uusi levy tekeillä. Darudelle on tulossa uusia versioita Englantia varten. JS16 tulee tänä vuonna ja räjäyttää tanssilattiat.”

Onko uusia artisteja tulossa 16 Inchille?

“On Spectro (ensisinkkunsa Angel julkaissut helsinkiläinen naisvokalisti) ja yksi vocalhouse-projekti, jolla ei ole vielä nimeä.”

Miten paljon ja keneltä olet saanut tuotanto- tai uudelleenmiksauskyselyitä?

“Ulkomaisilta levy-yhtiöiltä, lähinnä Englannista ja Saksasta on tullut paljon mielenkiintoisia pyyntöjä remiksauksista ja on mua myös pyydetty tuottamaan joitain ulkomaisia artisteja. Joitain remixejä olen tehnyt, mutta tuotantotöitä en. Aika ei riitä, tämän hetkisistäkin duuneista on jo kädet täynnä.”

Raadin perustelut
“Kansainvälinen läpimurto oli hyvin pitkälle Jaakko Salovaaran osaamisen varassa – markkinamiesten on turha hehkuttaa ja tuotteistaa, jos koko homman perusta eli musiikki falskaa.”
“Osaa kommunikoida sekä massojen että tanssimusiikin elitististen makupoliisien ehdoilla.”
“Most Valuable Player -palkinnon ansaitseva monen tyylin taitaja.”
”Salovaara on innovaattori, jolla on myös loistava sitaattitekniikka.”
“Saa ja voi juuri nyt tehdä ihan mitä haluaa.”
“Hillitön alkukiri kansainvälisille kentille.”
“Seuraavat projektit näyttävät, onko kyseessä kultasormi vai onnensoturi.”

2. Epe Helenius

50 vuotta. Poko Recordsin toimitusjohtaja.
Epe Helenius, Pokon legendaarinen toimitusjohtaja.
Epe Helenius, Pokon legendaarinen toimitusjohtaja.
Mies, joka näytti että kotimaisella rockilla voi tehdä rahaa. Tallissa ovat urakoineet mm. Eppu Normaali, J. Karjalainen, Ismo Alanko, Popeda, Yö ja The 69 Eyes – moni vielä ’kättä päälle ja miehen sana’ -pohjalta, esimerkiksi Pate Mustajärvi ei ole koskaan allekirjoittanut levytyssopimusta. Helenius totesi viime keväänä ”etsivänsä rap-artistia, jonka biisejä ei voi soittaa radiossa” ja sainasi vähän myöhemmin Petri Nygårdin. Myi 70-luvulla perustamansa yhtiön vastikään monikansalliselle EMI:lle.

Raadin perustelut
“Myi firman oikeaan aikaan.”
“Mies jonka sanaan voi luottaa ja jonka mielipidettä arvostetaan.”
“Ansainnut asemansa teoillaan.”
”Vastavoima Helsinki-keskittymälle.”
“Ostaa jonain päivänä Tampereen Ilveksen.”

3. Juhani Merimaa

52 vuotta. Tavastia-klubin toimitusjohtaja.
Juhani Merimaa, Mr. Rock.
Juhani Merimaa, Mr. Rock.
Herrasmies, joka viihtyy työpaikallaan myös virka-ajan ulkopuolella. Pokerikasvo, jonka opettajan urasta lienee ollut hytötyä rokkiviikareita paimentaessa. Tehnyt Tavastiasta kansainvälisesti tunnustetun ja hyvämaineisen rock-klubin, jonka keittiö on saanut erityiskiitosta soittajien keskuudessa. Laajensi 90-luvulla repertuaaria perustamalla Ankkarockin. Tänä kesänä Merimaa vastaa myös Ruisrockista.

Raadin perustelut
“Suomalaisen rockin päänäyttämön sielu.”
“Portinvartija, jolla on ovi aina oikeaan aikaan auki.”
”Savu, joka ei ota hälvetäkseen vaan on leviämässä Korson kautta Turkuunkin.”

4. Arska Tiainen

24 vuotta. Levy-yhtiön omistaja.

Lahtelaisnuorukainen perusti 16-vuotiaana oman firman, josta singahtivat menestykseen oma bändi Tehosekoitin ja vielä menestyksekkäämpi Apulanta. Työnarkomaaniksi ja kontrollifriikiksi tunnustautunut mies suoritti Kauppiksen kahdessa vuodessa, mutta Levy-yhtiön hän on pitänyt tarkoituksellisesti muutaman bändin yhtiönä. Yhtiö myi sinkkuja kympillä ja laski tuntuvasti albumien hintaa. Tuloksena oli satojatuhansia myytyjä äänitteitä – ja kolme vuotta sitten koettu raaka burn out.

Raadin perustelut
“Harvinaisen kunnianhimoinen indie-yrittäjä. Jyrkin nousu jo takana.”
“Punk-pohjalta toimivaa liiketoimintaa, jossa on tyyliä ja räväkkyyttä.”
“Tinkimätön rock-asenne ja halu menestyä kulkevat luontevasti käsi kädessä.”
“Muutti levynmyyntiajattelua laskemalla hinnat prosenttikaupalla halvemmaksi.”

5. Asko Kallonen

41 vuotta. BMG Music Finlandin tuotantopäällikkö.

90-luvun kiinnityksiä mm. HIM, Paleface, Samuli Edelmann ja Aikakone. Aiemmin Radio Cityn ja Mafian toimittaja. 80-luvulla kiertäneen kulttiyhtye Keban kitaristi ja lauluntekijä yhdessä Ali Alikosken kanssa.

Raadin perustelut
“Edelleen maan paras A&R-mies (Artists & Repertoire).”
“Kallosen työssä mukana on nykyisin valitettavan harvinainen ominaisuus: pitkäjännitteisyys.”
“Ei hylkää löytöjään ensimmäisessä ylämäessä.”

6. Ilkka Mattila

36 vuotta. Poptoimittaja (HS/Nyt/Radiomafia), muusikko (Jimi Tenor) ja tuottaja.

Toiminut alalla 80-luvun lopulta lähtien. Palkittu neljästi Musiikki&mediassa vuoden popjournalistina.

Mattila totesi neljä vuotta sitten Rumban vastaavan äänestyksen yhteydessä sijoituksensa (5.) olevan ”vieraskoreutta”, koska oli tuolloin lehden päätoimittaja – uusi tulos osoittaa hänen olleen väärässä. Oli äänestyksessä toimittajista ylivoimainen.

Raadin perustelut
“Suomen luotettavin seuloja.”
“Maan ammattitaitoisin pop-journalisti ei pidä meteliä itsestään, vaan tekee vakuuttavaa perustyötä tiukalla tahdilla.”
“Yhdistelmä alakulttuurifriikkiä, fanaattista music-loveria ja kylmän analyyttistä ammattijournalistia.”

7. Niko Nordström

32 vuotta. BMG Music Finlandin toimitusjohtaja.

Tanssibiittiin jo kauan ennen noususuhdannetta uskonut näkijä kiinnitti omalle Blue Bubble -levymerkilleen nimet JS16 sekä Bomfunk MC’s, myi katraan sittemmin BMG:lle ja meni taloon töihin. Bomfunk lisensoitiin sittemmin Sony Musicille. Bemarilla Nordströmin uraputki on kulkenut komentosillalle saakka.

Raadin perustelut
“Mies joka sainasi Jaakko Salovaaran, Bomfunkit ja Daruden.”
“Fiksu, hyvä hittikorva, ei enää mitään todistettavaa.”
“Paljolti vastuussa viime vuoden vientimenestyksistä.”

8. Ville Vilén

38 vuotta. Radiomafian musiikkipäällikkö.

Soulmusiikin asiantuntijasta tuli 90-luvun jälkipuoliskolla valtakunnallisen aseman soittolistan vartija. ”Haluamme edesauttaa suomalaisten artistien kehitystä ja nousua sekä kansalliselle että kansainväliselle tasolle”, Vilén toteaa Mafian nettisivuilla. Hän puhdisti junttirockin voimasoitosta saaden mm. Klamydia-yhtyeen vihat niskaansa. Niiden, jotka ihmettelevät Vilénin nousua listalle, on hyvä muistaa, että kotimaisen musiikin hittejä ei luoda formaattiradioissa.

Raadin perustelut
”Yksi harvoista, joilla on mahdollisuus päättää, mistä biiseistä tulee hittejä. Ei käytä valtaansa kovin aktiivisesti.”
“Paljon vartija - halusi tai ei. Mafian vaikutus on näkynyt mm. suomalaisen hip hopin nousussa.”

9. Anssi Autio

32 vuotta. Jyrkin tuotantopäällikkö.

Ennen tv-puolellle siirtymistä Autio oli seitsemän vuotta Radiomafiassa poptoimittajana ja perustamassa Upteekki-ohjelmaa. Viime vuonna yleisöäänestyksessä Radiomafian suosituimpiin lukeutunut juontaja.

Raadin perustelut
”Jyrki on kaivannut sekä näkemystä, asennetta että substanssia omaavaa popin tuntijaa – tässä hän on.”
”Suositun nuorten musiikkimedian portinvartija.”

10. Wemppa Koivumäki

34 vuotta. EMI Music Finlandin toimitusjohtaja.

EMI osti Poko Recordsin juuri äänestyksen aikaan. Jos valinta olisi suoritettu muutamaa viikkoa myöhemmin, Koivumäki olisi nähty todennäköisesti vielä korkeammalla. Mutta muistaako kukaan, että mies on soittanut myös Päät-yhtyeessä kosketimia.

Raadin perustelut
“Pokon oston jälkeen maan mahtavin levy-yhtiöpäällikö. Ei ole kuitenkaan saanut vielä breikattua yhtään artistiaan kansainvälisesti.”
“Nyt EMI on suurin ja sillä on valtaa helvetisti.”

Näin vaikuttajat valittiin

City pyysi 17:ää levy-alan ammattilaista itsenäisesti listaamaan kymmenen suomalaisen levybisneksen vaikutusvaltaisinta henkilöä. Lopullinen järjestys syntyi eri listat yhdistämällä. Raadin jäsen ei voinut ehdottaa listalle itseään.

RAATI: Tommi Aitio, Slitzin päätoimittaja; Arto Alaspää, ÄKT:n toiminnanjohtaja; Joose Berglund, Iltalehden toimittaja/Stupido Twinsin omistaja; Antti Eerola, STT:n toimittaja; Heimo Hatakka, Markkinointi&mainonta-lehden toimituspäällikkö; Sakari Heiskanen, Ylen ja City-lehden toimittaja; Antti Isokangas, yrityskonsultti, freelance-toimittaja; Risto Juvonen, Welldone Oy:n toimitusjohtaja; Timo Kanerva, Soundin päätoimittaja; Kimmo Kivisilta, Universal Music Finlandin markkinointipäällikkö; Tommi Kyyrä, ÄKT:n projektipäälikkö; Pekka Laine, Radio Suomen musiikkitoimittaja; Jari Muikku, Suomalaisen musiikin tiedotuskeskuksen executive director; Kalle Olin, Radio Extremen toimittaja; Rami Räsänen, Rocktops Oy:n ohjelmamyyjä; Kimmo Valtanen, BMG Music Finlandin markkinontipäällikkö; Pertti Yli-Kojola, Radiomafian tuottaja.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi