Turvallisuus ensin, myös munkinpaistokautena

Vappuna "nakit ja muusi" -palojen riski kohoaa kahdesta syystä.

Kuva: Fotolia

Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi.

Vapun tienoilla keittiöpalojen riski kohoaa, kun kodeissa paistetaan munkkeja vapun kunniaksi. Kuumaa munkinpaistorasvaa salakavalampi paloriski liittyy kuitenkin öiseen kokkailuun.

"Munkkeja paistaessa tulipalon riskiin varaudutaan yleensä hyvin, koska jokainen tietää, että kuuman rasvan kanssa ei ole leikkimistä. Munkinpaistopaloja useammin tulee vastaan tilanteita, että liedelle unohtunut ruoka aiheuttaa tulipalon", kertoo vakuutusyhtiö If:in vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Palojen taustasyynä voi olla kiire, huolimattomuus tai esimerkiksi muistisairaus, mutta etenkin yöllä alkaneiden ruoanlaittopalojen taustalta paljastuu usein alkoholi.

"Tyypillisesti maistissa oleva juhlija päättää kokata itselleen yöpalaa ennen nukkumaanmenoa. Uni kuitenkin vie voiton, ja käristynyt ruoka liedellä johtaa savuvahinkoihin ja pahimmillaan tulipaloon", Koskela kertoo.

Siksi hyvä nyrkkisääntö on, että uunia tai hellaa ei kannata käyttää juopuneena. Valmista munkkisi etukäteen, niin sinun ei tarvitse väsyneenä juhlijana mennä nukkumaan nälkäisenä.

Vahingon sattuessa täytyy muistaa, ettei rasvapaloa saa sammuttaa vedellä, vaan liekki pitää tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä.

Muistathan munkkeilla turvallisesti!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi