“Speksi on interaktiivinen komedian ja musikaalin yhdistelmä opiskelijahuumorilla höystettynä”, kertoo Helsingin Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan 2008 speksin toinen ohjaaja Minna Martikainen, juuri ennen kuin rientää vakoilemaan Helsingin yliopiston valtiotieteiden vastaavaa.
“Välillämme ei ole kilpailua, mutta vitsailemme toisitamme näytelmässä.”
Etenkin Helsingin oikeustieteellinen ja lääketieteellinen tiedekunta ovat tehneet toistensa mollaamisesta taidetta. Yleisöllä on speksissä suuri rooli. Kun joku yleisöstä huutaa “Omstart”, näyttelijät, tanssijat tai bändi toteuttavat hetki sitten tekemänsä asian uudella tavalla. Huudon perään voi lisätä toiveen millä tavoin osa kohtauksesta uusitaan; kyykyssä, laulaen tai vaikka ruotsiksi. Näytelmien toteuttamisessa on kaksi koulukuntaa. Toinen ei halua ohjeita uusinnan toteuttamiseen, toinen on valmis tekemään mitä vain.
Mitä sitten vuoden 2008 KY-Speksissä tapahtuu? Nalle Luppakorva, Ransu, Peppi Pitkätossu, kevytkenkäinen Saapasjalkakissa, Putte Possu, Leipuri Gerhard Hiiva ja TV-kanavan jokapaikanhöylä, Sensu-Elli, hakevat paikkaansa televisiomarkkinoilla. Ja takavuosien poikabändi XL5 tekee myös toisen tulemisensa. Saamme myös selville Ransun pikkupaheet bäkkärillä ja ohjaajat lupaavat, että Kansallisteatterin tulkinta rakkaasta karvakorvasta oli kevyttä kamaa.
“Kymmenen opiskelijaa tekee pääroolit. Tänä vuonna tunkua lavalle oli niin paljon, ettemme voineet ottaa kaikkia mukaan”, sanoo Martikainen.
Speksin tuottaminen aloitettiin viime vuoden huhtikuussa. Kesällä kirjoitettiin tarina ja lokakuussa aloitettiin harjoitukset. Ky:n
produktiossa on mukana 70 ihmistä. Speksien budjetit vaihtelevat 10–40 000 euron välillä, mutta voittoa ei tavoitella.
“Lähdemme Helsingin näytösten jälkeen kiertueelle Tampereelle, Turkuun ja Mikkeliin. Se on myös tapa palkita työryhmää, joten kiertuetta voisi kutsua palkintomatkaksi.”
Ja ensi-illan jälkeen kaikilla on mahdollisuus bilettää KY-klubilla. Ensi-iltalipulla pääsee jonon ohi.
KY-Speksi, Tampere 10, Gloriassa 16.(ensi-ilta), 18., 19., 20., 29.2. ja 1., 2.3. 15/10 e. www.kyspeksi.fi
Mikä ihmeen speksi?
Speksikulttuuri on lähtöisin Uppsalasta 1500-luvulta ja 1800-luvulla se sai nykyisen muotonsa. Suomeen speksin toivat 1930-luvulla teekkarit. Nykyisin speksejä on ainakin valtiotieteen-, lääketieteen-, oikeustieteen-, käyttäytymistieteen-, kauppakorkeakoulun- ja teknillisten alojen opiskelijoilla. Speksejä tehdään suomeksi ja ruotsiksi. Tätä kulttuuria voi nauttia seuraavasti:
LKS Speksi
Helsingin yliopiston Lääketieteenkandidaattiseuran speksi, Legendaarisen hyvät munkit. Ensi-ilta 5.3. Komediateatteri Arenassa. 10 e.
lks-speksi.fi
Teekkarispeksi
Otaniemen teekkarien speksi. Ensi-ilta 31.3. Gloriassa.
teekkarispeksi.fi
Teknologföreningen
Teknillisen korkeakoulun ruotsinkielisen osakunnan speksi. Seuraava esitetään vuonna 2012.
Trorax medicinarspexet
Helsingin yliopiston ruotsinkielisten lääketieteen opiskelijoiden speksi, London. Ensi-ilta 8.3. Helsingin Suomalaisella yhteiskoululla.
thorax.fi/spex
Peduka
Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisen tiedekunnan speksi, Kahlittu mieli. Ensi-ilta 9.3. KokoTeatterilla. 7 e.
helsinki.fi/jarj/peduca/speksi
KuoLO
Kuopion yliopiston lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestön speksi, Gorda, Avaruuslainen. Ensi-ilta 11.4. Kuopion Työnkulmalla. 10 e.
speksi.kuolo.fi
NääsPeksi
Tampereen teekkareiden ja lääketieteen opiskelijoiden speksi saa ensi-iltansa loppuvuodesta.
Turun LKS
Turun lääketieteenkandidaattiseuran speksi, Lapsuus katkolla kaiken takana on aine. Ensi-ilta 3.3. Linnateatterissa.
turkuspeksi.com
€ Wasaspexet
Åbo Akademin Vaasan-yksikön opiskelijoiden speksi. Ensi-ilta 8.4. Mediacityllä Vaasassa.