Pelmenit-ravintolan lopetettua toimintansa, Kallion ravintolatarjontaan jäi venäläisen kotiruoan mentävä aukko. Nyt tähän kysyntään vastaa Alenka Home Food, jossa ravintoloitsija Elena “Alenka” Vaskivuo valmistaa venäläisiä perinneruokia omilla resepteillään.
Vaskivuo on syntynyt Neuvostoliitossa, mutta hän on asunut niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Siksi hänen ravintolastaan löytyy venäläisten herkkujen lisäksi myös salaatteja sekä amerikkalaista aamiaista pannukakkuineen.
“Kananmunia, pannukakkuja ja lettuja on saatavilla koko päivän "any way you want, how many you want”, Vaskivuo sanoo hymyillen.
Amerikkalaistyyliset ruoat ovat kuitenkin jääneet Alenkassa sivurooliin, sillä lähes kaikki asiakkaat haluavat nauttia nimenomaan venäläisiä erikoisuuksia. Erityisesti keittoja menee litratolkulla joka päivä.
Borssikeitto ja kaalipiirakka suosituimpia
Borssikeitto on Alenkan keitoista suosituin, ja sitä on tarjolla joka päivä. Päivittäin vaihtuvalta ruokalistalta löytyy aina myös jokin toinen keitto sekä vaihtuvia pääruokia, kuten kaalipataa tai lihapyöryköitä.
Myös kasviskeitoille on ollut kysyntää, ja siihen Alenka on vastannut valmistamalla borssikeittoa usein myös kasvisversiona. Toisinaan saatavilla on myös sienikeittoa tai kurpitsakeittoa.
Kaalipiirakat ovat Alenkan piiraista suosituimpia, mutta tarjolla on piiraita myös liha- ja sienitäytteillä. Sienipiirakoiden sisältä löytyy herkkusieniä, keittoon Vaskivuo käyttää kuivattuja metsäsieniä.
Myös itse tehtyjä pelmeneitä on saatavilla lähes aina, mutta suuren suosionsa takia ne pääsevät usein loppumaan.
Anniskeluluvat tulossa
Koska ruokalista on joka päivä hieman erilainen, kannattaa tehdä ennakkotilaus jo edellisenä päivänä, jos haluaa varmistaa saavansa juuri toivomaansa herkkua.
Alenkan annokset on hinnoiteltu varsin maltillisesti. Alle seitsemällä eurolla saa ison lautasellisen keittoa ruisleivän kera, muiden pääruokien hinnat vaihtelevat noin kymmenestä eurosta 13 euroon. Erillistä lounashinnastoa ei ole, ruokaa on tarjolla samaan hintaan niin kauan kuin sitä riittää.
Toistaiseksi ravintola sulkee ovensa jo alkuillasta, mutta aukioloajat laajenevat, kunhan Vaskivuo saa ravintolalleen anniskeluoikeudet. Venäläiseen ruokailuun kuuluu olennaisena osana vodka, joten anniskeluluvan myötä saatavilla tulee viinin ja oluen lisäksi olemaan myös snapseja.
“Haluan tuoda tänne aitoa venäläistä ruoka- ja juomakulttuuria”, hän sanoo.
Alenkan kotiruoka on otettu naapurustossa ilolla vastaan. Sen Vaskivuo on huomannut niin positiivisesta palautteesta kuin tyhjiksi syödyistä lautasistakin.
“Aina on asiakkaiden jäljiltä siisti lautanen. Se on minulle paras kiitos mitä voi olla, kun on lautanen tyhjä.”
Alenka Home Food, Neljäs linja 17–19.