Alkuviinejä ja rentoa illastamista Vallilassa – Ravintola Plein nousi syksyllä suljetun Sidney'sin tilalle

Ravintola Plein tarjoaa huolella valittuja alkuviinejä ja viimeisen päälle käsityönä valmistettuja ruoka-annoksia kohtuuhintaan.

Ravintola Pleinin annoksista riittää jaettavaa kavereillekin.
Ravintola Pleinin annoksista riittää jaettavaa kavereillekin. Kuva: Kaisa Paavilainen

Rentoa illastamista tunnelmallisessa kynttilänvalossa, lasissa hyvää alkuviiniä ja lautasella simppeleitä, mutta äärimmäisen maukkaita annoksia: raastetulla piparjuurella ja graavatulla keltuaisella terästettyä kotimaisen luomunaudan tartaria, fermentoidulla porkkanamehulla maustettua lohta ja fenkolia sekä pehmeäksi haudutettua purjoa kylmäsavustetulla hauenmädillä ja täyteläisellä voikastikkeella.

Muun muassa tätä kaikkea on tarjolla Vallilaan lokakuussa avatussa ravintola Pleinissä.

Suvannontien ja Mäkelänkadun kulmauksessa sijaitseva ravintolatila on vaihtanut konseptiaan tiuhaan tahtiin. Vielä vuosi sitten paikalla toimi Sidney Hiltusen pyörittämä New York -henkinen Melt Eatery. Sittemmin konseptia muutettiin bistromaisempaan suuntaan, kun mukaan tuli Winon ravintoloitsija Henri Bäckman alkuviineineen. Samalla ravintolan nimeksi vaihtui Sidney’s.

Syksyllä ravintola siirtyi kokonaan Bäckmanin omistukseen ja rennon tunnelmansa säilyttänyt korttelibistro on nyt nimeltään ravintola Plein.

Nyt ruokalistalta löytyy hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia jaettaviksikin sopivia annoksia, jotka rakentuvat näennäisen yksinkertaisten makujen ympärille, mutta ovat huolella mietittyjä ja taidolla valmistettuja kokonaisuuksia. Sen myös maistaa lopputuloksessa.

“Selkeitä makuja ilman mitään höpötystä”

Annokset ovat keittiömestari Sebastian Borgin ja Sami Niemisen käsialaa. Borg kertoo suosivansa sesonginmukaisia lähituottajien raaka-aineita niin pitkälle kuin se on mahdollista ilman, että annoksen hintaa jouduttaisiin nostamaan kohtuuttomasti.

“Haluan etsiä selkeitä makuja ja tehdä hyvää ruokaa ilman mitään höpötystä”, hän kuvailee ruokafilosofiaansa.

Purjoannoksessa maistuu kylmäsavustettu hauenmäti ja mallas. Kokonaisuuden kruunaa täyteläinen voikastike.
Purjoannoksessa maistuu kylmäsavustettu hauenmäti ja mallas. Kokonaisuuden kruunaa täyteläinen voikastike. Kuva: Kaisa Paavilainen

Kaikista annoksista löytyy kolmesta neljään perusmakua, joiden ympärille annos on rakennettu: purjo, hauenmäti, voikastike ja mallas; lohi, fenkoli ja fermentoitu porkkanamehu; punajuuri, voipapu ja sieni, ja niin edelleen.

Annokset on hinnoiteltu 11–13 euron välimaastoon, mutta ne ovat sen verran kookkaita, että niistä riittää helposti maisteltavaa useammallekin syöjälle.

Kaikki tehdään käsityönä alusta loppuun itse

Borgin intohimoisesta suhtautumisesta työhönsä kertoo se, kuinka paljon keittiössä panostetaan perinteiseen käsityöhön. Esimerkiksi parhaillaan listalla olevan mangalitza-possun pateen valmistuksessa ei ole oikaistu missään kohtaan, vaan kaikki on todella tehty alusta loppuun itse.

Pateen valmistus alkoi sillä, että Borg tilasi kokonaisen mangalitza -villasian Kohosen tilalta Keski-Suomesta. Hän käytti pateemassaan etuselkää, maksaa ja kieltä. Pateeseen kokonaisina upotetut pistaasipähkinät tuovat annokseen rakennetta ja suolaista twistiä, mangalitzan luontainen rasvaisuus takaa mehevyyden.

Mangalitza-possun patee on tehty alusta loppuun itse.
Mangalitza-possun patee on tehty alusta loppuun itse. Kuva: Ravintola Plein

Borg arvostaa perinteistä tapaa käyttää eläimestä hyödyksi kaikki ruhonosat, ja pakkasessa odottaakin vielä saman villasian pää, joka on tarkoitus hyödyntää myöhemmin perinteiseen ranskalaiseen aladobin tyyppiseen “head cheese” -nimiseen ruokaan.

“Se voi olla vähän vaikeasti lähestyttävä joillekin ihmisille, mutta mielestäni on siistiä tehdä tuollaisia old school -juttuja. Sen takana on aika paljon työtä, mutta se lopputulos on ihan sikahyvä”, Borg sanoo.

Menu elää sesonkien mukaan ja vaihtuu parin kuukauden välein. Asiakkaiden suosikeiksi nousevat annokset jätetään listalle pidemmäksi aikaa, mutta muilta osin lista päivittyy säännöllisin väliajoin Borgin ja Niemisen uusilla luomuksilla.

Painotus alkuviineissä

Viinilista on ravintoloitsija Henri Bäckmanin käsialaa. Suurin osa viineistä on omaa maahantuontia ja painotus on Sidney’sin ja Winon tapaan alkuviineissä.

Listalta löytyy toistakymmentä laseittain myytävää viiniä, joiden lisäksi tarjolla on valikoima pulloja, jotka on hinnoiteltu 35 eurosta ylöspäin. Laseittain myytävien viinien hinnat sijoittuvat noin 8–12 euron tienoille (12 cl).

Tartarin kylkeen sopii mainiosti Bruno Duboisin Saumur Champigny.
Tartarin kylkeen sopii mainiosti Bruno Duboisin Saumur Champigny. Kuva: Kaisa Paavilainen

Bäckman on halunnut pitää viinilistan simppelinä, kohtuuhintaisena ja helposti lähestyttävänä.

“Täällä ei tarvitse arpoa miltään parin sadan viinin listalta, että mitä haluaa. Mielestäni yhdelle aukeamalle pitää mahtua sellainen määrä viinejä, että sieltä löytyy helposti sopiva ja hyvä viini”, hän sanoo.

Henkilökunta myös auttaa mielellään viinin valinnassa, joten asiakkaan ei suotta tarvitse ujostella, vaikka ei viineistä mitään ymmärtäisikään.

Rentoa nautiskelua matalalla kynnyksellä

Pleiniin voi marssia matalalla kynnyksellä sisään ja valita listalta juuri sen verran ruokaa ja juomaa kuin kulloinkin sattuu tekemään mieli.

Listalta löytyy ruoka-annosten lisäksi myös viinin seuraksi sopivaa pientä naposteltavaa, kuten itse leivottua leipää, juustoja sekä oliiveja, joita voi nauttia rennosti vaikka baaritiskin ääressä, jos pöytäpaikat sattuvat olemaan täynnä.

Pidemmän kaavan mukaan illastamista varten tarjolla on myös kolmen sekä viiden ruokalajin menukokonaisuuksia, jotka koostuvat keittiömestarin suositusannoksista.

Ohueksi viipaloitu lohi ja fenkoli saavat makua limestä ja fermentoidusta porkkanamehusta. Tuore jalopeno tuo lisäpotkua annokseen.
Ohueksi viipaloitu lohi ja fenkoli saavat makua limestä ja fermentoidusta porkkanamehusta. Tuore jalopeno tuo lisäpotkua annokseen. Kuva: Kaisa Paavilainen

“Tämä on hyvä paikka myös sellaiseen, että voi tulla ottamaan muutaman annoksen joko itselleen tai jaettavaksi, ja vaikka pullon viiniä siihen kylkeen”, Bäckman sanoo.

Brunssin sijaan “late lunch”

Moni vallilalainen muistaa vielä Meltin ja Sidney’sin aikaiset kiireettömät brunssit, mutta Pleinissä ovet avataan keskiviikosta sunnuntaihin vasta alkuillasta. Maanantait ja tiistait on ainakin toistaiseksi pyhitetty lepopäiviksi.

“Me toivomme, että täällä Vallilassakin ihmiset löytäisivät tällaisen paikan, minne voi tulla alkuillastakin nauttimaan hyvää viiniä ja hyvää ruokaa. Vähän niin kuin late lunchille”, sanoo ravintolapäällikkö Annika Stenvall.

Lokakuussa avattu Plein ei ole pitänyt suurempaa meteliä itsestään, mutta hiljaisesta avauksesta huolimatta viikonloppuisin väkeä riittää jo siinä määrin, että pöytävarausta suositellaan. Osa paikoista pyritään kuitenkin pitämään vapaina “walk in” -asiakkaille.

Viikolla vapaita pöytiä on vielä toistaiseksi ollut hyvin saatavilla, mutta kun sana Vallilan uudesta helmestä alkaa kiiriä laajemmalle, tilanne saattaa hyvinkin muuttua.

Ravintola Plein, Suvannontie 18

1 kommentti

Aul

19.12.2018 15:29

Eri mieltä kirjoituksen kanssa. En suosittelisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi