Georgialaisen ruoan buumi on nyt! 8 ravintolaa, joihin kannattaa lähteä herkuttelemaan

Helsinki ei ole koskaan maistunut yhtä georgialaiselta kuin nyt.

Kuva: Laura Paavola

Helsingissä on havaittavissa georgialaisen ruoan buumi. Tutut, jo useamman vuoden ajan toimineen georgialaiset ravintolat ovat saaneet viime aikoina rinnalleen joukon uusia mielenkiintoisia tulokkaita.

Jos mielesi tekee herkutella runsaudesta ja maukkaudesta tunnetun georgialaisen keittiön annoksilla, ota suunnaksi jokin seuraavista kahdeksasta helsinkiläisravintolasta.

8 x gerogialainen ravintola Helsingissä

Gastro Hub

  • Missä: Unioninkatu 30
  • Maista: Kolmella juustolla täytettyjä sieniä, soko ketszejä

Huhtikuun alussa Unioninkadulle avautuneen Gastro Hubin tavoitteena on ollut tuoda autenttiset georgialaiset makumaailmat Helsingin ydinkeskustaan - ja siinä se on onnistunut erinomaisesti! Grilliruoka on tämän ravintolan ytimessä, ja hiiligrillissä kypsyvätkin niin georgialaiset lihavartaat, ribsit kuin kasvikset.

Ei myöskään kannata unohtaa perinteisistä ketsi-saviastioista tarjoiltuja tuhteja patoja ja keittoja.

Vaikka hyvä ruoka on tässä ravintolassa pääosassa, Gastro Hub ei halua olla pelkkä ravintola, vaan kohtaamispaikka, jossa luodut muistot jäävät mieliin pitkäksikin aikaa.

Georgialainen viinibaari Winest

  • Missä: Unioninkatu 30
  • Maista: No niitä viinejä tietysti!

Toisin kuin voisi luulla, Gastrohubin naapurissa toimiva Winest ei ole samojen omistajien viinibaari, vaan eri omistajien pyörittämä kokonaisuus. Georgialaisiin herkkuihin erikoistuneet paikat toimivat kylläkin tiiviissä yhteistyössä.

Winest on Suomen ensimmäinen georgialainen viinibaari, jonka tarjonta keskittyy nimensä mukaisesti maan juomatarjontaan. Nälkäisenä ei tässä ravintolassa kuitenkaan tarvitse istua, sillä saatavilla on niin alkupaloja, grilliruokia kuin salaatteja.

HUOM! Tähän viinibaariin voi suunnata myös lounaalle!

Lia

  • Missä: Erottajankatu 2
  • Maista: Khinkali-nyyttejä

Kuva: Laura Paavola

Vuonna 2022 perustettu Lia muutti tänä kesänä Munkkiniemestä Helsingin ytimeen, ja uuden sijainnin myötä ravintola sai itselleen myös viihtyisän baaritilan. Liaan voi siis suunnata hyvin myös pelkälle juomalle tai pikkusyömiselle matalalla kynnyksellä.

Lia tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman georgialaisia erikoisuuksia liharuoista vegaanivaihtoehtoihin. Paras tapa aloittaa ruokailu on tilata pöytä täyteen kylmiä sekä lämpimiä alkuruokia jaettavaksi.

Tässä ravintolassa päästään nauttimaan myös georgialaisista sävelistä viikoittain esiintyvän house duon tahtiin.

Qvevri Georgian Vibe

  • Missä: Hämeentie 62
  • Maista: Adjararuli Khachapuri -leipä

Helsingin vanhin gerogialainen ravintola, vuonna 2016 Hämeentielle avautunut Georgian House toimii tänä päivänä nimellä Qvevri Georgian Vibe. Vaikka nimi on vaihtunut, tähän osoitteeseen voi edelleen lähteä nauttimaan upeista autenttisista makuelämyksistä.

Hyvien ruokaelämysten lisäksi ravintolan tavoitteena on tuoda suomalainen ja kaukasialainen kulttuuri askeleen lähemmäs toisiaan. Ravintolan upea miljöö ja lämmin tunnelma luovat tälle tavoitteelle täydelliset puitteet.

Rioni

Missä: Kasarmikatu 25
Maista: Nigvziani Badrijani

Helsingin keskustaan tammikuussa 2021 avautunut Rioni ei ollut mikään uusi tuttavuus, vaan Espoossa ja Tampereella toimineen ketjun kolmas ravintola. Jo vuosia hurmanneen Rionin menusta voi löytää perinteisiä georgialaisia herkkuja niin tuhtien lihapatojen kuin kevyempien kasvisruokien ystäville. Tarjolla on niin kuten khachapureja, khinkaleita kuin hiiligrillissä grillattuja vartaita.

VINKKI: Isomman ryhmän kannattaa tutustua runsaaseen supra-menuun!

Rionin itse maahantuomat viinit, viihtyisä sisustus ja vieraanvarainen tunnelma saavat palaamaan tähän georgialaiseen suosikkiin kerta toisensa jälkeen.

Georgian Kitchen

  • Missä: Albertinkatu 7
  • Maista: Chashushuli-lihapata

Kun haluat pakoon kaupungin hälinästä, kannattaa ottaa suunnaksi Albertinkadulla sijaitseva Georgian Kitchen. Ravintolan tunnelmallinen miljöö saa sykkeen laskemaan hetkessä, jolloin kaikki aistit keskittyvät hyvästä ruoasta ja juomasta nauttimiseen.

Autenttisista ruokalajeista koostuvalta ruokalistalta voi poimia tuttuja gerogialaissuosikkeja, kuten täytettyjä munakoisorullia ja possumakkaroita. Autenttisuudesta voidaan todella puhua, sillä osa Georgian Viben ruoista valmistetaan kuuluisan, 1800-luvulla eläneen kokin, Barbare Eristavi-Jorjadzen, reseptien mukaan.

PurPur

  • Missä: Rikhardinkatu 4
  • Maista: Saslik-vartaat

TV:stäkin tutun Ville Haapasalon georgialainen ravintola Purpur eroaa monista muista saman genren ravintoloista siinä, että sen ruokalista on koostettu Haapasalon reissuilta keräämistä resepteistä.

Makumatka Georgiaan -menun lisäksi a’la carte -listalta voi poimia pöydän täyteen suosikkeja aina saslik-vartaisiin, munakoisopataan ja pelmeneihin.

Tähän ravintolaan kannattaa suunnata myös isommalla porukalla, jolloin pöytiin katetaan PurPurin pidot.

Adzika

  • Missä: Toinen Linja 7
  • Maista: Hatsaburger

Ville Haapasalon toinen georgialainen ravintola, Adzika, avasi Lyyra-kortteliin viime vuoden puolella. Tämä ravintola ei kuitenkaan tarjoa perinteisiä georgialaisia herkkuja, vaan tämän maan keittiöstä inspiraationsa hakevaa katuruokaa. Yksi ravintolan erikoisuuksista on hatsapur-leivän ja burgerin yhdistävä hatsaburger, jossa juustoinen burger kätkee sisäänsä valinnan mukaan joko härkää, lammasta, kanaa tai falafelia.

Lounaalla tarjolla on liha-, kana- tai kasvislautasia, jotka sisältävät georgialaisen pääruoan lisukkeineen ja salaatteineen.

 

LUE MYÖS: 15 x Helsingin parhaat fine dining -lounaat

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi