Green Hippo Café syntyi halusta perustaa Helsinkiin paikka, joka olisi melkein aina auki ja josta saisi aamupalaa, lounasta sekä illallista ja sunnuntaisin vielä brunssia. Kahvilaa pyörittävät Benjamin ja Frida Elf yhdessä taustajoukkojen William von der Pahlenin ja Aitor de la Torren kanssa.
Oikeastaan on neljä peruspilaria, joiden varaan kahvila on rakennettu, Benjamin Elf selventää.
“Ruoan pitäisi olla terveellistä ja kohtuuhintaista, paikan pitäisi olla viihtyisä ja vähän erilainen, ja jos saadaan vielä firma rakennettua vihreiden arvojen päälle, niin se olisi hienoa.”
Tämä näkyy muun muassa raaka-ainevalinnoissa ja siinä, että keittiössä hyödynnetään biokaasua ja pyritään vähentämään hävikkiä.
“Aika paljon on kasvispohjaisia ruokia, mutta emme halua rajata pois ketään, eli meillä on sekasyöjillekin valikoimaa, mutta lähes koko menun saa myös vegaanisena tai gluteenittomana.”
Annokset rakennetaan aina maku edellä.
“Esimerkiksi pannukakut ovat täysin gluteenittomia ja vegaanisia, mutta sitä ei arvaisi jos ei tietäisi.”
Hiilijalanjälki syynissä
Aivan tavallinen kahvila Green Hippo Café ei ole, sillä tausta-ajatuksena on seurata tarkkaan kahvilatoiminnan ympäristövaikutuksia.
Kahvila on mukana suomalaisen Upright Projectin kehittämässä hankkeessa, joka pyrkii mittaamaan yritysten vaikuttavuutta ympäröivään yhteiskuntaan mittaamalla muun muassa hiilijalanjäljen hyvin tarkkaan. Mittausjärjestelmä lanseerataan syksyyn mennessä.
Taustalla on enemmän kuin yksittäisen biojätteen tai muovihaarukan mittaaminen. Kyse on enemmänkin kokonaisvaltaisesta ajattelutavan muutoksesta, jossa Green Hippo Café haluaa olla mukana.
"Haluamme omalta osaltamme ymmärtää paremmin toimintamme vaikutuksia ja kehittää sitä. Emme väitä olevamme muita parempia yhteiskuntavaikutuksen suhteen, mutta meitä kiinnostaa kovasti kehittyä ja olla läpinäkyviä toimintamme kanssa. Tämä toivon mukaan myös haastaisi muita lähtemään mukaan tähän ajattelutapaan.”
Vaikka yksittäisen kahvilan valinnat eivät muuttaisi maailmaa, se voi kuitenkin toimia esimerkkinä muille. Tavoitteena onkin herätellä ravintola-alaa tiedostamaan paremmin toimintansa ympäristövaikutuksia.
“Toimialalla tulee tosi paljon hävikkiä eivätkä arvoketjut ole kovin läpinäkyviä. Tiedostamme sen, että pienet firmat eivät muuta maailmaa, mutta ne voivat näyttää suuntaa siinä mitä isommat toimijat ja toimituskumppanit voisivat tehdä.”
Smoothiekulhoja, brunssia ja dj-keikkoja
Ensisijaisesti Green Hippo Café on kuitenkin paikka, jonne tullaan viihtymään. Aamupalaa ja raikkaita smoothiekulhoja tarjoillaan puoli kahdeksasta alkaen, lounaalla ja iltaisin tarjolla on muun muassa salaatteja, quinoaa ja nuudeliannoksia.
Sunnuntaisin rentoudutaan brunssilla, jossa musiikista vastaavat dj:t. Suunnitteilla on myös konsepti, jossa dj-keikat välitetään virtuaalisesti livestreamina eri puolilta maailmaa.
“Siellä olisi aina oikea ihminen eikä vain soittolista. Haluaisimme, että kaupunki vaihtuisi ainakin kuukausittain, voisi olla esimerkiksi Barcelonaa, Marrakechia, Lontoota tai Havaijia. Sitä kautta tuomme brunssille kansainvälistä tunnelmaa.”
Green Hippo Café, Punavuorenkatu 2.