Helsinkiin ja Tallinnaan mahtuu monta hienoa urbaania luontokohdetta, josta emme edes tienneet. Tuttu reitti saattaa kätkeä sisälleen huikean historia. Uusi verkkosivusto citynature.eu on mobiililaitteilla käytettävä opas, joka näyttää kummankin kaupungin parhaat kaupunkiluontokohteet. Se ei pelkästään näytä kohteita, mutta myös opastaa kuinka niissä liikutaan.
"Halusimme luoda palvelun, jonka avulla kokemattomampikin kävijä uskaltaa lähteä lähiluontoon. Yllättävän moni helsinkiläinen ei tunne kotinsa lähellä olevia luontoalueita. Toivomme, että palvelun avulla ”luontopiipahduksesta” voisi tulla osa ihmisten arkea, sillä lyhyelläkin oleskelulla luonnossa on myönteisiä vaikutuksia ihmisen terveydelle", kommentoi projektikoordinaattori Annika Harlio Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.
Jokaiseen kohteeseen on tehty valmis reittiehdotus, joka toimii yhdessä puhelimen GPS:n kanssa. Reitit ovat informatiivisia, sillä reittien varrelle on luotu tietopisteitä, jolloin palvelu kertoo käyttäjälleen alueen luonnosta, eläin- ja kasvilajeista, nähtävyyksistä, historiasta ja palveluista. Tietopaketti on laaja. Esimerkiksi Harakan saaren kallioilla geopolun avulla nähdään merkkejä vuosituhansia sitten olleesta jääkaudesta, kun taas Keskuspuiston ja Mustavuoren alueilla tutustutaan ensimmäisen maailmansodan jättämiin jälkiin.
Mahtava lisä on se, että tiedot voi halutessaan kuunnella, jolloin nenän ei tarvitse pysyä puhelimessa. Kielivaihtoehdot Helsingin oppaassa ovat suomi, ruotsi, englanti ja viro. Kun taas Tallinnan oppaassa kielivaihtoehdot ovat viro, suomi, englanti ja venäjä. Toisin sanoen mobiiliopas on täydellinen käyttöväline myös turisteille. Opettajien toivotaan hyödyntävän uutta opasta luokkalaisten retkeilyyn.
"Ahkeralle Tallinnan kävijälle opas tarjoaa uudenlaisen tavan tutustua kaupunkiin, kun Vanhankaupungin sijaan voi vierailla esimerkiksi Rocca al Maren lintutornissa seuraamassa lintujen kevätmuuttoa", lisää Harlio.
Helsingin luontokohteista löytyvät muun muassa Vallisaari, Seurasaari, Harakan saari, Lauttasaari ja Uutela. Tallinnan kohteissa ovat muun muassa Aegna Island, Astangu, Rocca al Mare, Maarjamäe Cliff ja Paljassaare.
Citynature.eu-mobiiliopas on luotu EU:n Central Baltic Interreg -aluerahaston rahoittamassa NATTOURS-hankkeessa 2016–2018. Helsingin kaupungin lisäksi hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Tallinnan kaupunki ja Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan yksikkö.