Helsinki Design Weekille rakennetaan ainutlaatuinen ruokataideteos

Hollantilainen ruokataiteilija Marije Vogelzang toteuttaa mysteeri-installaation Helsingissä syyskuussa.

Marije Vogelzang: Sugar spoons.
Marije Vogelzang: Sugar spoons. Kuva: Marije Vogelzang

Hollantilainen Marije Vogelzang on paitsi taiteilija, myös ruokailumuotoilija. Syksyllä hänen kekseliäisyydestään päästään nauttimaan myös Helsingissä, kun Food Camp Finland ja ravintola Olo tuovat taiteilijan ja ainutlaatuisen teoksen Helsinki Design Weekille syyskuussa. Itse teos on vielä täysi mysteeri.

Vogelzangin mielestä ruoasta puhuttaessa katsotaan liiaksi lautaselle, ja enemmän pitäisi keskittyä siihen, mitä ruokaillessa tapahtuu ja mitä ruoka merkitsee.

"Minua kutsutaan food designeriksi, ruokasuunnittelijaksi, mutten mielestäni ole sellainen, koska en suunnittele ruokaa. Se on jo luonnon täydellisesti suunnittelema", Vogelzang kertoo.

Vogelzangin teokset ovat pääasiassa kokemuksellisia installaatioita, ja niiden kirjo on laaja. Esimerkiksi Eat Love Budapest -teoksessa Unkarissa romaninaiset syöttivät näyttelyn vierailijoita käsin kertoen koskettavia elämäntarinoitaan. Sharing dinner -installaatio puolestaan istutti ihmiset samaan pöytäliinoilla verhottuun pöytään niin, etteivät he nähneet toisistaan muuta kuin kasvot ja kädet. Lautasilla tarjoiltiin sellaista ruokaa, joka oli pakko jakaa. Faked meat -projektissa Vogelzang tarkkaili supermarkettien kasvisvaihtoehtoja ja totesi niiden menevän pieleen siksi, että niillä pyritään imitoimaan lihoja. Hän päätti kehitellä kokonaan uudet kasviseläimet.

"Kasvishampurilainen ei voi koskaan olla kovin hyvä, koska sitä verrataan aina lihahampurilaiseen. Soijanakit imitoivat erilaisia makkaroita, vaikkei ole mitään syytä tehdä kasviksesta makkaran muotoista, kun ei kasviksessa ole suolta", Vogelzang selittää.

Niin taiteilija keksi kokonaan uudet eläimet: syntyi tulivuorissa asusteleva savunmakuinen Ponti, merilevällä herkutteleva Biccio, puiden mahlalla elävä Sapicu ja yrttien avulla naamioituva Herbast. Niistä ja muista Vogelzangin projekteista voi lukea lisää taiteilijan nettisivuilta.

Vogelzangin installaatioille yhteistä on innovatiivisuus, yhteisöllisyys ja sosiaalisuus. Hän keskittyy töissään ennen kaikkea ihmiseen - yhdessäolon, oppimisen, tutkimisen ja nautinnon avulla.

Helsingissä syyskuussa koettava installaatio on vielä toistaiseksi salaisuus, eikä Vogelzang paljasta, mitä Lampa-salissa tulee tapahtumaan. Sen tiedämme, että installaatio järjestetään iltaisin ja jokaiseen 50 minuutin esitykseen mahtuu 80 ihmistä. Teoksen nimi on A Couple of Little Things ja siihen osallistutaan ruokaillen. Näytöksiä järjestetään kolme kertaa päivässä ja liput maksavat 40 euroa. 

A Couple of Little Things pohjautuu toisen maailmansodan sotalapsiteemaan, joka on ajankohtainen myös tänä päivänä maailman turvapaikanhakijatilanteen vuoksi. Installaatio järjestetään ensi kertaa yleisölle aukeavassa ravintola Olon Lampa-salissa, jonka seinää koristaa valtava Pekka Paikkarin taideteos Historian kerrostumia. Teos on kiitollisuudenosoitus Ruotsin kansalle, joka vastaanotti 80 000 suomalaista sotalasta.

Helsinki Design Week järjestetään 1.-11.9. A Couple of Little Things on avoinna 6.-8.9.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi