Helsingin Kalasatamaan on valmistunut kuvanveiston professori Villu Jaanisoon teos Kuukkeli. Näkyvälle paikalle sijoitettu, värikäs ja lähes kuusi metriä korkea lintu luo ympärilleen sadunomaisen tunnelman. Se on toinen Kalasataman ympäristötaidehankkeen mukanaan tuoma teos. Tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen sekä alueellisen identiteetin muodostumisen edistäminen.
Teoksen lähtökohtana ovat Kuukkelille kansantaruissa annetut erityisominaisuudet. Kuukkelia eli ”sielunlintua” pidettiin metsässä liikkuvien ystävänä ja suojelijana. Sille tai sen näkemiselle annettiin erilaisia syvällisiä merkityksiä, kuten, että sen näkeminen tarkoittaa, ettei lähistöllä ole petoeläimiä. Lappalaiset pitävät Kuukkelia sielunlintuna, johon metsämiehen sielu siirtyy kuoleman jälkeen. Ruotsissa ja Norjassa Kuukkelin uskotaan olevan pahanilmanlintu, joka pilaa metsästyksen tai aiheuttaa onnettomuuden.
Jaanisoo on tunnettu mittavien veistosten ja monien erilaisten materiaalien käsittelijänä. Hän kuuluu maamme eturivin kuvanveistäjiin ja on toteuttanut useita julkisia teoksia.
Taiteilija käytti teoksen ulkopinnassa värillistä uusiomuovituotetta, jossa on linnulle tunnusomaiset harmaan ja ruskean sävyt. Teräsrungon varaan rakennetun teoksen nokka ja jalat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.
Kuukkeli on Jaanisoon toinen pysyvä julkinen teos Helsingissä. Viikissä istuva autonrenkaista tehty jättigorilla on myös Jaanisoonin kädenjälkeä.
1 kommentti
ASdft
30.4.2016 16:04
Veetut on mitään "ympäristötaidetta", ihan tavallinen veistos
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin