Kirkastettu voi tekee blinistä syntisen hyvän talviherkun – Blinikausi on nyt kuumimmillaan

Talvella on lupa herkutella muhkeilla blineillä.

Yhteistyössä Sokotel

Blinit ovat alkuvuoden odotetuimpia herkkuja. Venäläisen perinteen mukaan blinejä syödään etenkin laskiaisen tienoilla ennen paaston alkamista, mutta Suomessa blinikausi alkaa usein jo tammikuussa.

Venäläisittäin blinit paistetaan perinteisesti ohuiksi letuiksi, mutta suomalaisissa ravintoloissa tykätään herkutella paksuilla pannukakkumaisilla blineillä. Sellaisia on tarjolla myös Ravintola Loisteessa, jossa pulleat blinit paistetaan rapsakoiksi kirkastetussa voissa.

Kirkastettu voi ja kunnollinen valurautainen blinipannu ovat avainasemassa, jotta blinistä tulee kuohkea ja kullanrapea. Bliniä valellaan kirkastetulla voilla myös paistamisen aikana, ja se tarjoillaan pöytään tirisevän kuumana ja vastapaistettuna.

Herkullisten blinien salaisuus on siinä, että taikinan annetaan tekeytyä vuorokauden ajan ennen paistamista. Näin siihen saadaan tarvittava happamuus. Taikinaan käytetään muun muassa tattarijauhoa sekä olutta, joka tuo bliniin makua ja kuohkeutta.

Venäläisten ohuiden blinien kanssa maistellaan niin makeita kuin suolaisiakin täytteitä, mutta suomalaisittain valmistettu paksu blini on nimenomaan suolainen herkku. Klassisin blinitäyte on herkullinen yhdistelmä mätiä, smetanaa ja punasipulia.

Mäti, smetana ja punasipuli ovat klassisia blinitäytteitä.
Mäti, smetana ja punasipuli ovat klassisia blinitäytteitä.

Perinteisen mädin lisäksi blinien kanssa tarjoillaan monenlaisia kalatäytteitä. Loisteen kalapaletista löytyy siianmätiä, graavilohta, savumuikkuja sekä tietenkin punasipulia, smetanaa ja tilliä.

Myös monenlaiset liha- ja kasvistäytteet sopivat mainiosti blinien rinnalle. Loisteen blinipaletissa on muun muassa savuporomoussea sekä pikkelöityjä kantarelleja. Venäläisen säväyksen kokonaisuuteen tuovat suolakurkut ja hunaja.

Blinitäytteistä löytyy nykyään mukavasti tarjontaa myös kasvissyöjille. Loisteen kasvispaletissa mäti on korvattu sitruunaisella Cavi-art merileväkaviaarilla ja se saa seurakseen pikkelöityjä kantarelleja, suolakurkkuja, hunajaa, punasipulia, smetanaa ja tilliä.

Blinien kanssa sopii ruokajuomaksi etenkin samppanja, kuohuviini sekä erilaiset snapsit. Myös valkoviini on tuhdille blinille mainio kumppani. Moni nauttii blinin kanssa mieluiten olutta, mutta koska blini on jo itsessään varsin tuhtia ruokaa, ravintolapäällikkö Taru Leiqvist suosittelee kokeilemaan blinien rinnalla kepeämpiä kuohujuomia.

3 kommenttia

Ragnis08

16.2.2019 03:27

Ihania blinejä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jennamiuh

16.2.2019 12:27

Siis todella herkullisen näköisiä nämä blinit! En ole koskaan kokeillut, joten olisi varmaan korkea aika!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Salomonsson

16.2.2019 12:41

Äiti

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi