Klassikot eivät petä koskaan - ravintolat paljastavat pitkän ikänsä salaisuuden

Ravintoloiden suosion salaisuuteen ei ole olemassa valmista käsikirjoitusta.

Carelian taika ei ota hiipuakseen.
Carelian taika ei ota hiipuakseen.

Helsingin ravintolakenttä elää jatkuvasti, kun uusia ravintoloita syntyy pillinsä pussiin laittaneiden tilalle. Vaikka uudet ravintolat kiinnostavat, tuttujen klassikoidenkaan valo ei himmene - päinvastoin!

City pyysi kolmea vuosikymmenten ajan toiminutta klassikkoravintolaa paljastamaan, tai antamaan edes hieman vinkkejä siihen, mitkä seikat saavat asiakkaat palaamaan tuttujen ruokaelämysten pariin vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Vastausten perusteella voikin todeta, että laadukkaalla palvelulla, tunnelmallisella miljööllä ja takuuvarmalla ruoalla pääsee jo pitkälle. Eikä taatusti ole sattumaa, että kyseiset ravintolat ovat olleet TableOnlinen asiakkaiden ehdottomia suosikkeja jo 14 vuotta toimineen pöytävarauspalvelun alkuajoista lähtien. ;)

Carelia on klassikko, joka ei sammaloidu

Ravintola Carelian historiassa voidaan palata taaksepäin aina vuoteen 1929 saakka, jolloin osoitteessa Mannerheimintie 56 toimi Apteekki Carelia.

Ravintola Carelia astuu kuvaan vuonna 1996, jolloin töölöläinen ravintoloitsija Asta Nurmilaukas avasi pois muuttaneen apteekin tiloihin hyvän ruoan ja juoman kohtauspaikan.

Mannerheimintie 56:ssa sijaitsevan ravintolan sisustus kunnioittaa tilan historiaa.
Mannerheimintie 56:ssa sijaitsevan ravintolan sisustus kunnioittaa tilan historiaa.

Alkuperää kunnioittava sisustus pitää huolen siitä, että nykypäivän asiakkaat pääsevät nauttimaan ruoka- ja juomaelämysten lisäksi myös historian havinasta.

Takuuvarma ruoka onkin avainasemassa, kun puhutaan ravintolan suosion salaisuudesta. Monipuolinen a’la carte -lista ja laaja valikoima oman maahantuonnin viinejä ovat asioita, jotka saavat myynnistä ja markkinoinnista vastaavan Nelli Janhusen mukaan asiakkaat palaamaan Careliaan vuodesta toiseen.

“Careliasta löytyy parhaat raaka-aineet ja ranskalaisen keittiön klassikot kohtuuhintaan rennossa brasserie-ilmapiirissä”, Janhunen toteaa.

Parhaat raaka-aineet ja kokemuksen tuoma varmuus yhdistyvät Careliassa.
Parhaat raaka-aineet ja kokemuksen tuoma varmuus yhdistyvät Careliassa.

Carelian ehdottomien klassikkoannosten joukkoon kuuluvat muun muassa Carelian tartarpihvi, klassikkopihvi Chateaubriand ja omenainen jälkiruokaleivos tarte tatin. Aina tarjolla olevien ikisuosikkien lisäksi sesongeittain vaihtuvat kausimenut sekä erikoisillat estävät klassikkoa sammaloitumasta.

Carelian Tarte Tatin kuuluu annoksiin, jotka tulee ehdottomasti kokea edes kerran elämässään.
Carelian Tarte Tatin kuuluu annoksiin, jotka tulee ehdottomasti kokea edes kerran elämässään.

“Tällä hetkellä meillä on tarjolla alkusyksyn erikoismenu, jossa kunnioitamme oman peltomme antia, kotimaisia villikalakantoja ja suomalaisia luonnon antimia.”

Carelian ehdottomia valttikortteja on myös hyvä palvelu. TableOnlinen arvosteluissa asiantuntevuus ja ensiluokkainen palvelu ovat asioita, jotka nostetaan  esiin lähes jokaisessa arvostelussa.

“Odotukset ovat aina Careliaan mentäessä korkealla ja aina ne pystytään ylittämään. Ruoka on erinomaista, miljöö upea ja palvelu huikeaa”, eräs TableOnline-käyttäjä kiteyttää.

Kiinnostava historia ja taidokas käsityö kohtaavat Ateljé Finnessä

Arkadiankadun helmen, Ateljé Finnen, kohdalla voidaan palata historiassa aina 1960-luvulle saakka - ja kauemmaksikin. Vaikka tila on ehtinyt toimia ravintolakäytössä jo useamman vuosikymmenen ajan, ennen ravintolaksi muuntautumista se toimi nimittäin kuvanveistäjä Gunnar Finnen ateljeena.

Ravintolan nimi juontaa juurensa kuvanveistäjä Gunnar Finnestä.
Ravintolan nimi juontaa juurensa kuvanveistäjä Gunnar Finnestä.

Mielenkiintoinen historia onkin ravintolatoimenjohtaja Maija Ijäksen mukaan yksi syy siihen, miksi taiteilijan mukaan nimetystä paikasta on muodostunut yksi monen hyvän ruoan ja juoman ystävän vakiokohteista.

“Uskon, että ravintolan pitkän iän ja suosion salaisuus on aidon ja kiinnostavan historian ja ajankohtaisen taidokkaan käsityön yhdistelmä. Ateljé Finnessä on taitoa ja kokemusta sekä keittiössä, että salin puolella”, Ijäs kertoo.

“Finnen kaltaista tunnelmaa ei voisi aikaansaada suunnittelemalla; ravintolan fiilis on kerrostunut seiniin ja istuimiin vuosien varrella. Ateljéssa käy paljon kanta-asiakkaita, joiden toiveet ja maun henkilökunta tuntee ja tietää.”

"Aina varma valinta", TableOnlinen arvostelussa kiteytetään.
"Aina varma valinta", TableOnlinen arvostelussa kiteytetään.

Sesonkeja kunnioittavassa Ateljé Finnessä ei syödä samoja annoksia vuodesta toiseen, vaan tässä ravintolassa herkutellaan kuukausittain vaihtuvan menun luomuksilla. Ijäs kannustaakin kaikkia hyvän ruoan ystäviä suuntaamaan ravintolaan etenkin näin syksyllä, kun moni metsien ja puutarhojen herkku on parhaimmillaan.

“Syksy on kotimaisten raaka-aineiden kulta-aikaa. Ateljé Finnen listalla on vuosien varrella kerätyn luottotuottajien ansiosta ihanin kimara metsäsieniä, kasviksia, juureksia, kotimaista villiä kalaa ja Paistunturin poroa.”

Atelje Finnéssä moni asia on kohdillaan; ainutlaatuinen miljöö, huippuunsa hiottu ruoka ja ystävällinen palvelu. Tyytyväiset asiakkaat ennustavat, että tämä ravintola pysyy kaupungin katukuvassa vielä pitkään.

Kauden parhaat raaka-aineet ovat Ateljé Finnessä etusijalla.
Kauden parhaat raaka-aineet ovat Ateljé Finnessä etusijalla.

“Huippupaikka kaikin tavoin; äärettömän ystävällinen ja ammattitaitoinen palvelu ja ruoka maukasta persoonallisella vivahteella.” “Aina varma valinta. Aina hyvää, omaleimaista silti konstailematonta ruokaa. Hyvät viinit, kiva palvelu. Viehättävät Finnen työt. Hyvän mielen ravintola monesta syystä”, TableOnlinen arvosteluissa kehutaan.

Perinteisiä klassikoita ja koukuttavia tapahtumia

Harvoin kauppakeskuksessa sijaitsevaa ravintola voidaan tituleerata klassikoksi, mutta Sellossa sijaitsevan Basen kohdalla täytyy tehdä poikkeus. Perheomisteinen ravintola on tarjoillut herkullisia aterioita ja laadukkaita juomia Espoon Leppävaarassa jo vuodesta 2005 alkaen, eikä moni paikallinen voisi kuvitella elämää ilman omaa “olohuonettaan”.

Base sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä keskellä Leppävaaraa.
Base sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä keskellä Leppävaaraa.

Baselle tulee pian ikää lähes kaksikymmentä vuotta, mutta ravintoloitsijoilta löytyy kokemusta sitäkin enemmän. Peräti 39 vuoden ajan ravintoloitsijoina toimineen yrittäjäpariskunnan,  Keijo Kiverän ja Vuokko Varila-Kiverän, CV:stä löytyy lukuisia tunnettuja ravintoloita aina Haagaan vuonna 1982 perustetusta Lounasmestarista leppävaaralaiseen Harakanpesään.

Varila-Kiverän mukaan tunnettuvuus on taatusti yksi syy siihen, miksi Base on jo pysyy monen alueella asuvan vakioravintolana. Mutta se ei suinkaan ole ainoa.

“Siisti ja miellyttävä ympäristö. Maukas, monipuolinen ja laadukas tuotevalikoima. Loistava palvelu”, Varila-Kiverä luettelee syitä Basen suosioon.

Basen ruokavuosi on täynnä sesonkimenuja.
Basen ruokavuosi on täynnä sesonkimenuja.
Ravintolan periaatteisiin on alusta asti kuulunut ateriakokonaisuuksien valmistaminen parhaista raaka-aineista käsityönä, ja luomu- ja lähiruoka onkin Basessa tärkeässä roolissa. Base on vuosien varrella muodostunut leppävaaralaisten mukavaksi olohuoneeksi, ja vakioasiakkaiden makujen ja mieltymysten tuntemisesta ei taatusti ole haittaa kovana käyvässä ravintolakilpailussa.

Hyvän ruoan ja kotoisan tunnelman lisäksi tapahtumat ovat olennainen osa Basen sielua, ja syksy tuo näitä taas yhden jos toisenkin. Sunnuntain lounasbrunssi tekee paluun, samoin asiantuntijan johdolla toimiva viiniklubi, jossa maistellaan ja analysoidaan sesongin viinejä vaihtuvin teemoin.

Base haluaa tarjota asiakkailleen tunnelmallisen ja onnistuneen nautinnon.
Base haluaa tarjota asiakkailleen tunnelmallisen ja onnistuneen nautinnon.
Myös perjantain ja lauantain klubi-illat sekä erilaiset teemaviikot kutsuvat nauttimaan palasta espoolaista historiaa.

Vaikka Basea kutsutaankin leppävaaralaisten olohuoneeksi, se on ravintola, johon matkataan kauempaakin.

“Emme asu pääkaupunkiseudulla, mutta joka kerta kun tulemme sinne, päädymme Basen asiakkaiksi. Rauhallinen, meille sopiva tunnelma, hyvä ruoka ja etenkin miellyttävät henkilökunta - voiko sen parempaa vaatia. Kiitos taas kerran”, TableOnlinen arvostelussa kehutaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi