Jos joku muukin haaveilee ravintolareissusta Kööpenhaminaan tai Tukholmaan, alkuun pääsee hyvin osoitteessa Kanavakatu 3A. Vanhan margariinitehtaan tiloihin rakennettu ravintola LOBO avokeittiöineen on samalla tunnelmallinen, intiimi ja rento - kuin portti toiseen maailmaan.
Yhdeksän, tai halutessaan useammankin, ruokalajin aikana pystyy täysin unohtamaan ulkona puhaltavan viiman ja kotona odottavat arkiset askareet. LOBOssa voit keskittyä vain olennaiseen, eli nauttimiseen.
Syvempi yhteys luontoon ja lähiruokaan
Kaikki ajan hermoilla olevat ravintolat korostavat tänä päivänä sesonkeja ja paikallisia raaka-aineita, mutta LOBO vie tämän ajatuksen askeleen pidemmälle. Tai pitäisikö sanoa, että etumatkaa alkaa kertyä jo ihan metreissä mitattava määrä, kiitos ripeäaskelisten Shpat Qerimin ja keittiömestari Felipe Moyan.
LOBO ei nimittäin tyydy ainoastaan lähiraaka-aineiden käyttöön, vaan pyrkii löytämään syvempää yhteyttä ympäröivään maailmaan. Tämä näkyy muun muassa uudistaviin viljelymenetelmiin panostamisena sekä uuden oppimisena. Perustajat ovat pohtineet paljon esimerkiksi sitä, miten vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat ympäristöön, maaperän terveyteen ja luonnon monimuotoisuuteen.
LUE MYÖS: Uusi kausiruokaravintola Katajanokalle - tällainen on tuttujen tekijöiden LOBO: "Luova projekti"
Isoja teemoja pienelle, 22-paikkaiselle ravintolalle.
Vaikka asiakkaille tärkeintä kenties onkin hyvä ruoka ja tunnelma, ravintolan syvemmän filosofian tunteminen tuo ravintolavierailuun omat elementtinsä. Yksikään raaka-aine ei ole lautasella sattumalta, vaan kaikki on mietitty luontoa, asiakasta ja nollahävikki-ajattelua silmällä pitäen.
Laitumelta kotikeittiön lämpöön
LOBOn menu vaihtuu luonnon rytmeissä, ja paraikaa käynnissä onkin laidunkausi, joka kulkee mukana jokaisessa menun jaettavassa ruokalajissa. Ensimmäiset kuusi kylmää alkuruokaa vievät sinut laitumelle lehmien sekaan; kävelyretken lomassa tulee syötyä tulee pientä naposteltavaa sieltä, toista tuolta.
Alkuruoista mieleenpainuvimpiin annoksiin kuuluu ehdottomasti ihka ensimmäinnen annos, Katajanokan juustolla ja fermentoidulla mustalla valkosipulila täytetty porkkana, joka lupaa menulta paljon.
Myös maatiaispossua ja pistaasia sisältävä, arancini-henkinen, pallo sekä ruoholla ruokittu naudan tartar savuisine elementteineen saavat kulkemaan pitkin laidunta hymyssä suin.
Etenkin alkuruokien kohdalla LOBOn väen itse suunnittelemat lautaset pääsevät hyvin oikeuksiinsa, sillä jaettavia annoksia tasatessa lautasia tulee myös pyöriteltyä käsistä toiseen.
(Tuleeko muuten koskaan otettua veistä mukaan eväsretkelle? Eipä niin, eikä sellaista ollut tarjolla näitäkään alkuruokia syödessä. Pieni haarukka sai kelvata, ja hyvinhän sillä pärjäsikin.)
Kun päivä on vietetty ulkona lehmien kanssa kulkien, kotona maistuu lämmittävä maa-artisokkakeitto. Kuohkea keitto herkullisten sattumien ja ihanan suolaisen luuydintoastin kanssa nautittuna tekivät tehtävänsä.
Mutta eihän pelkällä keitolla pärjää pitkälle. Raskaan työn raatajille on tarjolla lounaaksi kanaliemessä haudutettua riisiä kasvispistoulla, jonka mausteisuus kuljettaa sinut hetkeksi aurinkoisempiin maisemiin.
Päivällisenä, eli menun viimeisenä ruokana, tarjoillaan puolestaan ruoholla ruokittua naudanpihviä vihersalaatin ja kastikkeiden kera. Ja onneksi tässä vaiheessa oltiin selvästi jo kotioloissa, sillä veitsetkin oli löydetty helpottamaan ruokailua.
LOBO rikkoo perinteistä kaavaa
Toisin kuin lähes kaikissa muissa pitkiä menuja tarjoavissa ravintoloissa, LOBOn yhdeksän ruokalajin menun joukossa ei nähdä ainoatakaan makeaa ruokaa - ne saa halutessaan ostaa lisähintaan. Se tosin kannattaa, sillä kyllähän nyt pieni pala suklaakakkua, Madeleine-keksi ja Raffaello-suklaa aina maistuu.
Jos ravintola on jo itsessään varsin virkistävä poikkeus kaupungin ravintolakentässä, sitä on myös LOBOn juomalista. Ilman suomalaisten kansallisjuomaksi noussutta Rieslingiä voisi tuskin tänä päivänä avata ravintolaa, mutta viinilistalta löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja, kuten harvinaisempia oransseja viinejä.
Viinejä saa tilattua janon mukaan joko laseittain tai pulloittain - tai Qerimin sanoin jopa litroittain.
Vielä hetki jatketaan laitumien maailmassa, mutta seuraava sesonki kummittelee jo ihan nurkan takana. Helmikuusta eteenpäin LOBO sukeltaa Joki ja Järvi -teemaan, joka tuo lautasille raikkaita aromeita ja rapeita makuja.
Eli toisin sanoa, lähde ihmeessä kokemaan LOBO nyt - ja uudestaan sitten keväämmällä!