Lux Helsingin upea valotaide esittelyssä – Valotapahtuma saa rinnalleen ruokatapahtuma Lux Eatin

City tuo huippusuositun valofestivaalin oheen kymmenien ravintoloiden ruokajuhlan.

Lux Helsinki on erinomainen tapa tuoda iloa ja valoa synkkään kylmään suomalaiseen tammikuuhun. Viime vuonna tapahtuma keräsi Helsingin ytimeen arvioiden mukaan peräti 600 000 kävijää.

Paitsi että tapahtuma kerää paljon jengiä, se pitää keräämänsä massat tyytyväisenä. Viime vuoden kävijätutkimuksen mukaan 99 prosenttia kävijöistä pitää tapahtumaa erittäin tai melko hyvänä ja lähes kaikki myös suosittelisivat sitä kavereilleen. Tutkimuksen tehneen Sponsor Insightsin mukaan tapahtuma on saanut heidän kymmenvuotisen historiansa parhaat tulokset.

Helsingillä on pitkä historia laadukkaiden valofestivaalien järjestämisessä. Itse asiassa pääkaupungissamme on nautittu Euroopan pisimpään yhtäkestoisista valofestivaaleista. Vuodesta 1995 eteenpäin järjestettiin Valon voimat -tapahtumaa aina vuoteen 2009 asti, jolloin tapahtuma sai muutamaksi vuodeksi nimekseen Valon vuodenaika. Lux Helsingin nimellä vuotuista valon juhlaa on vietetty vuodesta 2012 lähtien.

Festivaalin taiteellisesta suunnittelusta vastaavien Ilkka Paloniemen ja Matti Jykylän työn tuloksena mukaan on valikoitunut 15 toinen toistaan upeampaa teosta. Luvassa röntgen-kuvia, analogista old school -meininkiä, joukkovoimaa, räppäävä seinä, uutta Marimekkoa ja paljon muuta.

1. Espan lava

A Shade – Jenni Kääriäinen

Kääriäisen teos perustuu röntgen-kuviin, joilla on aiempi elämä Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa. Vaurioröntgenkuvista on poistettu potilaan identiteetti ja niistä on rakennettu kollaasi. Espan lavan alle sijoitetaan kaiuttimet, joiden avulla haetaan bassotaajuuksille oikea resonanssi, joka saa “talon pörisemään”. Teos on toteutettu yhteisöllistävänä taidehankkeena Slush-tapahtuman vapaaehtoisten kanssa.

2. Kauppatorin julkisivut

Lux arkkitehtuuri

Kauppatorin julkisivut ovat upeat, mutta tavallisessa olomuodossaan usein hämärän peitossa. Lux valaisee arkkitehtonisella valaistuksella satavuotiaan Suomen keskeisimpiä rakennuksia, kuten kaupungintaloa, Presidentinlinnaa sekä Lampan ja Goveniuksen talojen julkisivuja. Tarkoituksena on synnyttä uusi, valoisampi siluetti mereltä katsottuna nähtäväksi. Julkisivut voi ikuistaa erinomaisesti Kauppatorin valokuvaustasanteelta.

3. Kauppatori

Aaltoyliopiston opiskelijat – Fotoni + valokuvaustasanne

Kauppatorille sijoitettu valokuvaustasanne syntyi siitä ymmärryksestä, että Lux kerää kasaan ison kasan valokuvaajia, jotka haluavat järjestelmäkameroilleen parasta mahdollista tykinruokaa. Tapahtuma on jo itsessään kuvauksellinen, mutta harkitusti sijoitettu paikka kuvaajille kannustaa kuvaamaan ja tarjoaa valmiiksi mietityn kulman teoksiin. Paikka toimii myös kännyköitään heiluttaville Instagram-kuvaajille.

Valokuvaustasanteen yhteydestä löytyy Aaltoyliopiston opiskelijoiden yhdessä Ikean kanssa toteuttama teos Fotoni, jonka led-valojen on tarkoitus herättää ihmiset pohtimaan valon merkitystä ja jokapäiväistä energiankulutustamme.

4. Stora Enson pääkonttori

Shader – Cube

Kuva: Havainnekuva

Stora Enson pääkonttorista valaistaan kaksi sivua, Presidentinlinnan ja Altaan puolen sivut. Shaderin Cube-teoksessa talo animoidaan videotykkien avulla eloon. Videot kertovat sekä Stora Enson että laajemmin katsottuna Suomenkin tarinaa puusta teknologiaan satavuotiaan isänmaan kunniaksi.

5. Ritarihuone

Teemu Lehmusruusu – Maa jalkojemme alla

Maa jalkojemme alla on led-valopaneeleilla toteutettu installaatio, joka tutkii ihmisen suhdetta maaperään, jonka päällä arkinen todellisuus lepää. Lux Helsingin työryhmällä ei ollut vielä joulukuun alussa täyttä varmuutta, millainen teoksesta tulee, mutta luotto taiteilijaan on kova: “Saa nähdä, mitä siitä tulee. Teemun tuntien voisi kuvitella, että laatua tulee.”

6. Tuomiokirkon kappeli

Outi Pieski: Gorži

Suomalaisten lisäksi satavuotiasta itsenäisyyttä juhlivat ensi vuonna myös saamelaiset, koska silloin järjestettiin myös ensimmäinen saamelaiskokous. Eikä satavuotiasta Suomeakaan voi oikein juhlia ilman, että mukaan otetaan Euroopan ainoa alkuperäiskansa saamelaiset. Outi Pieskin teoksessa Tuomiokirkon kappelin ikkunoista tulvii vettä ja samalla piirtyy yhteys luonnonsuojelun ja alkuperäiskansojen välille.

7. Snellmaninkatu

TELLMEHOWDOIFEEL – Kalle Mustonen

Kuva: Kalle Mustonen

Koska Luxissa halutaan tehdä toisenlaista kaupunkifestaria,l pitää mukaan tuoda myös jotain epätavallista. Yksi tällainen ratkaisu on päätös sijoittaa Kalle Mustosen TELLMEHOWDOIFEEL-teos keskelle tienristeystä kuorma-auton lavalle. Näin julkinen tila määritellään hetkeksi taiteen keinoin uusiksi. New Orderin legendaarista Blue Monday -biisiä lainaava teos yhdistää valomainosten karnevalistista estetiikkaa melankoliseen sisältöön.

8. Suomen Pankki

Maija Louekari – Veljekset

Kuva: Havainnekuva

Ikkunaton sisäpiha Suomen Pankin takasiivessä saa hunnukseen Marimekon Maija Louekarin Veljekset-teoksen, jossa Marimekon Suomen juhlavuoden kunniaksi lanseerattava printti herää eloon animaationa. Pohjolan eksoottisuutta kuvaavat toteemieläimet lähtevät liikkeelle ja tuovat suomalaisen luonnon keskelle kaupunkia.

9. Topelian sisäpiha

Flowers of Life

Kuva: Metsäfestival 2010 / Karo Holmberg

Flower of Life -kollektiivin koristelema Topelian sisäpiha herättää fiilikset hippimeiningeistä tai psyke-bileistä. UV-valojen maailmassa esiintyy kukkia ja muita orgaanisia muotoja. Mainioksi teospaikaksi järjestäjien ja yleisön toimesta todettu sisäpiha on tarkoitus saada hehkumaan valoa.

10. Kansalliskirjasto

Monica Ruiz Loyola – Absence

Kuva: Absence Filux-festivaalilla Méxicossa / Mónica Ruiz Loyola

Monica Ruiz Loyola todistaa työllään, kuinka valoteos voi heijastaa pimeyttä. Lähtökohtana on meksikolaisten naisten kohtaama toistuva väkivalta. Toteutustapa on USA:n ja Meksikon rajalta löytyviä hikipajatehtaita symboloiva ompelukone, joka ompelee kaikessa rauhassa seinälle projisoitavaa runoa. Lux ei normaalisti tee asioita tuskan kautta, mutta tällä kertaa päätettiin tietoisesti käyttää taidetta keinona nostaa esiin yksi maailman epäkohdista.

11. Tuomiokirkon tapuli

Kaisa Salmi – Ronda

Kaisa Salmen teos edustaa old school -tekniikkaa, jossa diaprojektorilla kirkon tapuliin heijastettava kuva piirretään 18 x 18 sentin kokoiselle lasilevylle. Näin päästään erinomaiseen kuvanlaatuun verrattuna digitaalisesti projisoituihin kuviin. Pan-projisoinnissa maalin väri toistuu täyteläisenä ja poikkeuksellisen kirkkaana heijastetussa pinnassa.

12. Tuomiokirkko

Tarja Ervasti – Domus 360º – Neljä kotia

Kuva: Havainnekuva / Tarja Ervasti

Tuomiokirkko on Luxin tekijöille tuttu projekti, joka on tehty moneen kertaan ja monella eri tavalla. Koska aina pitää keksiä jotain uutta, saa kirkko ensimmäistä kertaa valoa kaikille neljälle sivulleen. Tarja Ervastin teoksessa tornin kirkas valaistus loistaa kauas, ja lähietäisyydeltä teosta voi tarkastella Senaatintorilta, Unioninkadulta ja Kirkkokadulta sekä kirkon ylätasanteilta. Teoksen aiheet nousevat kodin ideasta: millaisiin rakenteisiin ihmiset perustavat olemassaolonsa, henkisen kotinsa? Kokonaisuuden kruunaa ääni, joka soi useaan suuntaan.

13. Senaatintori

Rölli Ridanpää & Tero Laine – Light Pipes

Light Pipes on interaktiivinen teos, jossa venttiilejä kääntämällä voi säätää valoja. Teoksella halutaan kuvastaa yksilön mahdollisuuksia vaikutta ympäristöönsä. Tästäkin teoksesta turha digitaalisuus on jätetty sivuun ja luotetaan kouriintuntuvaan analogisuuteen.

14. Senaatintori

Petri Tuhkanen – Joukkovoima

Kuva: Oskari Sarjakoski

Joukkovoima on osallistava teos, jossa pääsee leikkimään valolla. Vaa’an päälle astumalla teos alkaa muuttua ja mitä valo muuttuu sitä intensiivisemmäksi, mitä enemmän ihmisiä nousee kyytiin. Teos koostuu kolmesta teollisuusvaa’asta ja 60:sta itsenäisestä valosta. Luxista aiemminkin tuttu taiteilija Petri Tuhkanen käyttää työssään perusmateriaaleja: hehkulamppuja, värjättyä lasia ja jykeviä puulaatikoita.

15. Torikorttelit, Kaupungintalon sisäpiha

Lucas Maassen – Singing Building

Hollantilainen Lucas Maassen antaa rakennuksille huulet ja siten identiteetin. Kansainvälisiltä valofestareilta bongattu teos ottaa tilan haltuun räppäämällä. Räpeistä vastaa teokselle ääntänsä lainaava vanhan koulun suomiräppäri Hannibal, jonka näkemyksellisen tyylin voi kuvitella sopivan erinomaisesti myös räppääville huulille seinässä.

 

Lux Helsingissä nautitaan myös mittavasta oheisohjelmasta, joka julkaistaan kokonaisuudessaan joulukuun puolessa välissä. Toista kertaa järjestettävä valotaiteen näyttely Lux In tuo Kaapelitehtaalle monipuolisen valikoiman teoksia minimalismista videotaiteeseen. Esillä on sekä uusia että jo aikaisemmin esillä olleita teoksia tunnetuilta taiteilijoilta sekä Taideyliopiston valosuunnittelun maisteriohjelman opiskelijoiden töitä. Lux In on avoinna 1.–10.1. klo 15-22 Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa (Tallberginkatu 1).

 

Lux Helsinki ja Lux Eat, 5.-9. tammikuuta 2017.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi