Lux Helsingin sydämen muodostavat upeat valoinstallaatiot, mutta tapahtuman ympärillä sykkii paljon kaikkea kiinnostavaa. Listasimme kiinnostavimmat oheistapahtumat yhteen. Näissä pääset itsekin osallistumaan sekä tutustumaan festarin tähtinä toimiviin valotaiteilijoihin. Muista myös Cityn järjestämä ravintolatapahtuma Lux Helsinki Eat, joka pitää huolen siitä, että valotaiteen ystävillä on vatsa täynnä.
Valomaalausateljee Light Paint Box
Senaatintorilla sijaitsevassa valomaalausateljeessa Lux Helsingin kävijät pääsevät osaksi elämyksellistä valomaalauskokemusta. Ainutlaatuista konseptia on toteuttamassa joukko ansioituneita valotaiteilijoita sekä Suomesta että ulkomailta. Valotaiteilijaryhmä maalaa yleisön ympärille upeita valomaalauksia jokaisena festivaalipäivänä klo 17–21. Saman päivän maalaukset pyörivät nähtävillä ateljeekonttien led-näytöillä. Valomaalauksesta saa muistoksi mukaansa sähköisen potretin.
Valomaalausateljee on esteetön ja soveltuu kaikenikäisille. Ateljeita on kolme ja valomaalaus kestää vain muutaman minuutin, mutta kiireisimpinä aikoina kannattaa varautua jonottamaan hetken.
Paikka: Senaatintori
Esitysaika: la-ke 6.–10.1.2018 klo 17–21
Tapahtuma Facebookissa.
Lux Helsingin valotaiteilijat esittäytyvät
Tapaa Lux Helsingin valotaiteilijat ja sukella syvemmälle teoksiin taiteilijoiden kertomusten kautta. Yleisö saa esittää taiteilijoille kysymyksiä teoksista.
Paikka: Kaupunginmuseon aula
Esitysaika: La-su 6.–7.1.2018 klo 18–20
Tapahtuma Facebookissa.
Museot auki Luxin reitillä
Koulupuistikosta löytyvän Lyhtypuiston vieressä sijaitseva Designmuseo ja Janne Aholan Ajan rooli -teoksen heijastuspintana toimiva Arkkitehtuurimuseo ovat poikkeuksellisesti auki koko festivaalin ajan kävijöille. Myös Kaupunginmuseo on viime vuoden tapaan avoinna ilta-aikaan ilman pääsymaksua.
Paikka: Koulupuistikko
BYOB (Bring Your Own Beamer) K-18
Lux Helsinki tuo kansainvälisen BYOB (Bring Your Own Beamer) -tapahtumakonseptin Suomeen sunnuntaina 7.1.2018. Vuoden 2017 festivaalin yhteydessä järjestetty ensimmäinen BYOB keräsi satoja kävijöitä ja tyhjä tila täyttyi upeasti yleisön omista valo- ja videoteoksista.
BYOB on yhden illan näyttely, jossa yleisö pääsee esittämään omia töitään projektoreiden kautta. Kaikki on luvallista, kunhan se on projisoitua: videotaidetta, VJ-settejä, diaesityksiä ja kotivideoita. Konseptin on luonut hollantilainen Rafaël Rozendaal. Ensimmäinen BYOB järjestettiin Berliinissä, ja tapahtumia on sittemmin nähty ympäri maailmaa New Yorkista Kapkaupunkiin, Moskovaan ja Tokioon saakka.
Lux Helsinki kutsuu kaikki aiheesta kiinnostuneet esittämään omia töitään Kaapelitehtaalle sunnuntaina 7.1. klo 16 alkaen. Paikalle saa tietysti tulla myös vain nauttimaan tunnelmasta ja muiden projisoinneista sekä tapaamaan uusia ihmisiä. Baari on auki ja musiikki soi!
Ikäraja K18. Tapahtumaan pääsee esteettömästi Puristamon liuskaa pitkin.
Huomioitavaa teosten esittäjille:
- Saavu paikalle klo 16-19.30.
- Tuo mielellään mukaan oma projektorisi (videotykki, dia tms.), tarvittavat laitteet ja johdot. Tilassa on muutama vapaassa käytössä oleva projektori, joiden kautta voi esittää materiaalia omalta tietokoneelta.
- Tilassa on lukuisia pistokkeita.
Paikka: Kaapelitehdas, Puristamo & Valssaamo
Esitysaika: 7.1.2018 klo 16–20
Tapahtuma Facebookissa.
Valoa Helsingissä 2018 -seminaari
Lux Helsinki -valofestivaalin kävijät pääsevät seminaarissa seuraamaan Ruotsin arvostetuimman valoasiantuntijan ja teknologiahistorioitsijan Jan Garnertin Retro Lux -luentoa valon ja pimeyden historiasta kaupungeissa. Luento pohjustaa paneelikeskustelua, jossa kysytään, millainen tulevaisuus valolla on Helsingin kaupunkiympäristön elävöittäjänä.
Paneelikeskusteluun osallistuvat Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluvastaava (kaupunkikuva ja muotoilu, ulkovalaistus, valotaide, julkisen taiteen koordinointi) Pia Rantanen, HAM:n julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola, Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektissa työskentelevä Jaakko Blomberg Helsinki Urban Artista ja Lux Helsingin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi. Keskustelua moderoi Bassoradion aamujuontajana tunnettu Iida Rauhalammi.
Yksi vuoden 2017 Lux Helsingin kuvatuimmista kohteista oli Topelian sisäpihalla leijuva UV-valoteos Flowers of life. Kulttuurikeskus Gloria muuttuu 31.12.2017–31.1.2018 Flowers of life -areenaksi, kun UV-dekoraatiot valaisevat kulttuurikeskuksen sisätiloja. Tuotannosta vastaa kulttuuriareena Gloria.
Paikka: Kulttuuriareena Gloria
Esitysaika: Ti 9.1.2018 klo 18–21
Tapahtuma Facebookissa.
Lux Aamu
Lux Helsinki avaa osan valoreitistään työmatkalaisten ja muiden aamuvirkkujen iloksi viimeisenä festivaalipäivänään, keskiviikkona 10.1. Aamureitillä valaistaan Esplanadin puistossa sijaitsevat teokset (1 ja 9) sekä Sofiankadun ja Tuomiokirkon teokset (10 ja 11).
Paikka: Esplanadin puisto, Sofiankatu, Tuomiokirkko
Esitysaika: Ke 10.1. klo 7–9
Lux Café
Lux Café tuo reitin varrelle festivaalivieraiden iloksi mieltä ja kehoa lämmittäviä juomia ja herkkuja. Valikoimasta löytyy maustettua kuumaa mehua ja Kakkugallerian tuoreita korvapuusteja. Kahvina nautitaan kahvipaahtimo Johan & Nyströmin valikoimasta reilun kaupan Sumatra Gayo -luomusuodatinkahvia. Lux Café -pisteet ovat auki Senaatintorilla, Kasarmitorilla ja Koulupuistikko vieressä jokaisena festivaalipäivänä klo 17–22.
Paikka (Muutos!): Koulupuistikko, Senaatintori, Kasarmitori
1 kommentti
Usein pettynyt
6.1.2018 15:27
Jään todella jännittyneenä odottamaan josko nyt löytyisi
Vastaa kommenttiinapu pitkäaikaiseen ongelmaani. Toivon että ilmoitus ja teksti
eivät lupaa liikaa, vaan apua saa kuten on luvattu.
Vastaa kommenttiin