Mikä oli Helsingin seuraelämän ehdoton keskus 100 vuotta sitten? Millaisissa rakennuksissa asuttiin, kun Aleksanterinkatu oli keskustan vetovoimaisimpia asuinlähiöitä? Helsingissä on useita historiallisesti merkittäviä rakennuksia, joista tiedetään vain vähän. Sponda on vaalinut monen yli satavuotiaan arvokiinteistön kulttuuriperintöä ja syksyn aikana 13 legendaarista taloa nostetaan tarinoineen parrasvaloihin.
Arkkitehtonisesti merkittävien rakennusten julkisivujen taakse kätkeytyy monta värikästä tarinaa, jotka halutaan kertoa suurelle yleisölle Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Historiasta, arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua neljään Legendaan paikan päällä, sillä syksyn aikana Sponda järjestää kolme maksutonta yleisökierrosta, joita luotsaa Arkkitehtuurimuseon tutkija Petteri Kummala.
”Spondan omistamien arvokiinteistöjen kaltaisia kohteita on melko vähän, ja ne voivat olla hyvinkin uniikkeja. Siksi niiden vaaliminen on tärkeää”, kertoo Kummala.
Koska arvokiinteistöt ovat osa kaupungin kulttuurihistoriaa, tulee niiden omistajan tallentaa ja siirtää rakennusten historiaa myös tuleville
sukupolville.
“Historiallisetkin kiinteistöt taipuvat moneksi ja niiden käyttötarkoitusta pystytään kehittämään. Lähes kaikki arvokiinteistömme ovat suojelukohteita tai niissä on suojeltavia osia. Siksi Museovirasto on osallistunut asiantuntijana entisöintityöhön”, kertoo Spondan markkinointi- ja brändipäällikkö Anita Riikonen.
Spondan tunnetuimpia arvokiinteistöjä ovat Fennia-talo, Kalevan talo ja Koiton talo. Vuonna 1898 valmistunut wieniläissävytteistä uusbarokkia edustava Fennia-talo tuli aikanaan kuuluisaksi erityisesti loisteliaista seurapiiritapahtumistaan. Armas Lindgrenin suunnittelema renessanssipalatsin piirteitä omaava Kalevan talo puolestaan valmistui vuonna 1913 ja palvelee edelleen lähes alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan hotellina ja pankin toimitilana. Raittiusyhdistys Koitto rakennutti vuonna 1907 Koiton talon valistamaan työväestöä alkoholin haitoista. Kampissa sijaitseva talo edustaa varhaista jugend-arkkitehtuuria, ja on nykyään osa Forum-kauppakeskusta.
Puolitoista tuntia kestävät yleisökierrokset järjestetään 8.9., 25.9. ja 20.10. alkaen Koiton talosta Teatteri Forumin edustalta kello 16. Mukaan voi ilmoittautua netissä. Spondan Legendoja esitellään yleisölle syksyn mittaan myös videoin, joissa näyttelijä Tapio Liinoja johdattaa katsojia legendaaristen rakennusten historiaan.