Kun Suomen juomapyhät alkavat tuntua vähäisiltä, nokkela alkoholijuomien ystävä keksii kansainvälistyä. Uudesta vuodesta on jo aikaa, ja vappu ei ole ihan vielä, mutta onneksi Irlannin kansallispyhimyksen juhlapäivä antaa pätevän syyn tuoppien kilistelyyn.
Pyhän Patrikin kerrotaan tuoneen kristinuskon Irlantiin. Tarinan mukaan Pate selitti uskonnon kolmiyhteyden pakanakansalle shamrockilla havainnollistaen. Apilanlehteä muistuttavan shamrockin lehdet symboloivat isää, poikaa ja pyhää henkeä.
Pyhä Patrik on kuin Irlannin ikioma Jeesus: legenda elää yhä, mutta kukaan ei ole varma onko kaveria koskaan ollut edes olemassa. Pyhän Patrikin päivä on Irlannissa kuin vappu Suomessa. Parhaat bileet ovat tietysti Irlannissa, mutta löytyy juhlatunnelmaa irlantilaisesta baaristakin. Mutta mikä tekee baarista irkkubaarin?
1. Tunnelma
Suomalaisen kaurismäkeläinen tunnelma ei kuulu irkkubaariin. Tamperelaisen O'Hara'sin omistaja Sami Lappalainen kuvailee irkkubaarin fiilistä rennon rähjäiseksi. "Siellä saa olla rennosti, eikä kukaan riehu tai ole aggressiivinen. Pitäisi olla hyväntuulinen meininki", Lappalainen sanoo. Irlantilainen luonnehtisi irkkubaarin tunnelmaa sanalla "craic", joka tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan hauskanpitoa.
2. Musiikki
Helsinkiläisen O'Malley'sin pubi-isäntä Mikko Laitinen mainitsee irlantilaisen musiikin yhtenä tärkeimmistä irkkubaarin ominaisuuksista. Lappalainen on samaa mieltä:
"Musiikissa voi luottaa perinteiseen tai modernimpaan, mutta suomirokkia se ei voi olla."
Modernia irlantilaista musiikkia soittavat U2, tuo dublinilainen herraseurue, kun taas perinteisemmän irkkutyylin ystävän jalan saavat vipattamaan amerikkalais-irlantilainen Flogging Molly ja The Pogues. Punkimpaa irkkumeininkiä tarjoilee The Dropkick Murphy's, joiden biisi Kiss Me, I’m Shitfaced sopii oivallisesti Pyhän Patrikin bileisiin, kuten myös Flogging Mollyn Drunken Lullabies. Irkkubaariin kuuluvat myös livebändit. Aina musiikki ei kuitenkaan soi, eikä sen tarvitsekaan, sillä musiikkipubit ovat asia erikseen.
3. Guinness
Helsinkiläisen Molly Malone'sin henkilökunnan mielestä Guinness-hana kuuluu irkkubaarin vakiovarusteisiin. Irlannissakin Guinnessia löytää lähes joka baarista, ja olut on edelleen tärkeä ja rakas irlantilaisille, vaikkei se enää irlantilaisomistuksessa olekaan.
Guinness on ilahduttanut maullaan jo 250 vuotta ja vuosittain sitä myydään maailmalla 1,8 miljardia tuopillista.
4. Viski
Kun suomalainen tiputteli kuusen juurella pontikkaa, suodatti irlantilainen viskiään jo toiseen kertaan. Irlannista peräisin oleva vahva mallasjuoma on ehdoton irkkubaarin tuntomerkki. Tarjolla olevien irlantilaisviskien määrä pubeissa vaihtelee, mutta Jameson-viskiä löytyy irkkubaarin tiskiltä melkeinpä aina. Muista viskeistä mainitsemisen arvoisia ovat Paddy ja Bushmill.
5. Apilanlehti
Irlantilaisuuteen liitettävä kolmiapila eli shamrock on Irlannin kansalliskasvi. Moni luulee, että shamrock on valkoapilan (trifolium repens) lehti, mutta oikea shamrock onkin hernekasveihin kuuluva pikkuapila (trifolium dubium). Gaelin-kielinen seamróg tarkoittaakin pientä apilaa. Shamrock löytyy usein irkkubaarin logosta ja sisustuksesta, sekä ammattilaisen kaataman Guinness-tuopin vaahdosta. Irlannissa apilaa laitetaan usein myös morsiamen hääkimppuun onnea tuomaan. Pyhän Patrikin päivänä moni irlantilainen kantaa rintapielessään aitoa shamrockia, ylpeänä omasta kulttuuristaan.
Pyhän Patrickin päivä 17.3.
3 kommenttia
Retu8000
3.3.2011 18:46
Suomalaiset irkkupubit, Molly Malones mukaanlukien on todella kaukana autenttisesta irkkupubista. Muutama Guinness matkamuisto ja iirinkieliset WC-kyltit seinällä ei tee paikasta irlantilaista.
Hyvia Irkkupubeja loytyy mm. Amerikasta, Englannista, Hollannista - mistä vaan maasta jossa asuu isompi irlantilaisyhteisö.
Ja by the way St. Patrick ei ole mikään satuhahmo, ihan oikea historian henkilö!
Vastaa kommenttiinHyvää Pyhän Patrickin päivää kaikille jo näin etukäteen.
Vastaa kommenttiin
SeppoN49
8.3.2011 01:17
O'Malley's Irish Barin ovat asiantuntevat asiakkaat valinneet parhaaksi ja ainoaksi oikeaksi irkkupubiksi Stadissa jo 30 vuoden ajan.
Vastaa kommenttiinKuvanne "vuodelta 2005" on jostain, ties mistä baarista, jossain muualla kuin Yrjönkadun O'Malley's Irih Barista.
Pyhän Patricikin tarinan voi lukea osoitteesta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyh%C3%A4_Patrick
Vastaa kommenttiin
Olutmies
12.3.2011 12:30
Paljon irlantilaisempaa olisi tuoda olutvalikoimaan jonkin todellisen pienpanimon tai ravintolapanimon tuotteita. Esimerkiksi The Porterhouse on perustettu nimenomaan Guinnessin ylivaltaa ja olutmakujen yksipuolistamista vastaan. Porterhousen pubeista voi vaikkapa Dublinissa käydä aistimassa tunnelmaa ja maistamassa 20 erilaista itsevalmistettua, pastoröimatonta tuoreolutta jotka ovat aivan muuta kuin Guinness. Niiden rinnalla Guinness on stouttien Lapin kulta, bulkkituote.
Vastaa kommenttiinPorterhousen oluita on ollut Suomessakin saatavan, ainakin välillä hyvissä olutravintoloissa. Nämä, kuten lisäksi Messr. Maguires'n oluet kuuluisivat nimenomaan irkkupubien valikoimaan. Ne erottavat irkut muista - ei Guinness jota saa Suomessakin lähes jokaisesta kunnon olutravintolasta.
Vastaa kommenttiin