Olut- ja siideribuumi käynnistyi 1990-luvun puolivälissä Suomen liityttyä EU:hun. Tuotanto ja maahantuonti vapautuivat Alkon kuristuksesta. Sen jälkeen kauppoihin ja ravintoloihin on tullut satoja erilaisten makujen oluita ja siidereitä.
Hunaja on kevään sana oluissa. Näin ainakin jos on uskominen suurimpia kotimaisia panimoita. Ne molemmat esittelevät kevään kynnyksellä hunajalla maustetun oluen, Hartwall Thors Ölin ja Sinebrychoff Kauran.
Vai onko trendi sittenkin pääsiäisoluissa? Runsaiden makujen jouluoluet ovat olleet suosikkeja jo vuosia. Ravintolapanimo Teerenpeli on valmistanut Helsinki Beer Festivalille vahvan Påskebrygin. Sen kävivät tekemässä todellisesti asiantuntijat, Kööpenhaminan panimoravintola Apollon panimomestarit. Sinebrychoffin suklainen Pääsiäisolut on kiitänyt lujaa jo useita vuosia.
Huhtikuussa lähden San Diegoon tuomaroimaan oluita World Beer Cupissa, oluiden MM-kisassa. Meitä tuomareita odottaa 1 529 eri olutta 365 panimosta ja 39 maasta. Älkää pelätkö: en joudu maistamaan niitä kaikkia henkilökohtaisesti.
Oluiden maistaminen näet poikkeaa olennaisesti viinin maistamisesta. Molemmissa katsotaan ensin väriä ja nuuhkitaan tuoksua. Sitten maistamaan – ja tässä tulee se suuri ero. Viiniä ammattimaisesti maistaessa se syljetään suusta. Valitettavasti mutta pakko. Olut sen sijaan nielaistaan, koska olueen olennaisesti kuuluva katkeruus maistetaan kielen takaosassa. Muuten makukirjosta jäisi yksi osa kokematta. Yleensä oluttuomarointi päättyy iloisemmissa tunnelmissa kuin viinien arviointi. Mutta jälkimmäisen jälkeen kiidetään baariin oluelle!
World Beer Cupissa arvioimme oluita 81 eri sarjassa. Siis ei vain 81 eri olutta vaan yhtä monta erilaista oluttyyppiä. Sarjoihin kuuluvat muun muassa yrtti- ja mausteoluet, tammitynnyrissä kypsytetyt oluet ja savustetut oluet. Ja näiden kaikkien lisäksi löytyy omat sarjansa kokeellisille ja erikoisoluille.
Suomalaisessa olutkulttuurissa on edetty pitkälle puolessatoista vuosikymmenessä. Muistan kuinka rekallinen Guinness-pulloja jouduttiin palauttamaan Irlantiin, koska pullojen takaetiketti oli kreikaksi eikä suomeksi. Tai kuinka Alkon ravintolatarkastaja epäsi irlantilaispubilta viskioikeudet, koska ei saanut siellä ruokaa pikkutunneilla.
Eikä keskiolutbuumi ole suomalaisen maun tai Hyvä Ystävä -ketjun ravintoloihin keskarihanat asentaneen Jouni Päivölän ansiota. Siihen meidät ajoi Alkon tuolloin sanelema verotus, jolla vahvat oluet miltei tapettiin hengiltä.
Mutta ei siinä yhdessä pitkässä tuttua vaaleaa lageria mitään pahaa ole, kun siltä tuntuu. Olut on nautinto.
Kuivaa siideriä
Suuri suomalainen siiderimaku on kaatunut päälaelleen. Kun siideribuumi käynnistyi kymmenkunta vuotta sitten, haluttiin makeaa. Nyt siiderin pitää olla kuivaa.
Omenasiiderin sijasta himoitaan nyt päärynäsiideriä, perryä. Ja paljon erilaisia makuja. Samaan tapaan kuin 1990-luvulla Britannian valloittaneissa alcopopeissa.
Vastoin yleistä olettamusta miehet juovat siideriä miltei yhtä paljon kuin naiset. Osasyy löytyy ehkä siitä, että miehinen kertakulutus on neitoja suurempi.
Siideri on Suomessa nuorten juoma. Toisin kuin vaikkapa maailman suurimman siiderikulutuksen maassa Irlannissa, jossa se on edullisen hinnoittelun ansiosta laitapuolen kulkijoiden suosiossa. Tai omenasiiderin synnyinseuduilla Pohjois-Ranskan Normandiassa, jossa siideriä nauttivat lähinnä seniorit.
Mutta rauhoittukaa: siideri on kova sana myös Espanjan opiskelijakaupungeissa. Emme ole yksin täällä pohjoisessa. HIM, siideri ja viinimaku yhdistävät Suomea ja Espanjaa.
Siideri on maailmalla varsin harvinainen juoma. Suomessa sen taival käynnistyi 1960-luvulla. Suosio lähti nousuun, kun siideri pääsi ruokakauppoihin. Nyt litrat ovat menneet hieman alaspäin, koska lonkeroita ryhdyttiin tuottamaan käymisteitse ja markkinoimaan isolla kertoimella.
Varsinaisia häviäjiä siiderihuumassa ovat puolimakeat saksalaiset valkoviinit. Niiden myynti on romahtanut viimeisen vuosikymmenen aikana. Ne olivat aikaisemmin kotibileiden suosikkijuomia.
Varsinaisesti siidereitä ovat ainoastaan omenamehusta valmistetut siiderit. Perinteisimmät ovat suodattamattomia ja väriltään sakeita – mutta maukkaita (ja kuivia). Päärynämehusta valmistettujen juomien oikea kutsumanimi on edellä mainittu perry.
Valtaosa Suomessa valmistettavien siiderien omenamehutiivisteestä tulee ulkomailta. lähinnä entisestä Itä-Euroopasta. Poikkeuksen muodostavat kotimaiset pientuottajat, jotka valmistavat siiderinsä omien tarhojensa omenoista. Ja tunnetaanhan Ahvenanmaalta calvados-tyyppinen omenatisle Ålvados! Sitä myydään satunnaisesti Helsingin ravintoloissa.
13 kommenttia
DenHaag
26.3.2004 11:34
Asuttuani Hollannissa 4 vuotta taytyy sanoa etta siideri ja lonkero ovat ehdottomasti "kaipaan" listani karjessa. Heti saunan jalkeen... Taalla saa vain olutta, breezereita yms. muita "limualkoholia"... Eiko olisi jo aika alkaa viemaan siideria Suomesta ulkomaille. Aloittakaa Hollannista!! :-) (Talla hetkella tuotamme sita itse suomalais yhteisolle rekkatolkulla...)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
The_ladybird
26.3.2004 14:14
Kuka haluaa juoda Suomalaista siideria? Varmaankin ne ihmiset jotka eivat ole oikeaa siideria koskaan juoneet????En usko etta ihmiset maailmalla hullaantuisivat Suomalaisesta siiderista. Oikeaa siideria juodaan Britanniassa. Pitaisikohan sita ruveta viemaan poloisille Hollantilaisille?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Donosti
27.3.2004 15:54
Terveiset Espanjan San Sebastianista! Täällä siiderikausi on jo käynnissä ja se on juuri sitä sakeaa ja maukasta kuivaa siideriä suoraan tynnyristä! Kyseistä tuotetaan suurimmassa osassa pohjois Espanjaa, varsinkin Baskimaassa ja Asturiaksen maakunnissa. Jos liikutte täälläpäin niin kokeilemaan!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
CarlosB
29.3.2004 16:21
Mulla on samansuuntaisia kokemuksia Briteistä kuin DenHaagilla Hollannista. Briteissä nuoret juo just noita Breezereitä sun muita alcopopeja ja siideri on halpaa (jotkut importtisidukat on Suomessa litrahinnaltaan jotain viisi kertaa kalliimpia) joten se on tosiaan alkoholistien juomaa eikä ollenkaan trendikästä (eipä tällä muuten niin väliä, mutta ihmiset tuppaa katsomaan kieroon kun sitä tilaa, vähän sama kun ostais Alkosta Sorbusta).
Mielestäni voisi olla ihan toimivakin kokeilu viedä jotain suomalaista makeaa siideriä ulkomaille, kunhan pullodesignit ja markkinointi vedettäis uusiksi ja tavoiteltais samaa kohderyhmää kuin noi Breezerit ja FCUK-juomat.
Cider - but not as you know it :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mikkiskikkisq
29.3.2004 16:59
[LAINAUS]The_ladybird kirjoitti 26.03.2004 klo 14:14:
Kuka haluaa juoda Suomalaista siideria? Varmaankin ne ihmiset jotka eivat ole oikeaa siideria koskaan juoneet????
Sa et ole varmaan ite juonut suomalaista fizzin kuivaa omenasiideria..tai yleensakin aitoja kuivia siidereita..en puhu nyt naista golden cupin limuista ja laiteista..hyi hyi
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
denhaag
30.3.2004 17:08
[LAINAUS]The_ladybird kirjoitti 26.03.2004 klo 14:14:
Ei se englantilainen siideri kuule niin hyvaa ole.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Irina77
30.3.2004 19:31
[LAINAUS]The_ladybird kirjoitti 26.03.2004 klo 14:14:
Kuka haluaa juoda Suomalaista siideria? Varmaankin ne ihmiset jotka eivat ole oikeaa siideria koskaan juoneet????En usko etta ihmiset maailmalla hullaantuisivat Suomalaisesta siiderista. Oikeaa siideria juodaan Britanniassa. Pitaisikohan sita ruveta viemaan poloisille Hollantilaisille?[/LAINAUS]
Suomessa on paljon parempi siiderivalikoima kuin Britanniassa. Täällä Brittilässä saat tavan pubissa joko sitä samaa Strongbown tai Blackthornin litkua. Suomessa on näitä molempia sekä useita eri makuja suomalaisia siidereitä. Brittisiiderit ovat omaan makuuni hiukan liian raskaita pidemmän päälle, vaikka kyllähän niitä juotua tulee. Maaseudun pikkupanimoista varmaan löytyy parempaa tavaraa, mutta eipä siellä tule kierrettyä.
Siideriä ei muuten Britanniassa ainakaan kaupungeissa juo muut kuin teinit ja pahimmat densot.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tien
1.4.2004 00:20
[LAINAUS]DenHaag kirjoitti 26.03.2004 klo 11:34:
Asuttuani Hollannissa 4 vuotta taytyy sanoa etta siideri ja lonkero ovat ehdottomasti "kaipaan" listani karjessa. Heti saunan jalkeen... Taalla saa vain olutta, breezereita yms. muita "limualkoholia"... Eiko olisi jo aika alkaa viemaan siideria Suomesta ulkomaille. Aloittakaa Hollannista!! :-) (Talla hetkella tuotamme sita itse suomalais yhteisolle rekkatolkulla...)[/LAINAUS]
olet aivan oikeassa! Siideri on aina ensimmainen kun Suomeen taalta Amsterdamista paasee. olisiko siita suomalaisyhteison rekasta pari pulloa damilaiselle suomalaiselle? als jullie de cider volgend keer weer gaan overbrengen, wil ik ook graag meedoen!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pie
1.4.2004 19:57
Irlantilainen Bulmers, se se vasta hyvaa on. Kun suomalaisiin siidereihin tottuneena ekan kerran maistaa, ni yok yok. Mut seuraavan kerran jaa koukkuun! Tosin Suomeen mennessa ei tod. maistu oluet ja Smirnoff Ice vaan vanha kunnon lonkku (varsinkin puolukka Otto) ja kuiva omppusiideri. Siita vaan ulkomaanvientiin!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
paras_olut
1.4.2004 21:46
ORANJEBOOM
Vastaa kommenttiinaivan sairaan hyvää olutta. onkohan hollantilaista, mutta englannissa maistelin. vähän makea olut. kuulostaa kauheelta, mut erittäin hyvää, varsinkin kun minä en yleensä pidä oluista.
Vastaa kommenttiin
JeeJee2004
1.4.2004 23:59
[LAINAUS]paras_olut kirjoitti 01.04.2004 klo 21:46:
ORANJEBOOM
aivan sairaan hyvää olutta. onkohan hollantilaista, mutta englannissa maistelin. vähän makea olut. kuulostaa kauheelta, mut erittäin hyvää, varsinkin kun minä en yleensä pidä oluista.[/LAINAUS]
Oma mielikuva Oranjeboomista oli lähinnä se että sitä sai halvalla Hollowayn (Lontoo N7) Icelandista tyyliin 8 tölkkii/5 puntaa.. Tosin sehän saattaa olla jotain Brittimarkkinoille lisensioitua räkä-versiota, niinku esmes toi "heineken Cold Filtered 3,8%)...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
DenHaag
2.4.2004 16:10
[LAINAUS]Tien kirjoitti 01.04.2004 klo 00:20:
olet aivan oikeassa! Siideri on aina ensimmainen kun Suomeen taalta Amsterdamista paasee. olisiko siita suomalaisyhteison rekasta pari pulloa damilaiselle suomalaiselle? als jullie de cider volgend keer weer gaan overbrengen, wil ik ook graag meedoen!![/LAINAUS]
Naturlijkt wel! Taas tuli tilattua 24 (1,5l) tolkkia Perry UpCideria (40 euroa, sekin on enemman kuin ne oikeasti maksaa kun samalla sponssataan jotain paikallista urheilujoukkuetta). Oli siina kai jotain muutakin saatavilla. Pista meilia: heidiinholland@hotmail.com niin katsotaan miten saadaan sullekin jarjestyyn.. Lekker!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
DenHaag
2.4.2004 16:21
Se taytyy viela sanoa etta vaikka en normaalisti oluista juuri piittaa, niin belgialaiset oluet ovat loistavia!! Ja niita saa jopa eri makuisina.. Kuinka moni on maistanut mustikka tai vadelma olutta. Hyvaa!!!.....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin