Paras ilta ilman yhtään kuvaa someen – illallinen ilman puhelinta

“Someton illallinen” on Fabrikin ja Baccon uusi konsepti, jossa saat alennusta jos jätät puhelimesi narikkaan illallisen ajaksi.

Puhelin tunkee liian usein tilanteisiin, joihin se ei kuulu. Oli kyse sitten Netflixistä ja chillauksesta tai illallisesta kiinnostavassa seurassa, digitaalinen maailma hyökkää häikäilemättä väliin ja sen myötä koko sosiaalinen verkosto roikkuu mukana intiimiksi tarkoitetuissa tilanteissa.

Jos seuralaisen läpät ei kiinnosta, voi aina hakeutua ruudun taakse parempaan seuraan. IRL-seuralaiselle ei välttämättä edes anneta mahdollisuutta, jos oletuksena on, että hengenheimolaiset löytyvät turvallisista somekuplista. Saatat olla fyysisesti läsnä, mutta henkisesti lähempänä digitaalista verkostoasi.

Ei ihme, että tähän halutaan muutosta. Ihmiset ovat alkaneet kontrolloimaan omaa ruutuaikaansa somelakoilla ja -aikatauluilla. Somepalveluiden pomot ovat tajunneet millaisia helvetinkoneita ovat tulleet synnyttäneiksi ja alkaneet rajata jälkikasvulleen terveempää ja vähemmän digitaalista tulevaisuutta.

Ensin meidän piti opetella käyttämään älypuhelinta joka tilanteessa. Nyt meidän pitäisi oppia laittamaan se edes joskus pois.

Ravintola Fabrik kutsui Cityn toimituksen testaamaan uutta “Someton illallinen” -konseptiaan. Ideana on kannustaa ihmisiä somettomuuteen ruokailun aikana antamalla 10 prosentin alennus kaikille, jotka ilmoittavat tulevansa somettomalle illalliselle ja suostuvat jättämään puhelimensa narikkaan illallisen ajaksi.

Olimme luonnollisesti kiinnostuneita kokemaan etenkin ravintolatoimittajille harvinaisen illallishetken, jossa ei ole paineita “tuottaa sisältöä” samalla kun nauttii ruoasta, joten tartuimme ilolla tarjoukseen.

Lomalla Eirassa

Lämmin kesäkuun ilta Eirassa tarjoaa mahdollisuuden olla turistina omassa kaupungissa. Suurlähetystöjen lippujen värittämät vanhat arvokorttelit tarjoavat kauniit puitteet upealle illalle ja kesän ensimmäiset lämpimät tuulahdukset tuovat epätodellisen olon.

Kuva: Tommi Selander / Unsplash

Tehtaankadun tuntumassa on useita laadukkaita ravintoloita ja kivenheiton päässä Fabrikista huippulaatua tarjoilee myös muun muassa Sikke´s, BasBas, Maannos, Ora ja Taqueria El Rey.

Aloitamme somettoman afterworkin Fabrikin kyljestä löytyvästä ravintolan viinibaarista, jossa turistivaikutelmaa korostaa englantia puhuva tarjoilija ja pienoinen epäselvyys viinitarjonnasta. Onnistumme ostamaan hyvää viiniä, ja sitä juodessa on aika tehdä viimeiset pakonomaiset pyyhkäisyt älypuhelimen näytöllä ennen kuin ne meiltä karusti riistetään.

Luopumisen hetki

Fabrikin valoisassa ja viihtyisässä ravintolatilassa meidät vastaanottaa hymyilevä kansainvälinen henkilökunta. Esittäydymme ja on tullut aika luopua puhelimesta. Henkilökunta ymmärtää tilanteen ja suhtautuu sympaattisesti, mutta pyytää puhelimet tiukasti haltuunsa. Vaihtokaupassa saamme narikkalaput.

Puhelimesta luopuminen herkullisen illallisen ja hyvän seuran edessä ei ole oikeasti hirveän vaikeaa, mutta vaikka paikalle menee tietoisena toimittajana testaamaan illallista ilman puhelinta, huomaa että luopumisen hetki tuntuu jossain. Hetki sitten siitä vasta puhuttiin, nyt se pitää oikeasti antaa pois.

Jokainen voi itse testata omaa suhdetta älylaitteeseensa. Helppo testi on asettaa puhelin toiseen huoneeseen ja olla siitä tietoisesti erossa ennalta päätetyn ajan. Monet huomaavat kuinka elimellinen osa elämäämme puhelimesta on tullut. Vaikkei sitä tarvitsisi, on turvallista kun se on saatavilla. Puhelinta saattaa pyöritellä kädessä stressilelun tapaan, sovelluksia saattaa skrollata tottumuksesta ajattelematta yhtäkään silmien edessä vilisevää postausta.

Takaisin ravintolaan. Juttumme lähtee luistamaan välittömästi ravintolan kulmapöydässä. Puhelimista luopumisesta tulee seurueellemme nopeasti epäreilu kilpailuetu, joka nostaa iltamme astetta korkeammalle kuin muilla syöjillä. Tuntuu, että juuri me olemme nyt tosi aitoja ja läsnä, koska olimme niin helvetin rohkeita, että luovuimme pariksi tunniksi puhelimistamme.

Fabrikin kesäinen menu painottuu parsaan ja tarjoilee erinomaisia makuja. Alkuun tarjoillaan lohirillette, sitten pääsemme parsan kimppuun ihanan pecorino-juuston ja pekaanipähkinän maustamassa annoksessa. Hanhenmaksaterriini kruunaa alkuruokakavalkadin ja on aika siirtyä pääruokiin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#sometonillallinen is taking over Helsinki! Watch out! Thank you @annnye for sharing! Check out our Insta stories for more! #Repost @annnye ・・・ Kaupallisessa yhteistyössä @fabrikhelsinki ja @boksiapp Käytiin ystävän kans Fabrikissa somettomalla illallisella. Ilman puhelinta tai somea oleminen ei oo mulle vaikeeta, mutta tää aihe herätti yllättävän paljon mietteitä illallisen jälkeen.  Ihana juttu tällainen somevapaa illalliskonsepti, mutta kun aloin miettimään tarkemmin, niin on aika hullua, että me edes tarvitaan tällaista konseptia. Sen pitäis olla oletus, että ravintolassa keskitytään seuraan, ruokaan tai vaikka vaan sen hetken fiilistelyyn! Sitä puhelinta ehtii näprätä muutenki iha tarpeeksi. - Suosittelen aivan jokaista kokeilemaan somevapaata illallista - puhelinta ei tarvi ottaa laukusta ollenkaan sen jälkeen, kun pääsee sisään ravintolaan. Ajatuksena se on maailman helpoin, mutta kokeileppa, niin ehkä huomaat, kuinka helppo sitä puhelinta on käyttää tai vähintään vilkuilla  - @fabrikhelsinki ja @baccohelsinki tarjoavat somettoman illallisen -10% alennuksella, kun mainitset #sometonillallinen kampanjan varauksen yhteydessä  #helsinkirestaurants

Henkilön Fabrik (@fabrikhelsinki) jakama julkaisu

Ulkoistettu muisti

Annokset ovat kauniita ja niiden saapuessa pöytään ensimmäinen reaktio on kaivaa kamera esiin. Tällä kertaa se ei ole mahdollista. Annokset pitää nauttia kokonaisvaltaisesti, niitä pitää katsoa huolella muutenkin kuin kameran linssin läpi.

Se saa pohtimaan, millainen on jatkuvasti räpsittyjen kuvien suhde muistiin? Onko ulkoiset kovalevyt, joihin tallennamme vuosikymmenien saatossa teratavullisia kuvallista dataa elämästämme, myös eräänlaisia ulkoisia muisteja omille aivoillemme? Tarttuuko esimerkiksi ravintola-annokset yhtä hyvin mieleemme, jos ulkoistamme niiden muistamisen kameralle?

Pääruoaksi nautimme myskisorsaa ja täytettyä kaalirullaa parsakaalipyreen kanssa. Annokset olivat uskomattoman kauniita, mutten valitettavasti muista enää miltä ne näytti. Muistan vain jälkruoaksi tarjoillun Lemon Illusionin. Se on helppo muistaa, koska se näytti aivan aidolta sitruunalta, vaikka kätki sisälleen ihanan sitruunaisen moussejälkkärin. Siitä olisi pitänyt saada kuva someen.

Kuva annoksesta on uskottava dokumentti. Se saattaa tuoda mieleen kuvanottohetken ja avata kokonaisen muistojen maailman. Tai ehkä muistat valokuvaamisen kanssa kikkailun paremmin kuin itse ruoan?

Ilman valokuvia et ehkä muista, miltä syömäsi annokset tarkalleen näyttivät, mutta saatat muistaa tunnelman, seuran ja keskustelun aiheet paremmin.

Poistumme ravintolasta viinistä, seurasta ja ruoasta humaltuneena viereiseen karaokekuppilaan. Ilta oli erinomainen, eikä puhelimen takaisin saaminen tuntunut juuri miltään. Sen olisi hyvin voinut jättää ravintolan narikkaan pidemmäksikin aikaa.

 

City ja City Digitaliin kuuluvat TableOnline.fi, Eati.fi ja Deitti.net tuottavat kaikki digitaalisia palveluita. On olemassa palveluita, jotka vievät käyttäjänsä yhä syvemmälle digitaaliseen avaruuteen ja on niitä, joiden tarkoituksena on tuottaa aitoja kohtaamisia ja elämyksiä fyysisessä maailmassa. Me olemme keskittyneet jälkimmäiseen. City Digitalin tavoitteena on luoda digitaalisuutta ja sisältöjä, jotka saavat ihmiset liikkeelle ja kohtaamaan toisensa: syömään yhteisen pöydän ääreen tai kokemaan siistejä juttuja kaupungilla.

Kiitos ravintola Fabrikille, joka kutsui meidät illalliselle ja tarjosi kolmelle henkilölle ruoat!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi