Klassikkoravintola Kappelissa parsaa on syöty 1800-luvulta alkaen, mutta sesonkiajatteluun perustuvat parsaviikot yleistyivät Kappelissa, niin kuin monissa muissakin suomalaisravintoloissa, vasta 1990–2000-luvuilla.
Kappelin ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo ei osaa antaa tarkkaa lukua siitä missä lukemissa parsaviikkojen osalta mennään, mutta historia on joka tapauksessa pitkä.
Aina parsa ei kuitenkaan ole ollut se kevään ykkösjuttu.
“Kappeli tunnetaan historiankirjoissa siitä, että Kappeliin tultiin syömään vuoden ensimmäiset uudet perunat. Idea uuden perunan -viikoista on hyvä, mutta me pitäydymme nyt kuitenkin parsoissa”, Uusitalo kertoo Kappelin pressitilaisuudessa.
Parsakausi loppuu perinteisesti toukokuun loppuun, mutta Kappelissa sitä on jatkettu puolellatoista viikolla yleisön toiveesta. Parsaviikot nimittäin loppuvat Uusitalon mukaan asiakkaiden mielestä aina kesken. Parsaviikot jatkuvat siis Kappelissa aina 9. kesäkuuta saakka.
1500 kiloa parsaa kolmen viikon aikana
Parsa selvästi saa ihmiset liikkeelle, sillä parsaa kuoritaan Kappelin keittiöpäällikkö Kimmo Martiskaisen mukaan noin 1500 kiloa sesonkiviikkojen aikana. Valkoista ja vihreää parsaa saakin kuoria päivittäin yhden kokonaisen työvuoron verran.
Parsaviikoilla ihmiset kaipaavat klassisia makuja, kuten hollandaise-kastikkeen ja parsojen pyhää liittoa.
“Kolmen ruokalajin parsamenu on ylivoimaisesti suosituin tuote. Alkuruoista suosituin on kuohuviinillä höystetty parsakeitto, pääruoista suosituin on vuodesta toiseen kala-annos, joka tänä vuonna on nieriää”, Uusitalo kertoo.
Ruoan kanssa tarjoiltava leipä tulee niinkin läheltä kuin Kappelin kellarista, jonne avattiin remontin yhteydessä oma leipomo.
Parsa kaipaa rinnalleen pehmeitä makuja
Eikä kannata unohtaa myöskään ruokajuomia! Norex Oy Riina Mäkinsen mukaan hieman katkeran kitkerä parsa tarvitsee rinnalleen pehmeitä, hapokkaita ja hedelmäisiä makuja - kuten Alsacen rieslingejä.
“Alsacen rieslingit sopivat saksalaisia paremmin parsan kanssa, sillä ne eivät perinteisesti sisällä jäännössokeria. Jäännössokeri yhdistettynä parsaruokiin saattaa johtaa siihen, että viini alkaa maistua metalliselta”, Mäkinen kertoo.
Parsan kanssa kannattaa kokeilla myös samppanjaa, joka sopii hyvin yhteen lähes minkä tahansa ruoan kanssa, Mäkinen vinkkaa.