Yhteistyössä Momotoko
Ramen, tuo syviä makuja sisäänsä kätkevä nuudelikeitto on yksi Japanin suosituimmista ruokalajeista, jonka historia ulottuu vuosisatojen päähän. Vehnänuudeleiden historia on vielä rameniakin pidempi ja ramenin sanotaan olevan japanilainen tulkinta kiinalaisista nuudeleista.
Vuosisatojen myötä siitä on kasvanut osa nimenomaan japanilaista ruokakulttuuria ja eri puolilta Japania löytyy oma tulkintansa tästä herkusta. Kyushun saarella syödään tonkotsu ramenia, Hokkaidossa misoa, Kansain alueella wakayamaa ja Tokiossa omanlaistaan ohuista ja kiharaisista nuudeleista ja kanaliemestä koostuvaa versiota.
Yhden teorian mukaan ramen saapui Japaniin 1660-luvulla, kun Zhu Shunsui lähti maanpakoon mantšujen valtakautta ja päätyi japanilaisen lääninherran Tokugawa Mitsukunin neuvonantajaksi. Toisen, muun muassa Yokohaman Ramen museossa esitellyn, tarinan mukaan ramen vakiinnutti asemansa Japanissa 1800-luvun lopulla Yokohaman kaupungin Chinatownin kautta.
Ramenin peruspalikat olivat paikallaan jo tuolloin: varhainenkin ramen koostui kuumassa liemessä kelluvista vehnänuudeleista, jotka sai päälleen yleensä paahdettua possua.
1900-luvulle tultaessa Japanista löytyi jo paljon kiinalaistyylisiä ravintoloita ja katukeittiöitä, jotka tarjoilivat ramenia. Perässä vedettävät katukojut kutsuivat asiakkaitaan, lähinnä työläisiä, kojuilleen charumera-huilun avulla. Ensimmäisen pelkästään rameniin keskittyvän ravintolan kerrotaan avanneen Yokohamassa 1910.
Varsinaisen läpimurron ramen koki toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltojen miehityksen aikaan. Silloin Japanissa oli ennennäkemätön riisipula ja Yhdysvalloista tuotiin valtavat määrät vehnäjauhoja ruokapulaa paikkaamaan. Muutamassa vuodessa leivänkulutus kolminkertaistui ja samalla vehnä taittui entistä enemmän myös nuudeleiksi.
Koska valtion ruoanjakelu oli tuolloin hidasta, suuri osa ramenista nautittiin pimeiden markkinoiden ruokakojuista, joita paikalliset yakuza-gangsterit pitivät hallussaan ja vaativat suojelurahaa. Koska ruoan katukauppa oli kiellettyä, pidätettiin noiden vuosien aikana tuhansia ramen-kojujen pitäjiä. 1950-luvun myötä ramenin suosio kasvoi entisestään, kun rajoituksia löysättiin.
Tänä päivänä pelkästään Tokiosta löytyy yli 5 000 ramenravintolaa ja koko Japanista yli 24 000 ravintolaa. Asialle on omistettu museo ja Tokiosta löytyy jo kolme ramenravintolaa, jotka ovat ansainneet himoitun Michelin-tähden.
Momotoko luottaa ramenin perinteiseen valmistustapaan: itse tehdyt nuudelit, kymmenen tunnin liemi ja autenttiset täytteet. Tutustu Momotokon listaan ja maista aito ramen!