Season Film Festival tuo laatuelokuvaa kevääseen

Rakkautta & Anarkiaa -festarin kevätsesongissa mukana muun muassa PMMP-dokumentti.

Season Film Festival saapuu jälleen piristämään Helsingin elokuvakevättä 26.–29. maaliskutta. Uutta elokuvaa esittelevä festivaali tuo Bio Rexin ja Maximin valkokankaille ennakkonäytöksiä tulevista ensi-illoista sekä valikoituja elokuvahelmiä, joita ei muuten Suomessa nähtäisi. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kevätsesonki järjestetään nyt kolmannen kerran.

Moraali ja periaatteet kovalla koetuksella Venäjällä, Tanskassa ja Amerikassa

Festivaalin avaa ylistetty ja odotettu Leviathan. Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnosta kisannut Leviathan on visuaalisesti huikea ja vimmainen panoraama Venäjän nykytilasta. Ohjaaja Andrey Zvyagintsev kuvaa ironian ja mustan komedian asein yksilön peräänantamatonta kapinaa yhteiskuntaa rappeuttavaa, korruptoitunutta valtaeliittiä vastaan. Kotimaassaan elokuva on joutunut poliittisen myrskyn silmään. Venäjän kulttuuriministerin, ”konservatiivisten patrioottien kerhoon” kuuluvan Vladimir Medinskin mielestä elokuva ei kuvaa venäläisiä, vaan on tehty miellyttämään länsimaiden kuvaa Venäjästä. Tämän vuoksi moni elokuvan puolustaja myönsi olevansa helpottunut, kun Oscar jäi saamatta.

Festivaalin päätöspäivänä esitetään teatterilevitykseenkin tuleva Susanne Bierin uutuus Toinen mahdollisuus (En chance til). Väkevän moraalipohdinnan pääosassa Game of Thrones -tähti Nikolaj Coster-Waldau tekee ravistavan roolisuorituksen mahdottoman valinnan eteen joutuvana perheenisänä.

Väkivallan vuosi (A Most Violent Year) nimettiin juuri vuoden 2014 parhaaksi elokuvaksi kriitikoiden organisaatio National Board of Review’n äänestyksessä. J.C. Chandorin kolmas ohjaus tukeutuu 80-luvun aikuisen rikoselokuvan perinteeseen. Tyylikkään hienostuneen rikosdraaman pääosissa Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis) ja Jessica Chastain tekevät loistavaa työtä. Elokuva saapuu teatterilevitykseen toukokuussa.

Yleisö äänestää parhaan

Tänä vuonna Season saa myös oman kilpasarjan, kun yhdessä Image-lehden kanssa järjestettävässä äänestyksessä katsojat pääsevät valitsemaan suosikkielokuvansa viiden ehdokkaan joukosta. Susanne Bierin Toinen mahdollisuus -draaman lisäksi ehdokkaina ovat:

Nuoren ja lahjakkaan Gia Coppolan vahva esikoisohjaus Palo Alto on aito ja lähestyttävä kuvaus nuoruuden kasvukivuista, päämäärättömyydestä ja seksuaalisesta heräämisestä. Käsikirjoitus perustuu James Francon samannimiseen novellikokoelmaan, josta ohjaaja ja näyttelijä ovat muovanneet yhtenäisen kokonaisuuden. Tunnelmaltaan kaunis ja leijailevan viipyilevä elokuva on tyylillisesti sukua ohjaajan tädin, Sofia Coppolan seesteiselle kerronnalle.

Under the Skin on Michel Faberin romaaniin Lihaa ja verta vapaasti pohjautuva Jonathan Glazerin unelmaprojekti. The Guardianin vuoden 2014 parhaaksi elokuvaksi valitsema Under the Skin on avantgarde-yhdistelmä raakaa avaruushirviöscifiä, rosoista yhteiskunnallista realismia ja "näyttelijä esittää itseään" -tyyppistä metaelokuvaa ja dokumenttia. Scarlett Johansson tekee huikean roolin melkein ilman repliikkejä.

”Olen taistellut eleganssin ja kauneuden puolesta”, lausuu suunnittelija Yves Saint Laurent muistellessaan elettyä elämäänsä draamassa Saint Laurent. Visionäärisen ohjaaja Bertrand Bonellon elokuva näyttää sanat joka ruutua myöten todeksi. Saint Laurent on kuvaus luovuuden tuskasta, tinkimättömästä tyylitajusta, hedonismista ja rakkauden vaikeudesta.

Arto Tuohimaan vauhdikkaassa dokumenttielokuvassa PMMP – Tässä elämä on kuljetaan yhtyeen mukana keikkabussissa, takahuoneissa ja festarilavoilla. PMMP:n kahden viimeisen vuoden aikana kuvattu elokuva on kuin Matkalaulu-kappaleen jatko-osa, jossa jäähyväiset huipentuvat viimeiseen keikkaan.

Elokuvahelmiä kautta maailman

A Girl Walks Home Alone at Night on todellinen festivaalihelmi: iranilais-amerikkalaisen Ana Lily Amirpourin esikoiselokuva ja Sundance-hitti yhdistää perinteisessä chador-kaavussa skeittaavan vampyyrin, gorea, seksuaalista jännitettä sekä kasarimusiikkia – ja kaiken farsiksi puhuttuna ja mustavalkoisena. Hypnoottinen genrehybridi nousee katu-uskottavimmaksi vampyyri- ja auteur-elokuvaksi vuosikausiin.

Cowspiracy-elokuvan ilmaisnäytös nostaa puheenaiheeksi tehoeläintuotannon ongelmat. Terävällä ironialla maustettua romanttista komediaa tarjoaa ranskalainen Gemma Bovery (Anne Fontaine).  Gentlemen on puolestaan ylenpalttinen ja tapahtumarikas kronikka 70-luvun Ruotsista. Get On Up (Tate Taylor) räjäyttää kankaalle soulin kummisedän James Brownin villitsevän musiikin ja ristiriitaisen persoonan.

Muodin säihkettä ja Bollywood-loistoa

Saint Laurentin lisäksi huippumuodin kulissien taakse sukeltaa Dior and I (Frédéric Tcheng), Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla hurmannut dokumenttielokuva.  Suunnittelija Raf Simonsin ja haute couture -talon taitureiden työstä kertovan elokuvan tunnelma kohoaa taianomaiseksi, kun kauneus syntyy katsojan silmien edessä.

Muotiklassikkona nähdään vastikään 50-vuotisjuhliaan viettänyt My Fair Lady (George Cukor, 1964). Tuhkimotarinan pääosassa kukkaistytöstä ladyksi kasvavana Eliza Doolittlena lumoaa tyyli-ikoni Audrey Hepburn. Loistelias musikaali pääsee oikeuksiinsa Bio Rexin suurella kankaalla. Näytös on osa KAVIn Fashion Film Festival Vintage -elokuvasarjaa Orionissa 24.3.–5.4.2015.

Vauhdikkaan Bollywood-lisänsä festivaalille tuovat osin Suomessa kuvattu Shamitabh ja puhallustarina Raja Natwarlal.

Lisäksi Season esittelee jälleen mainion valikoiman tuoretta kotimaista lyhytelokuvaa muutosteemalla. Elokuvat saavat pohtimaan selviytymistä vaikeista elämäntilanteista. Koululaisille ja päiväkotiryhmille suunnatussa Pulpettikinossa nähdään kauniit lapsuuskuvaukset Onneli ja Anneli sekä Kätkijät.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi