Skandinaavisia makuja vanhassa vankilassa – Linnankellarissa voi illastaa aidossa eristyssellissä

Katajanokan vankilan kellarin uumenissa sijaitseva Linnankellari soveltuu loistavasti myös teemaillallisille.

Vankilateema näkyy myös keittiöpäällikkö Mikko Kukkosen menussa.
Vankilateema näkyy myös keittiöpäällikkö Mikko Kukkosen menussa.

Yhteistyössä Linnankellari

Kun ravintola sijaitsee vanhassa vankilassa, tunnelma on sen mukainen. Vanhat tiiliseinät pitävät tilan kesälläkin mukavan viileänä, ja valaistus on sopivan hämyinen. Tila on kuin tehty tunnelmallisille illallisille.

Kellari on toiminut ravintolatilana vasta vuodesta 2007. Sitä ennen kellarin eristyssellejä asuttivat vangit. Ainoastaan yksi eristysselleistä on jätetty alkuperäiseen asuunsa, muuten tilat on modernisoitu ravintolakäyttöön. Myös eristyssellissä voi nauttia intiimin kahden hengen illallisen.

Linnankellarin menussa korostuvat skandinaaviset maut, joiden takana on keittiöpäällikkö Mikko Kukkonen.

Vankilateema näkyy myös menussa. Annosten nimissä vilisee vankilatermejä, ja Kukkonen on hakenut inspiraatiota vankilakeittiön historiasta.

“Syksyksi tuon ruokiin vielä enemmän vankilamaailmaa. Tuon ruokalistalle enemmän sitä, mitä vangit ovat syöneet joskus ennen vanhaan, ja sieltä lähdetään purkamaan miten sen voisi tuoda tähän päivään”, Kukkonen sanoo.

Vankilan vanhat tiiliseinät tuovat ravintolasaliin rosoisuutta.
Vankilan vanhat tiiliseinät tuovat ravintolasaliin rosoisuutta.

“Olen lukenut sellaista vanhaa vankilakeittokirjaa, jossa on paljon hauskoja reseptejä. Esimerkiksi hernekeittopäivän ohje meni näin: Ota lihakirves, pilko sika, keitä lihoja vuorokauden ympäri ja niin pois päin.”

Entisajan reseptejä modernisoimalla syntyy uusia oivaltavia annoksia. Ylikypsä liha muuntautuu mainiosti myös nykypäivään ja sopii Linnankellarin ronskiin tyyliin.

“Mitään huippuhienoa fine diningia emme haluakaan tehdä, vaan rehellisiä suomalaisia ja skandinaavisia makuja rennolla otteella.”

Linnankellarin a la carte on saanut rinnalleen myös kausittain vaihtuvia menuja, joissa hyödynnetään entistä enemmän sesonkien parhaita raaka-aineita. Kevätmenun päätähtenä on parsa.

Myös teemaillalliset tarjoavat mahdollisuuden revittelyyn. Toukokuinen teemaillallinen rakentui samppanjan ympärille.

Viiniasiantuntija Jukka Routala johdatteli illallisvieraat samppanjan maailmaan.
Viiniasiantuntija Jukka Routala johdatteli illallisvieraat samppanjan maailmaan.

“Yleensä mennään ruoka edellä ja siihen katsotaan hyvä viini viereen. Tämä oli hauska ja haasteellinen projekti, kun samppanja oli se tärkein juttu, ja ruoat valittiin tukemaan samppanjaa”, Kukkonen sanoo.

Ranskalaisen gastronomian klassikoista inspiraationsa saanut menu sopi saumattomasti yhteen Lanson ja Besserat de Bellefon samppanjatalojen helmien kanssa, ja etenkin hiillostettu porotartar yhdessä Lanson Extra Agedin kanssa muodostivat makuparin, joka hakee vertaistaan.

Besserat Rosén seurana maistui keittiön tervehdyksenä saapunut vihersimpukka.
Besserat Rosén seurana maistui keittiön tervehdyksenä saapunut vihersimpukka.

Keväinen parsa sopii erinomaisesti myös samppanjan kaveriksi. Fermentoitu porkkana, rapea maa-artisokka ja leipämuru tarjosivat makuja ja rakenteita, joiden kanssa samppanja sai aivan uusia ulottuvuuksia. Makuparina Lanson Green Label.
Keväinen parsa sopii erinomaisesti myös samppanjan kaveriksi. Fermentoitu porkkana, rapea maa-artisokka ja leipämuru tarjosivat makuja ja rakenteita, joiden kanssa samppanja sai aivan uusia ulottuvuuksia. Makuparina Lanson Green Label.

Merikrotin poskea ja rapua maustanut sahramivaahto vei kielen mennessään. Lasissa maistui Besserat Blanc de Blancs.
Merikrotin poskea ja rapua maustanut sahramivaahto vei kielen mennessään. Lasissa maistui Besserat Blanc de Blancs.

Hiillostettu porotartar tarjoiltiin rapeaksi paistetun ankanmaksan kera. Lanson Extra Aged teki makuelämyksestä täydellisen.
Hiillostettu porotartar tarjoiltiin rapeaksi paistetun ankanmaksan kera. Lanson Extra Aged teki makuelämyksestä täydellisen.

Pikkelöidystä mansikasta, mantelikakusta ja sabayonista koottu jälkiruoka leikkasi hienosti puolikuivan Lanson Ivory Labelin makeutta.
Pikkelöidystä mansikasta, mantelikakusta ja sabayonista koottu jälkiruoka leikkasi hienosti puolikuivan Lanson Ivory Labelin makeutta.

Linnankellari, Merikasarminkatu 1.

1 kommentti

Viracocha

25.5.2018 21:36

Olen käynyt, hieno paikka! Muistakaa tutustua myös vankilatiloihin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi