URB 15 sukeltaa syvälle urbaanin taiteen ihmeelliseen maailmaan

URB 15 -festivaaliin mahtuu hip hoppia, skeittausta, musaa, kesätöitä ja nyrkkeileviä musliminaisia.

Taide menee URBissa myös kaduille.
Taide menee URBissa myös kaduille. Kuva: Gustav Broms © Jesper Haynes

Kiasma-teatterin tuottama urbaanin taiteen festivaali URB järjestetään tänä vuonna 30. heinäkuuta –9. elokuuta. URB 15 esittelee kotimaisia ja kansainvälisiä nuoria taiteilijoita ja tekijöitä, joiden teokset ja projektit edustavat tämän hetken kiinnostavinta urbaania taidetta. Festivaali on kohtaamispaikka, joka tarjoaa yleisölle uusia, usein yllättäviäkin näkökulmia uuden polven taiteilijoiden työskentelyyn ja maailmankuvaan. 

Post-MJ Era Institute Of Consciousness: Neverland


Kiasma-teatteri to 30.7.- la 1.8.

Neverland tuo edesmenneen pop-ikoni Michael Jacksonin (1958–2009) henkisen ja kehollisen perinnön Kiasma-teatteriin. Neverland on hengellinen seminaari, joka luo kokoontumistilan Michael Jacksonin elämäntyön kunnioittamiselle sekä sen merkityksen luovalle uudelleenarvioimiselle.

Neverlandin takana on Post-MJ Era Institute Of Consciousness; 80-ja 90-lukujen pop-kulttuurin äärellä kasvaneista yksilöistä koostuva tutkimuslaitos, jonka tehtävänä on jäsentää spektaakkelin vaikutusten historiaa Michael Jacksonin luoman myyttisen pohjamaaston kautta.


Frank Meets Bobby

Sorbus-galleria la 1.8.- su 2.8. Avajaiset pe 31.7.

Bobby on Queensissä syntynyt working class hero. Hän aloitti graffitien maalaamisen New Yorkin metrossa 1970-luvun alkupuolella. Nykyisin Bobby pyörittää kahta autoromuttamoa Queensin laitamilla. Frank on suomalainen graffitilegenda, joka tunnetaan myös Stadin urbaaneimpana jätkänä. Bobby on luvannut työllistää Frankin Monster's Cars -romuttamolleen. Frankin matka Bobbyn luo on symbolinen pyhiinvaellus urbaanin kulttuurin salaisille lähteille.

Työryhmä: Tatu Engeström, Konsta Ojala ja Sakari Tervo.

Discorituaali


Kiasma-teatteri la 8.8.- su 9.8.

Discorituaali on yhdeksän hengen työryhmän ja yleisön yhdessä luoma kokemuksellinen teos, joka luo uutta yhteisöllisyyttä. Teos yhdistää urbaania alakulttuuria, esitystaidetta, rituaalianalyysia sekä moniaistisia ja ruumiillisia tekniikoita kokonaistaideteokseksi. Discorituaali on kymmenen vuotta täyttävän Esitystaiteen seuran päätuotanto vuonna 2015.

Rona Yefman: Time Kills Double Portrait
Rona Yefman: Time Kills Double Portrait

Rona Yelfman: Time Kills


SIC la 8.8. – su 6.9.2015. Avajaiset pe 7.8. klo 18–21

Rona Yefman on israelilaissyntyinen, New Yorkissa asuva taiteilija. Hänen työskentelynsä keskeinen ja toistuva teema on identiteetin tutkiminen. SIC-galleriaan tulevan näyttelyn pääteoksena on Time Kills. Se on kaksoismuotokuva, jonka päähenkilöinä on kaksi tatuointitaiteilijaa: Shanghai Kate ja Caitlin G. He edustavat kahta eri sukupolvea, mutta heitä yhdistää tunne ulkopuolisuudesta miesvaltaisella alalla.

Nick Power: Cypher


Stoa ke 5.8.- pe 7.8.

Cypher on hiphopin tärkein rituaali, rinki, jossa tyyli, kilpailu ja yhteisö elävät ja kehittyvät. Australialaisen koreografin Nick Powerin esityksessä neljä breikkaajaa hyödyntää hiphop-kulttuurin liikettä ja energiaa haastaakseen taidemuotonsa rajoja. Esitystä tukee ääniraita, joka liikkuu kokeellisen äänisuunnittelun, voimakkaiden hiphop-rytmien ja jyskyttävän bileilmapiirin välillä.

Phil Collins: Tomorrow Is Always Too Long


Kiasma-teatteri su 2.8.

Skotlantilaisen taiteilijan Phil Collinsin uusi elokuva Tomorrow Is Always Too Long (2014) on moderni kaupunkisinfonia ja musikaalinen rakkauskirje Glasgow’lle, Skotlannin suurimmalle kaupungille. Elokuvan keskiössä on sarja walesilaisen popmuusikon Cate Le Bonin lauluja, joita tulkitsevat erilaiset amatöörilaulajat kymmenvuotiaasta tytöstä 83-vuotiaaseen mieheen.

Kuva: No Guts, No Heart, No Glory © Sophie Gerrard

Common Wealth: No Guts, No Heart, No Glory

Ruskeasuon liikuntahalli ke 5.8.- pe 7.8.

No Guts, No Heart, No Glory on brittiläinen, nyrkkeilevien musliminaisten haastatteluihin perustuva paikkasidonnainen esitys, joka nähdään Eva Wahlströmin kotisalilla Ruskeasuolla. Esityksen tekijät ovat työskennelleet läheisesti viiden 16–23-vuotiaan muslimitytön ja nyrkkeilyn Britannian mestarin Ambreen Sadiqin kanssa tehdäkseen esityksen, joka peilaa todenmukaisesti nuorten omia kokemuksia.

Kesätyöprojekti


Stoa ke 5.8.- to 6.8.

Kiasma-teatterin URB-festivaali toteuttaa yhdessä Helsingin kaupungin kanssa nuorille suunnattua Kesätyöprojektia. Tänä vuonna alkaa vuorovaikutustutkijoiden ja taiteentekijöiden kolmivuotinen yhteishanke Taide työnä ja työvälineenä, jossa tutkitaan ja kehitetään Kesätyöprojektia. Projektia vetävät teatterintekijä Elina Izarra ja kuvataitelija Sara Pathirane. Tutkimustiimiä johtaa Liisa Raevaara.

URB Hyvinkäällä

Suomen Rautatiemuseon pihassa Hyvinkäällä suomalaiset ja venäläiset 13–18 -vuotiaat nuoret tekevät yhdessä urbaania kuvataidetta kuvittaja Anne Vaskon ja kuvataiteilija Elina Kataran ohjauksessa. Kesäkuun toisella viikolla toteutettavasta työpajasta tehdään videodokumentti, joka on esillä URB-festivaalin aikana. 

URB-festivaali tukee: 

Streetlevel – Performanssitaidetta julkisessa tilassa


to 6.8.- la 8.8.2015

Streetlevel tarjoaa performanssitaidetta satunnaisille ohikulkijoille ja kaikille kiinnostuneille ilman pääsymaksuja. Festivaalin performanssit levittäytyvät eri puolille Helsingin keskustaa. Ohjelmassa performanssien lisäksi taiteilijoiden presentaatioita Kiasman Seminaaritilassa 6.8.

Skeittiramppi

Kiasma, avajaiset pe 31.7. klo 18–21

Suomen Rullalautaliitto rakentaa yhdessä Kiasman kanssa talon etupihalle skeittirampin. Avajaisissa järjestettävään kisaan osallistuvat kotimaiset ja ulkomaalaistet skeittauksen ammattilaiset. Rampin maalaa taiteilija Jesse Veijalainen.

Kai Kuusisto


Galleria Rupla su 2.8.- su 30.8. Avajaiset 1.8. klo 18–21

Helsinkiläinen valokuvaaja Kai Kuusisto avaa lokeroimattoman kuvasalkkunsa. Näyttely tarjoaa välähdyksiä niin katutyyleistä kuin hetkessä elämisen kauneudesta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi