Rakkaus voi panna kaveripiirin ihmissuhteet uusiksi. Rakastumisen tarkka hinta on kaksi ystävää, väittää Oxfordin yliopiston evoluutioantropologian professori Robin Dunbar. Dunbarin ryhmä tutkii sosiaalisia suhteita, kavereiden lukumäärää sekä pienryhmien koostumusta ja hallintaa.
Ihmisillä on yleensä neljästä kuuteen hyvää ystävää. Läheisimpiä ystäviä tavataan viikoittain, ja heidän puoleensa käännytään elämän iloissa ja kriiseissä. Rakastumistutkimuksessa selvitettiin, mitä ystävyyssuhteille tapahtuu, jos rakastuu. Haastatteluihin osallistui 540 yli 18-vuotiasta henkilöä.
Normaalisti ihmisten ydinryhmään kuului keskimäärin viisi ystävää, mutta rakastunut seurusteli enää yhteensä neljän henkilön kanssa. Kun yksi neljästä on uusi rakas, joutuu tunnehurmoksessa oleva luopumaan kahdesta muusta läheisestä.
Professori Dunbarin mukaan uusi rakkaus dominoi elämää. Vastarakastuneiden seurustelu on usein hyvin intensiivistä, eikä voimia, aikaa ja kiinnostusta yksinkertaisesti riitä muille. Kiintymys ystävään hiipuu kontaktin heikentyessä. Ihmissuhteen intiimiys ja emotionaalinen sitoutuneisuus korreloi Dunbarin mukaan voimakkaasti vuorovaikutuksen tiheyden kanssa. Jos ihmisiä ei tapaa, tunneside heikkenee nopeasti.
Evoluutiopsykologeilla on selitys lähes järjettömältä tuntuvalle rakastumiselle. Luonto on järjestänyt rakastuneen hormonimyrskyn, jotta pari liimautuisi yhteen ja jatkaisi sukua.
Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan pariutuminen ei välttämättä johda näin dramaattisiin tuloksiin. Tanja Makkosen kasvatustieteen gradun mukaan opiskelijanaisilla on läheiset suhteet ystäviinsä, joita heillä oli yhdestä seitsemään. Naiset ovat ystävyyssuhteissaan itsenäisiä; teini-iän symbioosimaisuus oli purkautunut. Seurustelusuhde vähensi hieman ystävien kanssa käytettyä aikaa, mutta ystävät nähtiin erittäin tärkeinä parisuhteesta huolimatta. Erilaiset elämänpolut ja koulutusurat olivat suurempi uhka ystävyydelle kuin rakkaus.
Heini Orell väittää sosiologian gradussaan ystävyyden vahvistuneen 2000-luvulle tultaessa. Ystävyyden piiriin kuuluu yhä enemmän asioita, tunteita ja kiintymystä, jotka ovat perinteisesti kuuluneet perheeseen. Niin sanottua laatuaikaa varataan ystäville perhettä enemmän, ja sinkkuelämän hauskuus saattaa lykätä pariutumista. Avioerojen yleistyminen on osaltaan johtanut ystävien tärkeyden korostamiseen.
Läheissuhteita tutkinut sosiologian dosentti Anna-Maija Castrén kertoo sosiaalipsykologien kutsuvan vastarakastuneiden kutemista couple withdrawal -hypoteesiksi.
"On tärkeää kysyä, kauanko rakkaussuhteen muodostumisesta on. Aluksi voi näyttää siltä, että rakastuminen maksaa kaksi ystävää. Pitkällä aikavälillä voi olla toisin. Pari voi erota. Ystävyyssuhteet voivat elpyä. Puolison kautta tulee uusia ihmisiä, joiden kanssa saattaa muodostua ystävyyssuhteita. Tapahtuu vaihtelua. Ihmissuhteet elävät."
Castrénin mukaan samanlainen elämäntilanne, esimerkiksi perheellistyminen, voi elvyttää ystävyyden.
"Ystävän voi kokea läheiseksi, vaikka tavattaisiin vain kaksi kertaa vuodessa. Hyvä ystävä on sellainen, jonka kanssa juttu jatkuu siitä, mihin viimeksi jäätiin, ja johon otat yhteyttä, kun tulee iso kriisi. Kulttuurissamme on vahva odotus siitä, että puoliso on se läheisin ihminen. Mutta on ihmisiä, joiden läheisin ihminen on ystävä tai sisarus", Castrén sanoo.
Psykologi Max Erwast, onko ystävien hylkääminen rakastuessa yleistä?
"Aika poikkeuksellista. Semmoinen kertoo enemmän ystävyyssuhteesta. Sinänsä ihmissuhdekriisit ovat usein psykologi- ja psykoterapiapalvelujen syynä. Hylkäämiskokemus tuo mieleen aikaisempaa hylkäämistä ja voi johtaa vaikeutuneeseen suruprosessiin, jossa ihminen masentuu. Nuorena ystävät saattavat merkitä enemmän kuin aikuisena. Reaktio riippuu myös siitä, millainen merkitys ystävällä on ollut. On paljon raskaampaa, jos ainut ystävä hylkää."
Erwastin mukaan on tärkeää huolehtia ystävyyssuhteistaan, kun rakastuu tai ihastuu. "Rakastuneen ei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Alkuvaiheessa on voimakkaita tunteita ja halu olla rakkauden kohteen kanssa. Aluksi ystävyyssuhteet saattavat jonkin verran kärsiä. Siinä, että rakastunut heittäytyy vain suhteeseen ja unohtaa kaikki ystävänsä, voi olla omat vaaransa."
Lähteet: BBC Science 15.9.2010. Tanja Makkonen: "Mieletön juttu, että on ystäviä". Jyväskylä 2003. Heini Orell: Naisten välisestä ystävyydestä. Jyväskylä 2007.