Luonnonkosmetiikasta kohkataan nykyisin paljon - eikä suotta. Iholle on varmasti mukavampi levitellä tuotteita, jotka eivät sisällä muovia, silikonia, teollisuusylijäämiä tai muita synteettisiä materiaaleja. Luonnonkosmetiikkaan liittyy kuitenkin useita harhaluuloja. Jolie span luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi Miia Rantonen selvitti Citylle, missä oikeasti mennään.
Apteekkituotteet eivät ole luonnonkosmetiikkaa
Usein luullaan, että apteekkikosmetiikka on luonnollisempaa kuin kaupasta ostetut purnukat, vaikka näin ei ole. Apteekissa myytävä kosmetiikka on dermatologisesti testattua ja siksi vähemmän allergisoivaa, muttei suinkaan luonnollista, vaan yhtä synteettistä kuin markettituotteetkin. “Useissa apteekkituotteissa on esimerkiksi parabeeneja, jotka ovat luonnonkosmetiikassa kiellettyjä”, Rantonen muistuttaa. Parabeenit ovat laajalti kosmetiikassa käytettyjä säilöntäaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Joidenkin tutkimusten mukaan niillä voi olla yhteys rintasyöpään.
Vihreä purkki tai ruskea paperi ei takaa luonnollisuutta
Vihreä lehti tuotteen logossa tai sana natural sen nimessä ei takaa, että tuote on luonnonkosmetiikkaa. Paras tae on tuotteesta löytyvä sertifikaatti, kuten esimerkiksi Ecocert. Kaikilla luonnonkosmetiikkamerkeillä ei kuitenkaan välttämättä ole sertifikaattia, sillä sen hankkiminen on kallista. Tuoteselostuksia on siis opeteltava lukemaan, jos haluaa varmistua luonnollisuudesta. “Toinen vaihtoehto on tehdä ostoksia erikoisliikkeessä, joka on varmistanut tuotteiden luonnollisuuden asiakkaan puolesta”, sellaisessa työskentelevä Rantonen vinkkaa.
Mineraalimeikit eivät ole automaattisesti luonnonkosmetiikkaa
Mineraalikosmetiikkaa löytyy myös luonnontuotehyllyltä. Se, että tuote sisältää luonnon mineraaleja ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi automaattisesti luonnollista. "Mineraalimeikit ovat hyvin hienojakoisista luonnonmineraaleista eli värillisistä jauheista valmistettuja puuterimaisia meikkituotteita. Mineraalimeikeille ei ole olemassa sertifiointia, joten käytännössä mitä tahansa mineraaleja sisältävää tuotetta voidaan markkinoida mineraalimeikkinä", Rantonen kertoo. Mineraalimeikit voivat olla luonnonkosmetiikkaa, mutta kaikki eivät ole sitä - ainakaan sataprosenttisesti.
Luonnonkosmetiikka ei ole sama asia kuin luomu
Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan tuotteita, joissa ei ole keinotekoisia aineita. Niissä käytetään synteettisten ainesosien sijaan kasviöljyjä, kukkaisvesiä, mehiläisvahaa, uutteita ja muita raaka-aineita luonnosta. Luomukosmetiikalla puolestaan tarkoitetaan tuotteita, joissa on käytetty luonnonmukaisesti ja ilman torjunta-aineita viljeltyjä raaka-aineita. Luomu voi olla luonnollista ja luonnollinen luomua, mutta aina asia ei ole niin. "Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa käyttää tuotteita, jotka ovat sekä luonnonkosmetiikkaa että luomua", Rantonen kertoo.
Luonnonkosmetiikka ei ole tehokasta
Klisee pitää toisinaan paikkansa - ainakin deodorantin kohdalla. “Luonnondeodorantti ei tuki hikirauhasia, joten hikoilua se ei estä kuten alumiinilla kyllästetty myrkky”, Rantonen sanoo. Luonnonkosmetiikan deodorantit estävät hikoilusta (joka on luonnollista, yllätys) aiheutuvia hajuhaittoja. Jos iho on tottunut tehokkaaseen, tukkivaan tuotteeseen, saattaa luonnondödöön tottuminen ottaa pitkänkin ajan. Tottumissääntö pätee muihinkin tuotteisiin: anna iholle aikaa tottua uuteen tuotteeseen - älä tuomitse sitä heti tehottomaksi.
Luonnonkosmetiikka ei tee yksin ihmeitä
Ihoon vaikuttavat monet eri asiat: perinnöllisyys, allergiat, ilmansaasteet, ruokavalio, pesuaineet, hajusteet sekä se, miten ja millaisilla tuotteilla ihoa hoidetaan. Kosmetiikka ei yksin riitä, vaan muutkin tekijät on otettava huomioon, jos iholle haluaa tehdä jotakin. “Jotkut voivat toki olla allergisia jollekin luonnonkosmetiikkatuotteen sisältämälle raaka-aineelle kuten missä tuotteessa tahansa", Rantonen muistuttaa. Monelle allergiaherkälle luonnontuotteista on kuitenkin paljon hyötyä.
Kosmetiikassa ei ole pakko olla puristi
Vaikka luonnonkosmetiikka on usein edullisempaa kuin luksusmerkkien tuotteet, on se kalliimpaa kuin halpa ja synteettinen markettikosmetiikka. Kaikkia tuotteita ei tarvitse heti vaihtaa luonnollisiin, vaan purnukoita voi hankkia pikku hiljaa tarpeen mukaan - se kuormittaa rahapussin lisäksi vähemmän luontoakin. Iholle parasta on, että suoraan iholle laitettavat, koko päivän käytettävät tuotteet olisivat luonnollisia. “Jos haluaa satsata vain yhteen tai kahteen tuotteeseen, kannattaa valita kasvovoide tai meikkipohja ja deodorantti”, Rantonen vinkkaa.
Miian täsmävinkit
- Puhdista. Hanki oikeanlainen puhdistustuote omiin tarpeisiisi. Apua saat kosmetologilta.
- Kosteuta. Monet hoitavat rasvaista ihoa pesemällä sitä rajusti. Jos kasvoihin ilmestyy näppylöitä, ei ihoa kannata kuivattaa - päinvastoin. Läträä voiteilla.
- Muista kasvovesi. Vedet hoitavat ja kosteuttavat. Hoitovesiä on helppo käyttää ja iho nauttii.
- Anna tuotteelle aikaa. Uusi voide, meikki tai dödö voi olla iholle shokki. Ole kärsivällinen ja totuta iho rauhassa uuteen tuotteeseen käyttämällä sitä ensin vaikka joka toinen päivä.
- Kanna omia tuotteita mukana. Ihottumat tai yliherkkyydet voivat syntyä myös työpaikalla tai yleisessä vessassa käyteyistä saippuoista tai hajusteista. Jos olet tosi herkkä, kanna kassissa omaa, pientä luonnonsaippuaa.