Viime joulukuussa Sanni Turunen toteutti ideansa oman muotiblogin perustamisesta. Kaverinsa innoittamana Turunen laittoi pystyyn omia asujaan esitelleen sivuston, mutta päätti myöhemmin kuvata myös muita Itä-Uudellamaalla tapaamiaan henkilöitä kiinnostavuuden säilyttämiseksi.
Näin syntyi Landelooks, jossa vintage on päivän sana: kestävät vaatteet kulkevat äidiltä tyttärelle. Näkyvimpiä sponsoreita ovat työnantajat, brändeistä esille pääsevät mm. Reino ja Luhta.
Jos Hel Looks on suomalaisten katumuotiblogien edelläkävijä, niin Landelooks tuo esille sen, mikä arkipukeutumisessa on olennaisinta. Vaatteiden tarkoitus on suojata kylmältä ja peittää kriittiset alueet. Vaikka sivuston Facebook-ryhmää kuvaillaan sanoin "mikään pillifarkku ei näytä yhtä hyvältä kuin landetyyli tuntuu", Turunen kiistää blogin olevan vastaisku pintamuotia esitteleville sivuille.
"Irvailu on ihan out. Vastakulttuurit ylipäänsä ovat menneisyyttä. Landelooksin tyyli seisoo omilla jaloillaan."
Kysymykseen, ovatko sivustolle kootut asut tyyliä vai tyylittömyyttä, saa napakan vastauksen: tyyliä. Samaa mieltä on myös lampolassa kuvattu Mikko Näri, jolle kuvatuksi tuleminen oli hauska kokemus.
"Suhtaudun muotiin samoin kuin Landelooks: huumorilla, ilman stressiä. Tyylissäni tärkeintä on rentous ja mukavuus."
Muotiblogeja selaillessa tulee väistämättä mieleen, että mitä kummallisempi asu, sen parempi. Mitä tyyli sitten on?
"Asut ovat mielestäni parhaimmillaan silloin, kun ne sopivat käyttötarkoitukseensa. Elämiä on lukemattomia, joten on lukemattomia tyylikkäitä asujakin", Turunen sanoo.
"Kuvaan mieluiten juuri sellaisia asuja, joista näkyy konstailematta kantajan todellinen elämäntapa sekä tyytyväisyys."
Tästä päästäänkin muodin kielteiseen puoleen, joka jää kokonaiskuvasta paremmin mieleen.
"Pukeutumisharrastus on melko egosentristä. Keskeinen ajatus on pohtia, millaisen vaikutelman ihminen antaa vaatteillaan. Maaseudulla harvemmin tapaa tuntemattomia ihmisiä, joten on hyödytöntä keskittyä vaikutuksen tekemiseen vaatteilla."
Myös nykyajan peukuttelukulttuuri saa Turuselta kritiikkiä. Muoti ulotetaan oman itsen ulkopuolelle ja omia tyylikkyysoppeja sovelletaan vastaantuleviin ihmisiin. Näin voidaan arvioida heidän onnistumistaan ihmisinä.
"Toisinaan vastaantulijan vartalon muoto voidaan katsoa tyylieleeksi ja koetaan, että sitä voidaan arvostella. Mitä sitten, jos Tarja Halonen näyttää Nuuskamuikkuselta?"
Tämänkaltainen ajattelu heijastuu myös Landelooks-sivustolle. Suurin osa kuvatuista on miehiä, koska naiset häpeilevät omaa ulkomuotoaan. Pitäisi olla parempaa päällä ennen kuvatuksi tulemista. Sivuston kommentit ovat kuitenkin positiivisia ja kannustavia. Ketään ei arvostella, eikä kenellekään irvailla.
Ketään ei arvostella myöskään Landelooksin Facebook-sivulla, jonne on kerääntynyt jo liki 300 fania kannattamaan sivuston ideologiaa: 100 % tyyliä suoraan alkujuurilta.
http://landelooks.wordpress.com
Muita lookseja
Jakartalaisia: http://jktstreetlooks.blogspot.com
Eipä eroa jakartalainen muoti niin paljon suomalaisesta.
Jokakaupunkilaisia: http://www.chictopia.com
Mahdollisuus etsiä vaikka minkä kaupungin muotia, mm. Kuala Lumpur, Madrid tai Pori