Hallitus, saisiko sadalla miljoonalla muuta kuin 10 lisäkuukautta kaivokselle, joka ei toimi?

Me kun luulimme, että tämä hallitus keskittyy säästötalkoisiin.

Suomen Kuvalehden artikkeli pistää hallituksen Terrafamelle osoitettuja almuja mittasuhteisiin: 500 miljoonalla eurolla olisi rahoitettu kolme Guggenheimia tai peruttu lähes kaikki koulutusleikkaukset.

Sotkamon kaivoksen Talvivaara Sotkamo Oy:ltä ostanut Terrafame on kokonaan valtion omistuksessa.

Ulkopuolisia sijoittajia ei ole Terrafamelle kuulunut, mutta hallituksella on jostain ihmeen syystä kova usko siihen, että lisää julkista rahaa pumppaamalla kaivos löytää elinvoimansa.

Kirjailija Mike Pohjolalla on painavaa sanottavaa Talvivaarasta. Pohjolan mukaan suomalaiset veronmaksajat maksavat Talvivaaran kaivoksesta edelleen 10 miljoonaa euroa kuussa. Päälle tulevat ympäristövahingot.

“Osa tästä rahasta menee Pekka Perälle hänen omistamansa bulvaanin kautta”, Pohjola kirjoittaa Facebookissa. 

“Bulvaaniyhtiö omisti Talvivaara Sotkamo -yhtiön, joka omisti kaivoksen ja joutui konkurssiin ympäristörikosten korvausten vuoksi. Bulvaani on kieltäytynyt maksamasta korvauksia. Bulvaani kuitenkin omistaa kaluston, jota kaivoksen pyörittämiseen tarvitaan, ja tuota kalustoa se nyt vuokraa hyvään hintaan Terrafamelle.”

Pohjola jatkaa kysymyksellä.

“Tässä ympäristön, talouden ja moraalin kannalta katastrofaalisessa tilanteessa pääministeri Juha Sipilä on sitä mieltä, että kaivosta ei kannata ajaa alas, vaan antaa sille ja Pekka Perälle lisää rahoitusta. Yksityiset sijoittajat, joita Sipilä haaveilee sinne saatavan, eivät ole kaivoksesta kiinnostuneita. Miksi sitten suomalaisen veronmaksajan pitäisi ylläpitää tuota kaivosta?”

Yksi Talvivaaran kimpussa painineista ja aiheeseen kriittisesti suhtautuneista poliitikoista on vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto. Aaltokaan ei ollut tyytyväinen, kun kuuli viime viikolla hallituksen suunnitelmista pumpata 200 miljoonaa lisärahoitusta kaivokselle.

“Kaivos piti ajaa vielä alkukesän päätöksillä alas. Alasajosuunnitelma oli kuitenkin eriskummallinen. Kaivosta ajettiin ylös, jotta se voitaisiin ajaa alas. Nyt kaivoksen alasajosta on luovuttu ja kaivosta ajetaan taas ylös”, Aalto kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Kun elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa Terrafamelle luvatusta 100 miljoonan euron lisäpääomasta, Vihreiden Aallolle jäi paljon avoimia kysymyksiä:

1. Miten kaivoksen toiminnasta saadaan markkinaehtoisesti kannattavaa? Nikkelin ja sinkin maailmanmarkkinahinnat ovat parantuneet, mutta monien talouden epävarmuustekijiöiden vuoksi jatkokehitystä ei ole minkäänlaista varmuutta.

2. Toimivatko kaivoksella käytetyt prosessit yksin ja yhdessä ja miten ympäristöturvallisuus ja vesitaseiden hallinta on tarkoitus tosiasiassa hoitaa? Uusi vesienpuhdistustekniikka on vasta pilotointivaiheessa ja teollisen mittakaavan vesienpuhdistamoa voidaan joutua odottamaan pahimmillaan vielä useita vuosia.

3. Vaasan hallinto-oikeuden tiukentamat kaivoksen lupamääräykset ovat voimassa vielä pitkään, sillä kaivoksen uusittaviksi määrätyt ympäristöluvat tullaan käsittelemään korkeimpaa hallinto-oikeutta myöten ennen kuin ne saavat lainvoiman.

4. Kaivoksen väitetyt ympäristövaikutusten parannukset johtuvat lähinnä miljoonin kuutiometrien laittomista lisäjuoksutuksista, joihin valvova viranomainen ei ole puuttunut. Tiettävästi patorakenteiden turvallisuutta ja varoallaskapasiteettiä ei ole parannettu Terrafamen aikana.

Jos kaivos tekee tappiota 10 miljoonaa euroa kuukaudessa, voi lyhyelläkin matikalla laskea, että sillä tahdilla 100 miljoonaa euroa riittää kymmeneksi kuukaudeksi eteenpäin. Mitäs sitten, seuraavat sata miljoonaa?

4 kommenttia

licence27

19.11.2016 00:55

Kuinka paljon Talvivaarassa on satanut viime kuukausina?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puolin ja toisin

20.11.2016 13:36

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/niinist%C3%B6-syytt%C3%A4%C3%A4-sipil%C3%A4%C3%A4-terrafamen-mainostamisesta-esiintyy-itse-talvivaara-kyp%C3%A4r%C3%A4-p%C3%A4%C3%A4ss%C3%A4-kaivoksella-1.169022

”500 miljoonalla eurolla olisi rahoitettu kolme Guggenheimia tai peruttu lähes kaikki koulutusleikkaukset.”
14.3.2014:
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/606965/Akava+Hallitus+leikannut+koulutuksesta+lahes+15+miljardia

”Kirjailija Mike Pohjolalla on painavaa sanottavaa Talvivaarasta.”
25.11.2014:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ville-niinisto-saa-huutia-talvivaara-kirjassa-nain-ex-ministeri-vastaa/4555726
”Ympäristöministerinä toiminut Ville Niinistö (Vihr.) oli Talvivaaran suhteen pahimman luokan populisti ja aktivistien vietävissä, sanoo tänään ilmestyneen Talvivaara-kirjan tehnyt Marko Erola.”

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Niinpäniina

29.11.2016 16:01

Pekka Perällä menee huonosti, Sipilän sukulaisen firma tarvis fyrkkaa. Ei olemikään ihme että kaveria jeesataan vähän mäessä.

Pikkusummista tuossa kuitenkin puhutaan ja eihän syvästi uskovaiselle miehelle tieteellä ja tutkimuksella ole merkitystä. Pelkkää haihattelua ja haittaa. Maanviljelyssä on suomen tulevaisuus, erityisesti napapiirin pohjoispuolella ja siinä ei tiede auta vaan tarvitaan ihme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Perään banaania

1.12.2016 18:58

"Pekka Perällä menee huonosti"
Pekalla on miljoonia jemmassa, omistamansa kaivosyhtiö meni valtion haltuun.

"Sipilän sukulaisen firma tarvis fyrkkaa."
Rahan tuottaminen tosiaan on yritystoiminnan keskeisiä asioita.

"Ei olemikään ihme että kaveria jeesataan vähän mäessä."
Myös ministerien sukulaiset saavat tehdä liiketoimintaa, myös sellaista, jossa valtion omistama yritys on asiakkaana. Sipilän sukulaisten firma voitti tarjouskilpailun. Eli sipilyyden välttely olisi kuluttanut enemmän verorahoja tai sillä olisi saatu vähemmän tai huonompaa.

"Pikkusummista tuossa kuitenkin puhutaan"
Riippuu, mihin vertaa.

"ja eihän syvästi uskovaiselle miehelle tieteellä ja tutkimuksella ole merkitystä. Pelkkää haihattelua ja haittaa."
Niin no, Sipilällä on diplomi-insinöörin koulutus. Hän oli tuotekehityspäällikkö, myöhemmin toimitusjohtaja ja pääomistaja tekniikan alan yrityksessä. Tuo toiminta teki hänestä miljonäärin. Tiedettä ja tutkimusta käytännössä.

"Maanviljelyssä on suomen tulevaisuus, erityisesti napapiirin pohjoispuolella ja siinä ei tiede auta vaan tarvitaan ihme."
Tai ehkä _myös_ napapiirin pohjoispuolella. Voi kutsua tieteen tekemäksi ihmeeksi, jos siellä kypsyy banaaneja – mahdollistahan se on jo nyt.

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/162215-banaanit-kypsyvat-vantaalla
http://www.st1.fi/uutiset/tiedotteet/st1-n-geolampolaitoshanke-otaniemessa-etenee-aikataulussa
https://en.wikipedia.org/wiki/Banana_production_in_Iceland

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi