Kohti parempia eläinten oikeuksia: Turkistuotanto romahtanut suuresti

Turkistuotantoeläinten kasvatus on selkeässä laskussa maailmanlaajuisesti – myös Suomen turkisalalla vaikeuksia.

Kuva: Kristin Gründler

Eläinystäville pisteet purkkiin, sillä turkistuotanto on laskemassa globaalisti, jopa 25 prosenttia. Tai näin ainakin tiedottaa eläinten oikeuksia edistävä asiantuntija- ja kansalaisjärjestö Animalia. Aikaisemmin julkaistun Eurobarometrin mukaan eurooppalaiset olivat erittäin huolissaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Kysely osoitti, että yli puolet kyselyyn vastanneista haluaa eläimille parempia olosuhteita.

Erityisesti minkin tuotanto on romahtanut. Vuonna 2015 kasvatettiin 72 miljoonaa minkkiä, mutta tänä vuonna vain 54 miljoonaa, kertoo Kopenhagen Fur -huutokauppayhtiö, joka ilmoitti myös minkkiturkiksien neljän prosentin hinnan noususta.

Suurin romahdus minkkien kasvatuksessa on tapahtunut Kiinassa, jossa pudotus on viime vuoden 18 miljoonasta tämän vuoden kahdeksaan miljoonaan eläinyksilöön. Kiinan turkistuotannon alamäki on jatkunut jo vuodesta 2013.

"Turkistuotanto on muuttumassa yhä kannattamattomammaksi ja kasvava joukko maita on kieltänyt turkistarhauksen eettisistä syistä. Parhaillaan tarhauskiellosta keskustellaan muun muassa Belgiassa, Saksassa ja Tsekin tasavallassa. Suomi on merkittävänä turkistuottajamaana vastuussa miljoonien eläinten kärsimyksestä. Meidän tulee seurata kansainvälistä kehitystä ja lopettaa turkistarhaus siirtymäajalla", sanoo toiminnanjohtaja Mai Kivelä Animaliasta.

Suomessa turkisala on myös vaikeuksissa. Esimerkiksi Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton tuoreen kyselyn mukaan siniketun pentuja arvioidaan syntyvän suomalaisilla tiloilla tänä vuonna 30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015. Euroopassa tuotanto on laskenut eniten Hollannissa, mutta myös Itä-Euroopassa minkintuotanto on laskenut huomattavasti.

Viimeisin tarhauskielto nähtiin Hollannissa, jossa tuomioistuin päätti pitää kiinni minkkien tarhauskiellosta eettisistä syistä. Hollanti on maailman neljänneksi suurin minkintuottajamaa, jossa on jo aiemmin kielletty kettujen ja chinchillojen tarhaaminen.

Oikeutta eläimille! Pienillä teoilla kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa.

Lue myös: Parempaa hyvinvointia tuotantoeläimille.

1 kommentti

Waka Wanha

5.7.2016 20:15

Jos turkistuotanto loppuu, miten toteutuu olemattomien eläinten oikeus?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi