Oman muotoinen koti on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen, Toimivan kaupungin, Nuorisoasuntoliiton ja Y-Säätiön hanke, joka kehittelee luovia ratkaisuja helsinkiläisten nuorten vaikeaan asumistilanteeseen. Hankkeen tavoitteena on, että vuonna 2018 jokaisella nuorella on koti.
Oman muotoinen koti -hanke käynnistyi viime keväänä. Se panostaa erityisesti yhteisöllisen asumisen muotoihin, sillä kustannukset ovat niissä maltillisempia, kun asukkaat voivat esimerkiksi työskennellä yhteisön hyväksi. Hankkeen ensimmäisen vuoden tavoite on löytää koti 30 nuorelle. Viime kesänä kokeiltiin kausiasumista Vartiosaaressa osana hanketta. Kokeiluun osallistuneet kuusi nuorta saivat kesäisen asuinpaikan lisäksi myös harrastuksia ja kavereita, ja lisäksi he etenivät opinnoissaan.
Tällä hetkellä hankkeessa haetaan kolmea alle 25-vuotiasta nuorta, jotka soveltuisivat muuttamaan palvelukoti Rudolfiin Laajasalossa. Rudolfin 23 neliömetrin yksiöiden vuokra on 250 euroa kuukaudessa, ja asumisen ehtoihin kuuluu, että nuori osallistuu palvelutalossa asuvien vanhusten puuhiin 3-5 tuntia viikossa. Muuttoajankohta on tammikuussa 2016. Hakuohjeet löytyvät Oman muotoisen kodin sivuilta.
Oman muotoinen koti on kiinnostava hanke paitsi siksi, että se keksii luovia ratkaisua nuorten asuntopulaan, myös siksi, että toimiviksi todetut ratkaisut ovat helposti monistettavissa myös muulle väestölle tulevaisuudessa. Yhteisöasumisesta on kohkattu jo pitkään, mutta hanke on ensimmäisiä konkreettisia toimenpiteitä, jotka testaavat sitä käytännössä.
1 kommentti
Mietin vaan
25.11.2015 09:44
Hmmm. Mitähän sanoo sääntö-Suomi kun asuntoedun (tai ainakin osan siitä) saa vastikkeena (palkkana) työstä? Kaiketi erotuksesta maksetaan työnantajamaksut ml tel+sotu ja pidätetään verot. Mikä lie on kokonaiskustannus nuorelle asukkaalle ja miten tätä tuloa käsitellään mm. opintotuen tulorajojen kanssa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin