Sunnuntain Hesarin ansiokas artikkeli puhuu suoraan kauneudesta: viehättävät ihmiset saavat helpommin töitä, parempaa palkkaa ja lievempiä tuomioita. Jutussa on haastateltu tutkijoiden lisäksi joukko kauniita suomalaisia ihmisiä. Jutun ansio piilee juuri siinä, että nämä ihmiset myöntävät hyötyneensä kauneudestaan julkisissa ammateissaan.
Jutussa taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho kertoo, kuinka parikymppiset miehet ovat kertoneet kiinnostuneensa taiteesta hänen tv-ohjelmansa takia, malli Anne Kukkohovin mukaan suomalaiset tulkitsevat kauneuden merkityksen korostamisen pinnallisuudeksi, kokoomuspoliitikko Susanna Koski sanoo, että ulkonäkö on yksi osa “tuotetta” ja urheiluhahmo/juontaja Aleksi Valavuori että on ainoastaan yrityksen asia päättää, millä perusteella se palkkaa työntekijänsä.
Matti Vanhaselta, Alexander Stubbilta tai Matti Ahteelta ei irronnut vastauksia. Kanervan Ike käytti klassikkoa. Hänen mukaansa ulkonäön merkitystä omalle uralle on “täysin mahdotonta” arvioida.
Näyttelijä Lauri Tilkanen sanoo, että häntä häiritsee se, kuinka mediassa saatetaan ylikorostaa hänen ulkonäköään tai puhutaan siitä esineellistävään sävyyn. Esimerkkinä toimi Cityn parin vuoden takainen artikkeli, joka oli otsikoitu Syntisen kaunis mies.
(Tauno) Palon lailla Lauri Tilkanen on kiistämättömän komea. Kroppa on urheilijan, ripset ovat pitkät ja tummat, kiharaa tukkaa (jota Tilkanen koskettelee koko ajan) on paljon. Hän on niin hyvännäköinen, että kun tämän lehden kuvaukset oli saatu päätökseen, kuvaaja ja AD – jotka sentään katselevat kauniita ihmisiä työkseen – jäivät kymmeneksi minuutiksi ihmettelemään, kuinka hyvännäköinen tämä oikeastaan olikaan.
Tilkasta oudoksuttaa puhua ulkonäöstään.
"Olen saanut tehdä monipuolisia rooleja. Ehkä jotkut ajattelevat, että olen saanut roolit ulkonäön avulla, mutta kyllä työ puhuu puolestaan. En mä oikeastaan haluaisi puhua mun ulkonäöstä."
Mutta muut haluavat. Esimerkiksi Härmän tekijät. Kerrotaan Laurille, miten Härmää markkinoidaan toimittajille:
"Pääosassa on Lauri Tilkanen. Se on erittäin lääh, seuraava tyttöjen kuolauksen kohde, todella kuuma. Ja elokuvassa näkyy Laurin pylly."
Tilkanen on hetken hiljaa. Hän näyttää siltä, että alkaa joko nauraa tai raivota, mutta ei tee lopulta kumpaakaan..
Kun juttu Tilkasesta oli työn alla, koko toimitukselle tuli varsin selväksi, että Tilkanen on komea. Ei auta kuin myöntää, että Tilkasen ulkonäkö vaikutti juttuun. Juuri siksi, että elokuvan markkinoinnissa selvästi ratsastettiin sillä, eikä haastattelussa irronnut juttua oikein muustakaan.
Etenkin telineissä makaavan paperisen lehden päähenkilöjuttujen valintaan yleensä vaikutti usein myös kuvauksellisuus. Logiikkaan sisältyy vahva olettamus siitä, että kauniit ihmiset saavat lehden paremmin liikkeelle. Tarkkaan valituilla päähenkilöillä saatiin väistettyä ainakin persoonattomien kuvapankkimallien käyttäminen kansikuvana.
Joten Lauri Tilkanen, olemme pahoillamme siitä, että koet tulleeksi esineellistetyksi. Ja nyt jouduit jälleen syrjinnän kohteeksi, kun valikoiduit Hesarin juttuun ulkonäkösi takia.
EDIT 21.7.2014 14:09: Juttuun lisätty pidempi pätkä lainausta Cityn vuonna 2012 julkaisemasta artikkelista ja tarkennettu sen näkökulman valikoitumista.
4 kommenttia
xMaiju
22.7.2014 13:15
Mitä ihmettä? Tämä ei ole anteeksipyyntö, vaan malliesimerkki anteeksipyynnöksi naamioidusta syyllistämisestä: "koet tulleesi esineellistetyksi" = "emme esineellistäneet sinua, mutta halusit tulkita asian niin, koska olet herkkis ja nipottaja". Suosittelen jutun kirjoittajia katsomaan seuraavan videon, joka avaa aihetta hyvin: https://www.youtube.com/watch?v=C8xJXKYL8pU
Se, että esineellistämisen kohteeksi joutuvat naiset useammin kuin miehet, ei oikeuta esineellistämään miestä. Tällaiset jutut vain syövät uskottavuutta niiltä, jotka kamppailevat tasa-arvoisen yhteiskunnan luomisen puolesta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Eldbdj
24.7.2014 19:51
Hyvä pointti. Sääli nähdä tällaista.
Neropattiviisas
27.7.2014 01:32
Missasit kyllä komppajasi kera täydelliseti koko pointin, "anteeksipyyntö" on tässä sarkasmia. Vaikea laji, tiedän...
Eldbdj
28.7.2014 07:17
Sarkasmia, kyllä, eli "anteeksipyynnöksi naamioitua syyllistämistä", kuten ensimmäinen kommentoija kirjoitti. Se ei muuta kysymystä, että oliko fiksua kirjoittaa näin...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin