Peter Von Baghilla oli vuosikymmenien ajan painavaa sanottavaa elokuvista

Pitkän sairauden vaivaama elokuvahistorioitsija kuoli 71-vuotiaana.

Elokuvahistorioitsija Peter von Bagh on kuollut oltuaan pitkään sairas. 71-vuotiaana menehtyneen von Baghin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

“Nykyinen tilanne on varsinaisen karmea suomalaisen elokuvan kannalta. Nykyinen lattea elokuvaohjelmisto luo päälinjoineen hegemoniaa ja täällä alkaa vähän jokaisella olla vähän kieroutunut käsitys siitä, mitä elokuvan mahdollisuudet varsinaisesti ovat. Luullaan, että elokuvan mahdollisuudet ovat pelkästään tällä nykyisin nähtävällä alueella, eikä olla lainkaan tietoisia uusimmista suuntauksista. Tämä merkitsee sitä, että rima asetetaan hirveän matalalle myös suomalaisen elokuvan suhteen”, Peter von Bagh kritisoi elokuvien maahantuontia ja amerikkalaisen elokuvan ylitarjontaa vuonna 1971 kuvatussa pätkässä.

Sitaatista nousee hyvin esiin von Baghin merkitys suomalaiselle elokuvakulttuurille. Vuonna 1943 syntynyt von Bagh sukelsi leffojen maailmaan jo varhain. Oppikoulussa hän oli keskeinen hahmo koulun leffakerhossa ja jo parikymppisenä, muutettuaan Helsinkiin, hänestä tuli tunnettu kriitikko.

Von Bagh taisteli paremman elokuvan puolesta läpi elämänsä. Hän teki dokumentteja ja ohjasi elokuvia, kritisoi valtavirtaa ja tuki vaihtoehtoisempia elokuvan muotoja. Hän toimi alusta asti 1986 perustetun Sodankylän elokuvajuhlien johtajana sekä taiteellisena johtajana Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaalilla.

Hänellä oli myös merkittävät tehtävät Taideteollisen korkeakoulun elokuvahistorian professorina ja Suomen elokuva-arkiston toiminnanjohtajana. Hänen osaamisensa palkittiin Tieto-Finlandialla vuonna 2007 teoksesta Sininen laulu.

Von Baghin taustoihin voi tutustua esimerkiksi Ylen Miten minusta tuli minä -haastattelun kautta.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi