Newyorkilaisilla luontodokumenttifestivaaleilla nähtiin viime viikolla suomalaisen dokkarin ensiesitys. Waltteri Laineenkare, naantalilaislähtöinen 26-vuotias amatööridokumentaristi on ainoa suomalainen, jonka työ on otettu festareille mukaan.
“Se oli itselle kyllä oikein kiva yllätys, ja buusti tehdä lisää.”
Laineenkaren esikoisohjaus How to Save a Life kertoo kuusikymppisestä utahilaisesta Debbie Pappaksesta, joka pelastaa villieläimiä – erityisesti lintuja – työkseen. Tai no, ei työkseen. Vapaaehtoistyökseen.
“Debbie elää täysin lahjoitusvaroin ja on luopunut paljosta luonnonvaraisten eläinten pelastuksen hyväksi. Hän asuu asuntovaunussa ja antaa kaiken aikansa eläimille.”
Dokkarissa nähdään, kun Debbie syöttää paikalliselta maatilalta löytynyttä heikkoa, mutta vaarallisen näköistä valkopääkotkaa ja silittelee sitä. Toisessa kohtauksessa Debbie vapauttaa toipuneen pöllön, joka on kuntoutuksessa ollessaan ehtinyt raadella Debbien käden. Debbie on itse siitä pelkästään mielissään, sillä niin pöllön kuuluukin toimia. Villieläinten ei ole tarkoitus olla kesyjä.
Laineenkare on innoissaan, että dokkari on herättänyt huomiota Utahissa. Eikä ole tavallaan ihme, jos se ei kiinnosta Suomessa, eihän se kerro meidän luonnostamme.
“Tiedostan, että dokumenttini kertoo rajatusta jenkkialueesta, heidän laeistaan ja olosuhteistaan ja paikallisen luonnonsuojelun ongelmista. Karrikoidusti sanoisin, että meillä Suomessa ymmärretään paremmin, että luonnolla on arvoa ja siitä pitää pitää huolta. Utahissa taas monet ihmiset ajattelevat, että luonnonvarat on tarkoitettu ihmisten käytettäväksi.”
Seuraavan dokkarin Laineenkare haluaisi toteuttaa Suomessa, kenties lapsuusmaisemissa Turun saaristossa. Siviilissä hän on vakuutusyhtiön työntekijä ja markkinoinnin opiskelija. Dokumenttihommista hän kuitenkin toivoo voivansa tehdä itselleen ammatin, ja sitä kautta ehkä hiukan ravistella suomalaista luontodokkarikenttää – sen marginaalisuudesta huolimatta.
“Esimerkiksi Järven Tarina on mahtava dokkari, eikä ole mikään ihme, että se on menestynyt ulkomailla. Se on älyttömän kaunis, kiinnostava ja erilainen. Jotain sellaista suomalaisiin dokkareihin tarvitaan lisää: energiaa ja paloa.”
Laineenkaren mielestä perinteisissä luontodokumenteissa on liian hidas tempo ja varovainen esitystapa. Hän uskoo, että tunnetta ja paloa tarvitaan varsinkin someen tottuneen nykyihmisen entistä lyhyemmän keskittymiskyvyn ylläpitämiseksi. Hän ei vielä tiedä, miten kenttää ravistellaan, mutta aikoo ainakin yrittää.
“Dokkarin tavoite täytyy aina olla se, että se lisää jonkun tietoisuutta. Ja jos luontodokumentteja ei kukaan katso, ei kukaan opi niistä mitään, eivätkä kenenkään asenteet tai mielipiteet muutu. Jotta dokkarin tavoite saavutettaisiin, täytyy sitä jonkun pystyä myös katsomaan – ja jaksettava katsoa.”
How to Save a Life -dokumentti tulee tulevaisuudessa katsottavaksi Amazonin videopalveluun. Leffasta ja jakelukanavista lisää tietoa Laineenkaren tuotantoyhtiön A Finn and Faunan kanavista.
1 kommentti
Tuleva-vaimosi
2.11.2017 18:54
Oot söpö
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin