Suomalaisten päät ovat täynnä alkoholia

Päättäjät ovat kauhuissaan, kun ihmiset vaihtavat profiilikuvansa.

Kuva: © Kletr / Fotolia.com

Tänä päivänä se tapahtui. Ihmiset nousivat virtuaalisille barrikadeille ja tarttuivat aseeseen, jota päättäjät eniten pelkäävät: vaihtoivat profiilikuvansa. Taistelun aihe ei ole turha. Kyseessä on Kuningas Alkoholi, jonka puolesta ihminen on valmis näinkin äärimmäisiin tekoihin.

Alkoholilainsäädännön uudistus lähestyy vääjäämättä ja alkoholimainonta on tiukentumassa uudistuksen myötä. Vanha Viinakon Laki - Kannanotto Suomen absurdille alkoholipolitiikalle -Facebook-tapahtuma kannustaa vaihtamaan tänään, lokakuun viimeisenä päivänä profiilikuvaksi mieluisimman alkoholijuoman.

Ja sieltä niitä alkoi satamaan. Koffia, Päiviä, Somersbytä, Tequilaa, Jägeriä, Morgania, Smirnoffia, Fresitaa, J.P. Cheneytä ja jopa Lasolia. Harva asia on suomalaisille niin tärkeä kuin alkoholi.

Lakiuudistus tarjoaa puitteet keskustelulle, joka liittyy isolta osin laajempaan keskusteluun holhoamisesta. Somen aikakaudella monet yleisistä säännöistä, jotka varmasti on säädetty hyvin aikein, näyttäytyvät absurdeina ja pykälien tiukin mahdollinen tulkitseminen niuhottamisena. Alkoholilainsäädännöstä meuhkaaminen voi kuitenkin mennä yhtä pahasti pieleen kuin yksittäisten virkamiesten syyttäminen rakenteellisista ongelmista. Ihmisten Facebook-käyttöön puuttuminen tai hevosten nimien ja maamerkkien kieltäminen alkoholilainsäädännön nimissä vaikuttaa pikkumaiselta. Kysymys kuuluukin, miksi meitä kiinnostaa tämä niin kovasti?

Yksi syy on se, että rakastamme baarejamme ja alkoholivalmistajiamme. Valitettavasti niillä ei mene tällä hetkellä hirveän hyvin ja bisneksen vaikeuttaminen lainsäädännön keinoin saa alan toimijat hakemaan tukea äänekkäästi.

Toisaalta kyseessä on röyhkeä puuttuminen yksilön- ja ilmaisunvapauteen. Kun puututaan vapauteen, puututaan myös vastuuseen: monet ajattelevat, että pystyisivät itse kantamaan huolta omista asioistaan sen sijaan, että sysätään vastuu omasta ja lastemme turvallisuudesta yhteiskunnalle. Sääntöjä on ympärillä niin paljon, ettei ihminen enää osaa kantaa vastuuta itsestään.

Yhteiskunnan vinkkelistä asia näyttää toiselta. Alkoholinkokonaiskulutusta halutaan laskea, sillä sen nähdään korreloivan haittojen kanssa. Alkoholi on jo pitkään ollut yksi yleisimpiä kuolinsyitä sekä miehillä että naisilla, kun mukaan lasketaan sekä alkoholiperäiset taudit että tapaturmainen alkoholimyrkytys. Vuonna 2012 näihin syihin kuoli lähes 2 000 ihmistä. Alkoholin mahdollisten haittojen lista on pitkä, muun muassa dementiaa, masennusta, diabetesta, psykooseja, sydän- ja verenkiertosairauksia, syöpäriskiä, impotenssia ja närästystä. Nämä tuovat yksilölle syvää tuskaa ja viimeistä lukuunottamatta yhteiskunnalle kustannuksia.

Masennuksen ja alkoholin käytön kietoutuminen toisiinsa kertoo kiinnostavasti alkoholin, ihmisen ja yhteiskunnan suhteista. Kumpi tulee ensin, masennus vai alkoholin liikakäyttö? Kumpaa pitäisi ensisijaisesti hoitaa ja millä keinoilla? Mitä hyötyä on rajoittaa alkoholin saatavuutta tai mainontaa, jos taustalla on rikkinäinen yksilö, jolle pullo on pakokeino isommista ongelmista?

Facebook-profiilikuvan vaihtaminen on mainio keino osoittaa päättäjille, ettei kannata tehdä lakeja, joiden käytännön toteutus on mahdotonta. Valitettavasti se ei tarjoa hirveästi ratkaisuja peräänkuuluttamansa järkevämmän alkoholipolitiikan puolesta. On helppoa olla yhtä mieltä siitä, että kaavaillut muutokset ovat osittain naurettavia. Paljon vaikeampaa on olla yhtä mieltä keinoista, joilla alkoholin haittoja saataisiin vähennettyä.

9 kommenttia

Armas von Alcoberg

31.10.2014 13:08

Ratkaisu odottavaan eläkepommiin on se että viinan, tupakan ja voin hinnat mahdollisimman alhaalle, niin kansa hoitaa ongelma itse pois päiväjärjestyksestä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Korhonen-Virtane

31.10.2014 16:21

kylLähän seN isÄMMUaN puoLustajjan pittääpi kaljaA saaha sitäkkö ne meiltähhi vie!?!!!1

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Waka Wanha

1.11.2014 17:21

Ikävää, mutta totta, että sadat tuhannet suomalaiset eivät ymmärrä alkoholin tuhoisuutta, vaan juovat aivonsa, maksansa, munuaisensa, sydämensä ja verenkieltoelimensä sekä aineenvaihduntansa piloille vapaan itsemääräämisoikeuden varjolla.

Järkipuheet ja kansantalouden miljardilaskut eivät hetkauta, kunhan vain alkoholia saa rajoituksetta tuoda Eestistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maddespoo

2.11.2014 07:07

Taannoin taisi olla juttua, että hoitovirheisiin kuolee vuodessa 1700 ihmistä. Lisäksi varmaan muitakin jälkivaikutuksia ilmenee. Tässäkin voisi olla kiellon paikka!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pää_hajoo

2.11.2014 11:42

Tässä on iloisesti unohdettu, että kaikista kielloista ja rajoituksista huolimatta Suomessa kulutus on kovempaa kuin vapaamman lainsäädännön maissa ja sen, että huomattava osa alkoholista tuodaan Virosta ja enenevissä määrin tilataan muualta unionista. Näihin ei Suomen alkoholipolitiikka tai tullin kikka kolmoset lopulta pääse käsiksi. Häviäjiä ovat vain Suomen markkinoilla olevat tuottajat ja jälleenmyyjät sekä sen alan työntekijät ja Suomen kansantalous. Tämän lisäksi kärsii jo valmiiksi heikoissa kantimissa oleva juoma- ja ruokakulttuuri. Kulutus on viime vuosien politiikan myötä siirtynyt koteihin ja tämä ei varmasti tee hyvää kenenkään maksalle tai sosiaali- ja terveysmenoille. Merkittävä syy suuriin sos.- ja terveysmenoihin on yksinäisyys, kovat arvot ja työelämän turvattomuus, joita sitten pehmitetään Virosta tuodulla suomalaisella panimotuotteella tai muuten sairastutaan kohtuuttoman taakan alla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

2.11.2014 14:17

Kiitos, juuri näin. Jos olisi aitoa kiinnostusta tarttua perusasioihin, joista liika alkoholin käyttö lähtee, ongelma vähenisi. Mainonnalla (tai sen uupumisella) ei ole mitään korrelaatiota kulutukseen. Mutta ei, eihän niitä kiinnosta muu kuin puhua paskaa.

shiwan8

3.11.2014 17:49

Ilmeisesti kirjoittajalta menee jutun juoni ohi. Ei kyse ole viinasta vaan typerien kieltojen läsnäolosta arjessa. Alkoholimainontaan vaikuttava laki nyt vaan sattuu olemaan pinnalla ja aiheuttamaan ne näkyvimmät typeryydet tällä hetkellä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pullonrenki

4.11.2014 23:33

Jotain keskenkasvuistahan tässä kampanjassa on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pacode

13.1.2015 09:45

Kun ei edes aiota rakentaa oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa kun ei ole yhteisiä tavoitteita kun on vain kapitalismi, kuka sitä selvinpäin kestäisi? Uskovaisethihhulit ja hullut erikseen niillehän on aivan sama mitä realimaailmassa tapahtuu.

Loppu elämä näyttää menevän täysin peilikuvana ensi puoliskosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi