Työhaastattelun sudenkuopat: varo astumasta näihin, jos haluat töitä

Tsekkaa aikataulu, heitä purkka suuhun ja valmistaudu. Myös kertomaan heikkouksistasi.

Kuva: Bill Strain / Flickr.com

City ja Xylitol Jenkki kertovat yhteistyössä, miten työhaastattelu hoidetaan tyylikkäästi.


Työpaikkahaastattelun kynnyksellä tärkein asia on se, että olet oma itsesi. Ei ole mitään järkeä esittää olevansa avoin ja ulospäinsuuntautunut, jos sitä ei ole oikeasti.

“Jos onnistut näyttelemään jotain toista, saattaa käydä niin, että saat sen työpaikan. Vaatimukset ja odotukset, jota työnhakijalle asetetaan eivät kuitenkaan ole sattumanvaraisia, vaan sellaisia, että ne täyttävä henkilö suoriutuu tehtävästä ja viihtyy siinä työssä. Jos esimerkiksi etsitään ulospäinsuuntautunutta ihmistä, mutta olet introvertti, joka onnistuu näyttelemään ekstroverttiä haastattelussa, joudut näyttelemään sitä päivästä toiseen. Se ei ole kestävää”, sanoo rekrytoinnin ammattilainen, Skyhoodin osakas Jaakko Anttila.

Anttila uskoo, että jokaiselle työlle löytyy oikea tekijä ja jokaiselle tekijälle oikea työ. Työ on niin iso osa elämää, ettei kenenkään pidä uhrautua työhön, johon ei sovi. Omannäköinenkin työ voi olla rankkaa, mutta jos tunnet itsesi, tiedät millaisesta työstä suoriudut.

Seuraavan listan avulla vältät pahimmat sudenkuopat, joihin voit työhaastattelussa sortua.


1. Huono valmistautuminen

"Voihan siinä käydä niinkin, ettet saa työpaikkaa, mutta nainen lähtee treffeille."

Kuva: © cirquedesprit - Fotolia.com

Mieti ennalta, miten oma osaamisesi sopii haettuu duunipaikkaan. Sen sijaan, että lähdet kertomaan, miten hyvä tyyppi olet ja mitä kaikkea olet oppinut, valmistaudu kertomaan, miten voisit auttaa osaamisellasi mahdollista tulevaa työnantajaasi.

“Valmistautuminen on kaiken a ja o. Paitsi haetusta työstä, myös organisaatiosta, johon haet töihin, pitää selvittää kaikki mitä saat julkisista lähteistä selville. Hae siis netistä, mutta kysy myös verkostoistasi, jos joku on vaikka ollut siellä töissä ja voisi kertoa lisää vaikkapa yrityskulttuurista. Selvittäisin myös haastattelijan ja tulevan esimiehen taustat, esimerkiksi LinkedIn:stä. Jos et tiedä firmasta paljoakaan, miten voit selittää, että olet sille sopiva työntekijä”, Anttila neuvoo.

Henkinen valmistautuminen on oma lukunsa. Anttilalla on jännityksen laukaisemiseen erikoinen vinkki.

“Voit kokeilla tehdä matkalla työhaastatteluun jotain, mitä et yleensä tee. Jotain mikä ei ole normaalisti soveliasta. Voit vaikka tuijottelella ihmisiä, aloittaa juttelemaan tuntemattomalle tai pyytää kaunista naista treffeille. Luot itsellesi sosiaalisen paineen, jossa ympäristö saattaa suhtautua sinuun jopa negatiivisesti. Kun tilanne on ohi, jännitys laukeaa ja samalla poistuu jännistys myös tulevasta työhaastattelusta. Voihan siinä käydä niinkin, ettet saa työpaikkaa, mutta nainen lähtee treffeille.”


2. Liian myöhään paikalle

"Jos astut tasalta sisään, olette viisitoista yli keskustelemassa."

Kuva: © Serg Nvns - Fotolia.com

Ihminen ei ole kiireessä parhaimmillaan. Työhaastattelu on stressaava tilanne jo itsessään, eikä sen hetkellä kaipaa ylimääräistä stressiä, joten älä jätä lähtöä viime tippaan ja varaa riittävästi aikaa säädölle liikenteessä. Saavu paikalle kymmenen minuuttia etuajassa. Sen ajan voit käyttää ajatusten virittämiseen oikealla aaltopituudelle.

“Istut hetken rauhassa omissa ajatuksissasi. Käyt läpi vielä kertaalleen asioita, mitä haluat painottaa ja silmäilet muistiinpanoja tai cv:tä tulevan haastattelun näkökulmasta. Vessassa voi käydä nurkan takaa löytyvässä baarissa jo vaikka tullessa. Jos haastattelija onkin etuajassa, ei ole hyvä alku, jos ensimmäisenä pitää mennä vessaan”, Anttila sanoo.

Viime tipassa tuleminen saati myöhästyminen eivät välitä oikeanlaista kuvaa haastattelijalle. Kiireinen rekrytoija saattaa käydä läpi lukuisia haastatteluja ja et halua tuoda tuohon prosessiin yhtään lisäsäätöä.

“Kun tulet ajoissa, ehdit aistimaan firman ilmapiiriä ja osoitat asiaankuuluvaa vakavuutta aihetta kohtaan. Toisinaan haastateltavat tulevat viime hetkellä ja mikään ei ole niin ärsyttävää kuin kurkata aulaan kolme minuuttia ennen ja siellä ei olekaan vielä ketään. Varsinkin isommissa firmoissa pitää ilmoittautua, printata kulkukortti, jättää takki naulakkoon ja odottaa, että aulavahtimestari soittaa haastattelijalle. Jos astut tasalta sisään, olette viisitoista yli keskustelemassa.”


Kuva: © fotyma - Fotolia.com

3. Räjähtänyt ulkomuoto ja pahanhajuinen hengitys

"Jos mietit kahden, yhtä siistin vaihtoehdon välillä, valitse se, kumpi on mukavampi päällä."

Ulkomuodon suhteen kenenkään ei tarvitse asettua muottiin, johon ei halua tai ei kerta kaikkiaan sovi, sillä samaa ulkoasua vaaditaan samassa työssä myös jatkossakin. Jos kuitenkin olet pipo päässä kulkemisen esitaistelija ja haluat tuoda muutoksen myös hakemaasi työpaikkaan, taistelua ei kannata välttämättä aloittaa työhaastattelussa. Työhaastattelun pukukoodi on yksinkertainen.

“Pukeudu niin kuin pukeutuisit kyseiseen tehtävään tärkeänä päivänä. Jos mietit kahden, yhtä siistin vaihtoehdon välillä, valitse se, kumpi on mukavampi päällä”, Anttila valaisee.

“Jos paikka on sellainen, missä pitää käyttää kravattia ja et tykkää käyttää sitä, voidaan kysyä, onko paikka oikea ja sopiiko tyylisi ja persoonasi siihen ylipäätään?”

Freesistä olemuksesta puhuttaessa esiin nousee myös kumppanimme Jenkki, sillä suun raikkaudesta huolehtiminen on tärkeä yksityiskohta haastattelutilanteessa. Viimeiset happohyökkäykset voi niitata haastattelijaa odottaessa, kunhan muistaa heittää purkan roskiin ennen haastattelun alkua. Pentti Matikainen ja muiden valmentajien esimerkistä tiedämme, purkan jauhaminen voi laukaista jännitystä ja raikas suu puolestaan antaa itsevarmuutta hymyillä.


4. Latteat vastaukset

"Kerro ajatuksistasi esimerkeilä ja tarinoilla, jotka voivat olla peräisin työelämästä, opiskelusta, mediasta tai henkilökohtaisesta elämästäsi."

Siivoa yleiset lätinät ja itsestäänselvyydet omasta mainospuheestasi. Jokainen on sosiaalinen, avoin ja yhteistyökykyinen, varsinkin työhaastattelutilanteessa. Mitä jos jättäisit latteat yleistykset sikseen ja kertoisit oikeasti jotain itsestäsi? Anna haastattelijalle esimerkkejä siitä, missä aiemmissa teoissasi osaamisesi näkyy.

Ilman konkretiaa vastaukset jäävät roikkumaan ilmaan ja unohtuvat haastattelijalta saman tien. Kerro ajatuksistasi esimerkeilä ja tarinoilla, jotka voivat olla peräisin työelämästä, opiskelusta, mediasta tai henkilökohtaisesta elämästäsi.

Latteuskin on suhteellista ja sidoksissa haettuun työhön.

“Jos kysymykset ovat latteita, vastauksistakin muodostuu helposti latteita. Jos persoona on lattea, niin vastaukset on latteita. On kuitenkin työpaikkoja, kuten esimerkiksi jotkut tehtävät turvallisuusalalla, mihin ei tarvita räiskyvää persoonaa, vaan mieluummin harmaata varmuutta.”


5. Ei heikkouksia

"Paasikivi sanoi aikoinaan, että tosiasioiden tunnistaminen on viisauden alku."

Kuva: © Serg Nvns - Fotolia.com

Heikkouksia löytyy jokaiselta ja niiden tiedostaminen kertoo valmiudesta oppia. Omien epävarmuuksien tunnustaminen on tärkeä osa itsetuntemusta laajemmin. Haastattelutilanteessa heikkouksien kertomisessa on kuitenkin pari yleistä sudenkuoppaa. Ensimmäinen on luonnollisesti se, että niitä ei ole. Toinen taas se, että sortuu samanlaisiin latteuksiin kuin vahvuuksista kertomisessa. Kolmas virhe on itsensä kehuminen muka-heikkouksien muodossa.

“Klassikkovastaus on, että olen liian pikkutarkka tai liian huolellinen. Arrgghh.. Paasikivi sanoi aikoinaan, että tosiasioiden tunnistaminen on viisauden alku. Jos et tunnista heikkouksiasi, et voi oppia niistä. Kokonaan eroon niistä ei ehkä pääse, mutta jos et tunnista niitä, et voi tehdä niille mitään”, Anttila sanoo.


6. Katteetonta kehua

"Vastapuoli kysyy esimerkkejä. Jos voit antaa niitä, niin voit myös kehua itseäsi."

Voit kehua itseäsi niin paljon kuin lystää. Kannattaa kuitenkin olla valmis perustelemaan jokainen kehu, jonka suustasi päästät. Maailma on niin pullollaan itsekruunattuja moniosaajia, ettei sekaan meinaa mahtua. Kehumisessakin keskeistä on väistää itsestäänselvyydet ja kliseet ja kertoa parhaista puolista oman kokemuksen kautta.

“Pitää olla valmistautunut siihen, että vastapuoli kysyy esimerkkejä. Jos voit antaa niitä, niin voit myös kehua itseäsi. Konkretiaa, konkretiaa, konkretiaa. Voit kertoa asioita vaikka anekdootin tai esimerkkikeissin kautta.”

Osaaminen näkyy teoissa, ei sanoissa. Siksi siitä kannattaa kertoa sanoilla, jotka kertovat teoistasi.


7. Tuppisuu ja hölöttäjä

"Tarkoitus kuitenkin on, että haastateltava on eniten äänessä."

Kun vastailet mahdollisesti hieman hermostuneessa tilassa haastattelun kysymyksiin, yritä pysyä kartalla ajan kulumisesta. Kukaan ei jaksa kuunnella loputonta jaarittelua, kun taas lyhyet tokaisut saattavat antaa tylyn ja mielenkiinnottoman kuvan.

“Haastattelijan tehtävä on kyllä huolehtia, että kaikki asiat on käyty läpi, mutta jos kuitenkin huomaat, että aika alkaa loppua ja vielä ei ole päästy sinulle tärkeään asiaan, voit hieman lyhentää vastauksiasi. Tarkoitus kuitenkin on, että haastateltava on eniten äänessä. Aina pitää kuunnella kysymys ja keskittyä vastaamaan juuri siihen. Jos kuuntelet poliitikkoja, niin ne vastaavat pitkästi, mutta eivät ikinä kysymykseen.”


8. Nöyristeleminen

"Haastattelija ei halua, että hänen takamustaan tullaan nuolemaan."

Kuva: © DURIS Guillaume - Fotolia.com

Ihmisellä on luontainen taipumus miellyttää ja Facebook-peukkujen aikakaudella tuo tuntuu vain pahentuneen.

“Tässä tullaan juuri siihen, mistä alussa puhuttiin eli omana itsenä olemiseen ja itsetuntemukseen. Samalla ihmisellä saattaa itsevarmuus vaihdella päivänkin sisällä. Siksi kannattaa tulla ajoissa ja valmistautuneena. Juot puoli mukia vettä aulan automaatista ja keräät itsevarmuutta.”

Haastattelija ei halua, että hänen takamustaan tullaan nuolemaan, vaan hän haluaa nähdä edessään potentiaalisen työkaverin, jolla on tehtävään sopivaa luonnetta.


9. Yli-itsevarmuus

"Työpaikan voi menettää, vaikka olisi ylivoimaisesti paras hakija."

Itsevarmuutta voi olla myös liikaa. Harvat haluavat nöyristelijää työkaverikseen, mutta ei päivittäiseen tekemiseen kaivata välttämättä päällekäyvää kriitikkoa. Vaikka työssä vaadittaisiin luonteenlujuutta, kannattaa miettiä, onko haastattelijan kimppuun hyökkääminen oikea taktiikka.

Välillä yli-itsevarmuus näkyy välinpitämättömyytenä.

“Olen suorahakupuolella törmännyt siihen, että haettu henkilö ei hahmota tilannetta, vaan luulee, että paikka on automaattisesti hänen ja haastattelu on vain muodollisuus. Siinä antaa arvostelukyvyttömän kuvan itsestään. Työpaikan voi menettää, vaikka olisi ylivoimaisesti paras hakija”, Anttila pohtii.

Posiitivinen ulosanti vie pidemmälle kuin esimerkiksi vanhojen työnantajien haukkuminen.


10. Onko kysymyksiä?

"Se on noloa, jos ei ole mitään."

Selvitä haastattelun lopuksi, miten prosessi jatkuu ja milloin valinnasta tiedotetaan. Haastattelun päätteeksi on useimmiten mahdollisuus esittää kysymyksiä. Niitä on hyvä olla pari varalla.

“Se on noloa, jos ei ole mitään. Mietit valmiiksi ja jos haastattelija tosiaan on kertonut kaiken, voit sanoa, että oli mulla muutama, mutta kaikki asiat tuli jo esiin. Voit kysyä mitä tahansa substanssiin, työkavereihin, työkulttuuriin ja vaikka firman tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen. Kysymykset kannattaa laittaa paperille, koska jännittävässä tilanteessa kysymykset saattavat unohtua.”

Kuva: © DURIS Guillaume - Fotolia.com

Xylitol Jenkki

  • Viilentävän raikastavalla ksylitolipurukumilla on helppo raikastaa hengitys.

  • Muista katkaista happohyökkäys aina syönnin jälkeen, hampaat kiittävät ja hengitys raikastuu.

  • Laadukkaat ksylitolituotteet tunnistat pakkauksen punaisesta Hammaslääkäriliiton suositusmerkistä.

 

 

4 kommenttia

Ilkka Lavas

28.4.2014 21:50

Hyvää settiä. Yhdestä asiast oon eri mieltä. Mun mielestä työhaastattelija ei saa jauhaa purkkaa haastattelun ajan. Eli on hyvä raikastaa hengitys purkalla, mutta heittäisin kyllä purkan roskiin ennen haastattelua. Purkan jauhaminen haastattelutilanteessa antaa levottoman kuvan ihmisestä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pikkutarkkuuksia..

29.4.2014 18:36

Tekstissä sanotaan että purkkaa kannattaa jauhaa ennen haastattelua ja heittää pois juuri ennen haastatteluun menoa. :)

Ssucette

29.4.2014 20:30

"...kunhan muistaa heittää purkan roskiin ennen haastattelun alkua."

vittuentajunnut

30.4.2014 19:16

Oliko tämä mainos, vai mikä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi