Vladimir Putin vastaan Pussy Riot

Haukkasiko Venäjän presidentti tällä kertaa liian ison palan?

Kuka tahansa voi olla pussyriotilainen.
Kuka tahansa voi olla pussyriotilainen.

Feministinen punk-bändi Pussy Riot hankkiutui putkaan edellisen performanssinsa päätteeksi. Kyseessä oli punk-rukous Pyhä paska alttarilla -nimiseen esitykseen Venäjän ortodoksisen kirkon katedraalissa Moskovassa. Esityksessä osansa saivat niin presidentti Vladimir Putin kuin ortodoksinen kirkkokin - kaksi tahoa, joiden arvostelemisesta ei aina selviä seuraamuksitta.

Pussy Riotin kolmikko Jekaterina Samutsevitš, Nadežda Tolokonnikova ja Maria Aljohina ovat pysyneet lukkojen takana helmikuisen esityksensä jälkeen. Oikeudenkäynnit, joissa heille lätkäistään pahimmillaan seitsemän vuoden vankeusrangaistukset, ovat käynnistyneet. Kolmikko myöntää tehneensä eettisen virheen, mutta sanoo, ettei siitä pitäisi rangaista tuomioistuimessa.

Näistä pari-kolmekymppisistä naisista on rakentunut sananvapaustaistelun symboli Venäjällä. Yhä kasvava joukko käyttää Pussy Riotia aseenaan vapaamman Venäjän puolesta. Punkkariryhmän nimestä on tullut mielenosoittajien lauluissa kaikuva iskulause. Kuviossa tiivistyy klassinen taistelu kirkon ja valtion sekä toisella puolella olevan kansalaisyhteiskunnan välillä.

The Observerin Carol Cadwalladr on viettänyt pitkiä päiviä haistelemassa moskovalaisten tunnelmia Pussy Riotin ympärillä vellovasta keskustelusta. Hänen mukaansa käytännössä kaikki pitävät oikeudenkäyntiä jollain tavalla Venäjän tulevaisuutta määrittävänä. Cadwalladrin artikkeli avaa erinomaisesti Venäjän tilannetta ja Pussy Riotin merkitystä siinä.

Pussy Riot ei ole kokonaisuudessaan vangittuna istuva kolmikko, vaan ryhmään kuuluu yli kymmenen naista, joista kaksi oli mukana kirkossa, mutta ehti pakoon ennen kiinniottoa. Naiset esiintyvät maskit kasvojensa suojana eivätkä kerro oikeita nimiään. Kaikki ovat painuneet maan alle helmikuun jälkeen. Identiteettinsä piilottamalla he ovat potentiaalisesti kuka tahansa. He ovat idea, johon kaikki voivat samastua.

Juuri maan alta Cadwalladr löytää huppupäisiä ryhmäläisiä haastatteluun. Hän kuvailee vuolaasti, kuinka viisaita, kauniita ja nuoria he ovat ja miten hermostuneita ja epävarmoja sanoissaan. He ovat kilttejä. Kiltteys kuuluu osana ideologiaan. Se on ase, jolla saa joukot yhdistettyä.

Squirrel-nimellä esittäytyvä sanoo haastattelijalle: "Näytämme hallinnon julman ja brutaalin puolen. Emme tee mitään laitonta. Ei ole laitonta laulaa ja sanoa, mitä ajattelee."

Selätettyään ujouden "Sparrow" kertoo: "Kun pidän maskia, tunnen itseni hieman kuin supersankariksi. Tunnen itseni todella rohkeaksi. Uskon, että pystyn tekemään mitä tahansa ja että pystyn muuttamaan tilanteen."

Vladimir Putin on kiirehtinyt pelaamaan omaa mediapeliään. Taitavasti mietityssä lausunnossaan hän toivoo, etteivät naiset saa "liian kovia rangaistuksia".

"Squirrel" taitaa kuitenkin olla oikeassa sanoessaan, että "Putin pelkää meitä, voitko kuvitella? Pelkää tyttöjä."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi