Flappy Bird tuli nopeasti. Pian sekin on epätrendikästä.
Ilmaista Flappy Bird mobiilipeliä on ladattu 50 miljoonaa kertaa sitten viime vuoden toukokuun. Peli teki parhaimmillaan $50,000 pelin sisäisillä mainoksilla.
Veikeetä. Googlen trendin ennusteen mukaan pian on Flappy Bird -huuma ohi. Mikä seuraavaksi?
Ehkäpä #vivaskamaa ?
En olisi ikinä halunnut kirjoittaa näitä hakusanoja googleen: Yrityksen perustaminen Viroon.
En ole perustamassa, mutta tiedoksi vaan, että maailma on globaali ja mulla on läppäri ja sen liikuttaminen maasta toiseen on yhden lentolipun hommaamisen jälkeen 15 minuutin lento. Seuraavaa firmaa perustaessa aion selvittää perinpohjin miksi kannattaa perustaa firma Viroon ja miksi Suomeen. Aion myös tehdä vertailun näiden välillä.
Suomalaisten yritysten ja työllistäjien kuuluu maksaa verot Suomeen. Niillä ylläpidämme hyvinvointia. Välillä kyllä sapettaa kun sossutatu hyväksikäyttää systeemiä.
Meidän kannattaa pitää yrityksen perustamisen syyt täällä Suomessa parempina kuin Virossa. Arvostan Suomalaista koulutusta ja haluan kasvattaa lapseni Suomessa.
Kuka tahansa poliitikko saa soittaa minulle nyt pikaisesti puhelun, miksi ei kannata perustaa yritystä viroon. Saa myös kommentoida. Lupaan litteroida perustelut blogissani.
Menestystä elämääsi! Pidetään huolta Suomen kilpailukykyisestä yritysilmastosta.
Ajattele isosti! Rohkea rokan syö, kaino ei saa kaaliakaan
Meidän Vivas.fi se vaan kasvaa ja kasvaa. Vuosi sitten kirjoitin blogiini, että ajattele isosti.
Suomi on pieni kansa, meitä on vain 5 miljoonaa ihmistä. Täällä pitää olla joku todella yleinen bisnes, että siitä saa tehtyä ison. Ei ole sattumaa, että meillä on vain 2 oikeasti isoa ruokakauppaa (S ja K), pari isoa karkkifirmaa, pari isoa bensaketjua (Neste ja ABC) jne. Loput niche bisnekset jäävät suomen markkinoilla valitettavan pieniksi.
Moni Jenkeissä, Kiinassa, Saksassa tai Venäjällä elinkelpoinen bisnes on suomessa niin pieni markkinan koosta johtuen ettei sillä ole menestymisen mahdollisuuksia. Esim William Wolframin DealDash tuskin pärjäisi ollenkaan, jos tekisi vain Suomessa senttihuutokauppaa.
Suomalaiset pystyvät varmasti tulevaisuudessa pärjäämään hyvin niche markkinoilla ja sellaisilla markkinoilla, missä huippuosaaminen on merkityksellistä. Meillä on monikulttuurisuusymmärrystä, kielipäätä ja olemme luotettava toimija.
Ajattele kuin pieni jättiläinen
Matti Salo esitti teknologiateollisuuden ja ohjelmistoyrittäjien Software Finland -tilaisuudessa käsitteen: Small Giant. Pieni jättiläinen on kapeaan alueeseen erikoistunut globaali yhtiö joka haluaa olla tässä kapeassa osaamisessaan maailman paras. Matin luotsaama Napa on hyvä esimerkki suomalaisesta yrityksestä, joka menestyy maailmalla laivan kulkemisen optimointibisneksessä ja pyrkii jatkuvasti olemaan sillä kapealla bisnesalueella maailman paras.
Pieni jättiläinen ajattelee markkinoitaan alusta lähtien globaalina ja tästä hyvänä esimerkkinä Napa on alusta lähtien ajatellut markkinoitaan ja toimintaansa kansainvälisesti. Napa on siis aito Born Global -yritys.. Pelkästään suomen markkinoilla Napa tuskin pääsisi kymmenesosaankaan nykyisestä yli 14 miljoonan euron liikevaihdostaan.
Olen kasvanut ympäristössä, jossa ei vielä ollut nettiä tai Angry Birdsejä. Siinä ympäristössä ei osattu ajatella isosti. Suomalainen opetus on ollut ennen vanhaan tällaista:
Joka kuusee kurottaa se katajaan kapsahtaa
tai
" ... essää mittään ossaa ekkä koskaan opikkaan"
FAIL! VÄÄRÄÄ AJATTELUA!
Mietin, että niinhän meille on opetettu. Nykyään Rovion, TLD Registryn, Supercellin ja muiden suomalaisten menestyvien startuppien myötä on lisääntynyt globaali ajettelu, mutta vieläkään emme uskalla antaa menestymiselle täyttä rohkaisua.
Ehkä suomalainen opetus on nyt jotain tällaista:
Joka kuuseen kurottaa, kokeilkoot onneaan
VÄÄRÄÄ AJATTELUA!
Haluan rohkaista teitä entistä enemmän kansainvälistymiseen ja Born Global ajatteluun. Suomalainen opetus pitää olla mieluusti tulevaisuudessa tällä asenteella:
Joka kuuseen kurottaa, voi menestyä ja menestyminen on hyvä asia. Menestyjiä ei pidä kadehtia, vaan heiltä pitää kysyä neuvoja miten voisi itsekin menestyä. Jos kuuseen kurottaja sitten matkallaan katajaan kapsahtaa, autetaan kaveri ylös jaloilleen kohti uusia seikkailuja ja seuraavaa kokeilua.
Jos et ekalla kerralla onnistu, yritä uudelleen. Onnistuminen ja epäonnistuminen ovat molemmat oppimiskokemuksia jotka vievät sinua eteenpäin urallasi!
Tähän liittyy sananlaskukin:
Rohkea rokan syö.
Tiesitkö että se jatkuu:
kaino ei saa kaaliakaan.
OIKEAA AJATTELUA!
Think BIG as a Small Giant! Rohkeutta siihen mihin ikinä ryhdytkin :) Menestystä elämääsi!
Olin tänään puhumassa Yrityshautomo KEUKEn ja Uusyrityskeskuksen synttäreillä. Siellä oli myös yhdessä hallitusammattilainen KTT Anne Brunila, Vallila Interiorin Anne Berner, Ifolorin Pekka Ketonen, VTT Anssi Rantala Suomen Pankista, Riku Niemi Riku Niemi Orchestrasta, DI Anni Vepsäläinen Diacor terveyspalvelut Oy:stä, Yleisen Teollisuusliiton toimitusjohtaja, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Tsupari. Arvostettu porukka. Oli upeaa olla mukana tuollaisessa porukassa.
Tässä slidet mediamurroksesta, joka on globaali teknologinen mahdollisuus.
Kerroin mediamurroksesta ja kuinka se on globaali mahdollisuus. Kannustin yrittäjiä miettimään teknologiamurrosten tuomia kansainvälistymismahdollisuuksia.
Maarit Tastula taitavana haastattelijana veti multa jalat alta kysymyksellä täysin toimialan ulkopuolelta: "Teetkö tätä rahan takia?", kysyi Maarit Tastula.
2001 saneerauksen jälkeen olen kelannut todella paljon minkä vuoksi teen mitäkin. En voisi tehdä mitään työtä pelkän rahan takia. Työllä pitää olla jokin muu merkitys.
Vastasin Maaritille hämmentyneenä jotenkin näin: "En. Tai siis tottakai yritysten pitää olla kannattavia, mutta ei ne pysyisi muuten hengissä, mutta en sen takia tee tätä. Teen tätä koska tämä on hauskaa.".
En selkeästikään ole tyytyväinen vastaukseeni, koska oikeasti teen tätä myös kymmenestä muusta syystä: 1) haluan auttaa yrityksiä, ihmisiä yrittäjiä kehittymään, kasvamaan
2) haluan sparrata aloittavia yrityksiä
3) Cityn brändin ja mahtavan kulttuuriperinnön halusin pelastaa ja koska tiesin saavani Citystä kannattavan, uskalsin hypätä projektiin.
4) Rakastan IT-, Media- ja markkinointialaa, koska täällä on käynnissä niin monta asiaa, joita osaan ja joissa voin hyödyntää omaa teknistä taustaani ja osaamistani
5) Media pirstaloituu ja siinä on globaali mahdollisuus, haluan nähdä suomalaisia kansainvälistyviä menestystarinoita ja olla jossain sellaisessa tai sellaisissa mukana
7) City Digitalista on mahdollista rakentaa suomen suurin media ja se on inspiroivaa.
8) Opin paljon uutta joka päivä
9) Saan olla töissä tosi mahtavien työkaverien kanssa ja tutustun tosi mahtaviin tyyppeihin
10) JA JOO TODELLAKIN, MULLA ON YRITTÄJÄNÄ TÖISSÄ HAUSKAA!
Tässä otteita mun pysäyttämätön yrittäjyys -kirjasta, jossa käsittelen rahaa:
"Raha on vain seuraus jostain hyvästä, ei itse tarkoitus."
"#37 Raha on väline, ei palkinto
Pysäyttämätön suhtautuu rahaan kuin sijoittaja. Raha ei ole palkinto. Se on väline, jolla voi kasvattaa yritystä. Aloittavalle yritykselle se on usein itsestään selvää. Perinnöksi yhtiön saaneille se on joskus hieman hämärää.
Sukuyritysten jatkuvuutta tutkineet ovat havainneet usein käyneen niin, että ensimmäinen sukupolvi perustaa yrityksen, toinen kasvattaa ja kolmas tuhoaa sen. Valitettavan usein sukupolvenvaihdos menee kaseikkoon. Usein olisikin järkevämpää antaa perinnöksi kasa rahaa kuin yritys.
Onko yrityksen tarkoitus edes elää ikuisesti? Pysäyttämättömän omistajan rooli on sijoittajan rooli. Sijoittajan roolista pysäyttämätön näkee, että yrityksen olemassaolon tarkoitus on tehdä tulosta. Pysäyttämättömän silmissä rahan olemassaolon tarkoitus on lisätä pääomaa. Omistajan tärkein tehtävä on huolehtia, että hänen sijoituksensa arvo kasvaa ja että sitä pyörittävät henkilöt saavat kasvatettua firman arvoa mahdollisimman pitkään.
Aasialaisilla on periaate: Rikastu hitaasti. Pohjoismaissa tunnemme hieman vastaavan periaatteen: Varjele omaisuuttasi ja pidä siitä huolta niin, että omaisuus jää lapsillesi paremmassa kunnossa kuin missä itse sen sait.
Jos olet saanut perinnöksi yritysvarallisuutta, vaali ja kehitä sitä eteenpäin. Ellet osaa, jaksa tai halua pitää yrityksestä huolta, palkkaa joku itseäsi osaavampi. Joku, joka haluaa pitää siitä huolta. Jos et löydä sopivaa johtajaa, myy firma jollekulle, joka osaa huolehtia siitä. Voit törsätä hyvällä omallatunnolla vain itse ansaitsemaasi rahaa.
On vaikea jättää perintöä. Et voi koskaan tietää, kuinka jälkeläisesi kohtelevat omaisuuttasi sitten, kun potkaiset tyhjää. Et voi kommentoida edes heidän käytöstään. Et ojentaa etkä opettaa. Materia ja maallinen omaisuus on helppo jättää. Markkinatalous pitää siitä joka tapauksessa huolen. Eihän kukaan saa täältä mukaansa mitään.
Ellet uskalla jättää yritystäsi perinnöksi lapsillesi ja koet työntekijäsi olevan lastesi kaltaisia kasvatteja, mieti hetki. Voitko löytää yrityksesi sisältä jatkajan yrityksellesi? Sukupolvenvaihdoksessa on mahdollista myös hajauttaa omistusta ja tehdä osakesarjojen äänioikeuksien muutoksia niin, ettei yksi liian iso omistaja pääse hölmöilemään.
Vuoden 2012 sukupolvenvaihdosbarometrin mukaan 55-vuotiaat eivät vielä edes mieti sukupolvenvaihdosta. Prosessi kestää kuitenkin usean vuoden. Siksi sinun kannattaa miettiä sitä hyvissä ajoin.
Perintö on omaisuutta. Se on myös oppeja, läheisyyttä ja lastemme kasvattamista. Kun saat lahjaksi elämän, pidä huoli, että lapsillasi on vähintään yhtä hyvät mahdollisuudet kuin sinulla onnistua elämässään sekä henkisesti että materiaalisestikin." - Kirjasta Pysäyttämätön yrittäjyys
Muista, tärkeintä ei ole raha. Menestystä päivääsi!