Brändin tarinan on oltava synkassa todellisuuden kanssa. Brändin sielu voi olla kauniimpi kuin ulkokuori. Sama pätee ihmisiin, firmoihin ja mihin tahansa brändiin.
Brändimainonnan merkitys
Jos todellisuus on mielikuvaa parempi JA jos tutkimasi ihmisten mielikuva ei vastaa todellisuutta ja haluamaasi mielikuvaa, tarvitaan brändin selkeytystä ja määrätietoista viestintää.
Entä jos todellisuus onkin ristiriidassa halutun brändin ja imagon kanssa?
Olet haastava tilanne, jos todellisuus on ristiriidassa halutun brändin ja imagon kanssa. Vaikka sanotaan että ei se mitä se on vaan miltä se näyttää, niin silti totuus näkyy läpi ja halutun väärennetyn mielikuvan ylläpitäminen on kallista. Helpompaa on etsiä todellisuudesta aitoja vahvuuksia ja vahvistaa niitä. Coca-Colasta on turha kehittää terveysjuomaa, koska kilpailevat brändit ovat vahvempia, mutta muita hyviä ominaisuuksia Coca-Colalla on ja niitä kannattaa vahvistaa.
Jos brändättävä tuote ei vastaa brändin haluttua mielikuvaa, niin sinun pitää muuttaa tuotettasi tai brändimielikuvan tavoitettasi. Viestinnän on oltava johdonmukaista. Meikkaamalla voi saada rypyt piiloon, mutta jos haluat siloitellun kuvan niin meikkausta ei saa unohtaa. Olisiko ryppy jopa kokemuksen signaali ja siten vahvuus?
Vahvista vahvuuksia. Korjaa vääriä tietoja. Markkinoinnilla voidaan pitää yllä brändin vahvuuksia. Vahvuuksia korostamalla voit vahvistaa asemaasi markkinoilla.
Muista brändäyksen ydin: tää kaikki on niinku kokonaisuutta.
Olen paljon tutkinut ihmisten verkkokäyttäytymistä ja median teknologioiden kehittymistä.
Mediat kehittyvät hiljalleen. Massamedioista tulee yhä kohdennetumpia. Kohderyhmät ovat entistä tarkemmin valittuja. Kokeiluja ja oppimista tarvitaan edelleen. Digimediassa on paljon mainontaa, josta menee paljon ohi, osa on kuitenkin kohdennettua. Kun olet käynyt www.ebookers.com -sivuilla, sen jälkeen sinulle näytetään matkailuun liittyvää mainontaa. Ebookersiin törmäsit ensimmäisen kerran brändimainonnan kautta. Jatkossa viestit ovat yhä paremmin ja paremmin sinulle kohdennetumpia.
Aina pitää vähän epäonnistua, sitten pitää tapahtua oppimista ja
oppimisen jälkeen me osaamme paremmin. Sama pätee mainonnan kohdennukseen. Brändimainontaa tehtiin ennen massamedialla. Kun massamedia ei enää toiminut, piti alkaa kohdentamaan viestiä sopivia kohderyhmämedioita valitsemalla.
Digimainonnassa brändiä luodaan ensin summittaisella kohdentamisella. Kun ensin emme osaa kohdentaa riittävän tarkasti ja huomaamme, että ehkä voisimme, opimme ja aloitamme kokeilut. Kokeiluista tulee onnistumisia ja onnistumisen kaltaisia lisäkokeiluja teemme uudestaan. Näin maailma kehittyy kamppis kerrallaan kohti parempaa suuntaa.
Pari havaintoa käyttäytymisen muutoksesta ja kohdennuksen parantumisesta:
1. Uusi sukupolvi pitää mainoksista.
Harvalla on mitään mainontaa vastaa, kunhan mainonta on relevanttia. Eli: mainonnan pitää olla relevanttia.
2. Uusi sukupolvi haluaa kohdennetumpaa mainontaa
Uusi sukupolvi on kohdennetumpaa mainontaa vastaan valmis antamaan itsestään tarkempaa tietoa (tykkään Dr. Pepperistä, kahvista ja Pepsi Max:ista, minulle saa retargetoida näitä mainoksia).
Myös mediat kannattaa valita entistä tarkemmin: Kaikkea-kaikille medioiden sijasta kohdennetumpia saittivalintoja. Urbaaneille ihmisille urbaanin City Digitalin mediaratkaisu (tämä oli se harkittu tuotesijoittelu. Mieti: Ärsyttikö tämä mainos vai osuiko esimerkki?)
3. Tarkempi kohdennus parantaa mainontaa.
Kohdennus- ja mittauspikselien asennus pitäisi olla jokaisen yrityksen verkkosivujen ja ländärien suunnittelun lähtökohta. Pikseleistä data kiinni retargetointikoneeseen ja muistutusmainonta pyörimään. Jos suutarin lapsella olisi kengät, tässä olisi pikseli esimerkiksi: < img src=www.citydigital.fi/mainonnanhallinta/retargetointipikseli.gif=utm_source=lavaksenblogi&utm_campagn=media_alan_sisältömarkkinointi&retargeting_phase=jälkimarkkinoi_näille_citydigital_mediaratkaisuja >
4. Massamainonta ei ole ikinä toiminut kuin niillä jotka myyvät kaikkea-kaikille.
Kun tuotteiden ja tuoteryhmien kohderyhmät muuttuvat entistä kapeammiksi, niin mainonnankin on muututtava. Mainonnan on muututtava kohdennetummaksi.
5. Mainonta muuttuu entistä personoidummaksi mainonnaksi
Mitä parempaa dataa sinulla on asikkaistasi ja potentiaalisista asiakkaista, sitä kohdennemmaksi kuva-video-teksti -ilmoitteluksi käytetystä kanavasta riippuen voit mainontasi tehdä. Nykyajan mainonnanhallintahärveleillä voi tehdä vaikka mitä kohdennustaikatemppuja.
6. Kohdennus vaatii lisäksi houkuttelevia keinoja
Kohdennus vaatii kohderyhmämedioiden hyödyntämistä. Sellaisten avulla ihmiset voidaan kohdata tarkemmin. Siihen meillä City Digitalissa käytetään pakettivalinnan ja mediakohdennuksen lisäksi paljon sisältömarkkinoinnin keinoja, kohderyhmän tunnistamista, retargetointia ja aihepiirikeskeistä markkinointia.
Kannattaa myös asentaa niitä seurantapikseleitä, jotta osataan kohdentaa toisto-impressiot niille, jotka aktivoituivat lukemaan aihepiiriä koskevan artikkelin tai uutisen.
7. Ländäreitä rakennetaan yritysten saittien ja kamppissaittien lisäksi medioiden sisälle.
Uskon, että ländäreitä rakennetaan yritysten saittien ja kamppissaittien lisäksi medioiden sisälle. Natiivi mainonta tulee myös lisääntymään medioiden sisällä.
Jotta digimainonta olisi tehokkaampaa ja miellyttävämpää meidän pitää tutkia, kehittyä ja oppia tekemään asioita pitkäjänteisesti.
Kampanjoista pitää tehdä isompia ja pitkäjänteisempiä. Edellisen kampanjan tuloksia kannattaa hyödyntää seuraavassa kampanjassa. Kamppisten välillä pyöritetään koko vuoden ajan säännöllisesti toistuen kohdennettua engagement mainontaa.
Mittaa, paranna, kehitä, analysoi.
Digi kehittyy ja kun joku kehittyy se tarkoittaa että se muuttuu. Kun joku muuttuu on meidän ihmistenkin muututtava. Meidän on opittava. Meidän on havaittava mikä on muuttunut ja opittava siitä.
Ilkka O. Lavas
verkkomainonnan ja viestinnän sarjayrittäjä
City Digital Oy http://www.citydigital.fi
Putous -ohjelmaa katsoi 1237 taloutta, jolla on mediakulutusta mittaava laite. Siihen perään laitetaan kerroin 1100, niin saadaan jonkinlainen tilastollinen arvaus suomen kansasta.
Harvoin uskon tv-tilastoihin, mutta #putous on sen verran tässä hetkessä elävä ohjelmaformaatti, että uskon tämän olevan poikkeuksellisen hyvä arvaus.
Tässä Putous -formaatin menestyksen resepti:
1. Juontajat ovat ammattiviihdyttäjiä
Viihdyttäminen on ammatti. Huippukoomikko ei tee koomikon työtä, vaan elää koomikon elämää. Ammattiviihdyttäjä katsoo maailmaa koko ajan intohimoisesti ja selvittää
Markkinointiviisaus: Laula shalalalaa niin kaikki kumartaa. There is no business like show business. Ihmiset kaipaavat sirkushuveja ja viihdettä.
2. Aiheet ovat viihdyttäviä
Vaikka ohjelmassa puhuttaisiin vakavista aiheista, siinä vitsaillaan kaksimielisesti ja vitsaillaan pelkäämättä kaikilla asioilla.
Markkinointiviisaus: Aihevalinta ja tapa puhua niistä pitää olla omaperäinen ja omanlaisesi.
3. Rohkea
Putouksen aiheet pureutuvat aiheisiin, jotka herättävät mielipiteitä.
Markkinointiviisaus: Vedä täysillä ja intohimoisesti sitä mitä teet. Älä pelkää kommentteja ja vastaääniä.
4. Riittävän iso kohderyhmä
Cheekin menestyksen salaisuuksista yksi on riittävän iso kohderyhmä.
Markkinointiviisaus: Älä juutu omaan viitekehykseesi, vaan katso, millaisia menestymisen mahdollisuuksia avoin yhteistyö voi tuoda.
5. Suora lähetys
Suora lähetys aiheuttaa sen, että moni jännittää miten näyttelijät onnistuvat. Näytteleminen on aidompaa eikä niin hiottua. Virheet näkyvät, mutta sepä tekeekin showta vain aidompaa.
Vaikka lähetys on suora, on siinä paljon inserttejä, jotka on ennalta tehtyjä. Myös käsikirjoitus on kirjoitettu etukäteen ja treenattu. Suora -lähetys on kuin linnan juhlat. Hyvin valmisteltua viihdyttävää improvisaatioteatteria.
6. Monikanavaisuus ja #SocialTV
Some mukana. Kuluttajat mukana. Puhelinäänestykset mukana. Lineaarinen tv mukana. Radiohaastatteluissa mukana oleminen mukana. Paperilla levitettävissä medioissa mukana oleminen. Netissä mukana.
Olet aika taitava jos voit välttyä #putous -sanalta tänä keväänä.
Oraksen mainos vuoden 1978 Avotakassa herätti keskustelua. Päätin tutkia miten Oraksen Bidettan brändimainonta on muuttunut.
Netistä on helppo etsiä tietoa. Oikean tiedon lisääminen lisää oman nykynäkemyksen mukaisen totuuden määrää.
Nykyään Oras Bidetta -hakusana tuottaa Googlen kuvahaussa paljon pelkistetympiä kuvia.
Brändimainonnassa oleellista on opettaminen, oman halutun brändimielikuvan vahvistaminen.
Oras on selkeästi digitaalisen jalanjäljen perusteella muuttanut brändin jalanjälkeä konkreettisen hyödyn kertomisesta enemmän tuotteiden esittelyyn päin.
Silti oras mainostaa edelleen konkreettisilla kuvilla ainakin Puolassa. Valaistus on muuttunut, raavaat miehet ovat hävinneet.
Menestystä brändimainontaasi. Kaikki mitä julkaiset, jää olemaan ikuisesti. Vanhaa mainontaa ei voi poistaa. Uutta mainontaa lisäämällä voit lisätä oikean totuuden määrää.
Mainonta muuttuu. Viestintä voi myös onnistua sattumalta. Onnistumisen todennäköisyyttä voi lisätä lisäämällä halutunlaisten viestien määrää.
Tässäkö Suomen erikoisin firman nimi? -blogaukseni ansiosta Valotikut.fi on saanut hyvää ilmaista mainosta. Pohdin siinä voiko firman nimi oikeasti olla "Glow Finland Oy
Valotikutfi'); DROP TABLE users;--Oy"
Tekniset osaajat huomaavat, että "DROP TABLE users" on hakkerointiyrityksen kaltainen viesti, jolla yleensä yritetään tuhota käyttäjätietokantaa. Selvitin miten ja mistä kyseinen rivi on ilmestynyt YTJ:n tietokantaan.
YTJ:n tietokanta ei siis ole tuhoutunut. Firman nimessä oikeasti luki DROP TABLE users. Tämä oli nerokkaan yrittäjän sissimarkkinointiniksi.
Kauri Tervashonka perusti firmansa ja laittoi hakemuslomakkeeseen oikeasti "DROP TABLE users". Kauri tiesi, että nimi tullaan hylkäämään, mutta arveli sen toimivan huomiomagneettina. Nerokasta sissimarkkinointia. Edullista ja hyvä näkyvyys-panos suhde. Tuoko se euroja? Sen tietää vain kauppias. Brändiäkin pitää luoda ja valotikut.fi brändiin sopii tällainen sissimarkkinointi.
Sissimarkkinointi on sitä, että tehdään jotain älykkäästi pienillä kustannuksilla ja saadaan iso tulos.
Jari Parantainen kertoo Sissimarkkinointi -kirjassaan pari maukasta lisäesimerkkiä:
Polkupyöräliikkeen asiantuntijat kiertelivät ympäri kaupunkien katuja ja tarkastivat telineissä olevien pyörien kuntoa. Mekaanikot täyttivät havaitsemansa puutteet raporttilomakkeeseen, jonka he sitten ripustivat minigrip- pussissa pyörän ohjaustankoon. Pyörän omistajalle he lupasivat 20% alennuksen huollosta tai varaosista. Uuden pyörän ostamisesta he lupasivat 10% alennuksen. Koko yrityksen myynti nousi kampanjan ansiosta 24% viime vuoden myyntiin verrattuna.
Kuten huomasitte, sissimarkkinointi ei ole tavanomaista markkinointia, vaan luovuudella herätetään ihmisten kiinnostus ja huomio yritykseenne. Esimerkiksi tällä yllä olevalla kampanjalla yritys kasvatti myyntiään huomattavasti edellisvuosiin verrattuna. Kampanjassa oli minun mielestäni loistava idea toteuttaa yritykselle myyntiä lisää sekä tuoda yrityksen tietoisuutta ihmisille. Toinen loistava esimerkki sissimarkkinoinnissa on Bauhaussin kierrätysjoulukuuset- tempaus:
Markkinointitempaus oli pääasiassa kohdennettu taloyhtiöille, joihin Bauhaus lupasi kierrätyskuuset. Tempauksen idea oli hyvin yksinkertainen:
Arvoisa naapuri, kun ostat joulukuusen Bauhausista hintaan 10€, saat mukaan panttilapun, jonka kanssa voit palauttaa kuusen joulun jälkeen. Palauttaessasi kuusen saat 10€ arvoisen lahjakortin eli vähän niin kuin rahat takasin periaatteella. Kaiken muun hyvän lisäksi kuuset ovat vähän neuloja varistavaa sorttia, eli rappukäytävämme pysyvät tänä jouluna siistimpänä kuin aikaisemmin.
Kampanja sai ihmiset liikkeelle ihan ruuhkaksi asti ja ihmiset ostivat kuusen lisäksi kylkeen mm. kuusenkoristeita, kuusenjalkoja ym. jouluun liittyvää ja näin Bauhaus sai, mitä halusikin. Vaikka 90% palauttikin kuusensa teki Bauhaus suuren voiton tempauksellansa, koska jokaisella kerralla ihmisille tarttui muuta tavaraa mukaan kuin pelkkä joulukuusi.
Myös Ylvis the Fox on nerokasta markkinointia, se on viraalia markkinointia. Pienillä kustannuksilla iso julkisuus. Tuotto-panos -suhde kunnossa. Bränditietoisuus leviää ja myynti helpottuu.
Menestystä elämääsi ja Glow Finland Oy:lle kaikille sissimarkkinoijille toivon paljon hyvää julkisuutta!
Kun jossain tapahtuu, niin silloin tapahtuu paljon. Mediamurros näkyy voimakkaasti digimediakentässä. Digimarkkinat myllääntyvät jatkuvasti.
Kuin puun takaa tuli tänään 30.12.2013 Tradedoublerin Suomen toimiston väelle, että Suomen toimisto suljetaan. Ensimmäisenä Suomessa uutisen julkaisi Markus Ossi blogissaan.
Tradedoublerin Suomen väki ei ollut saamieni tietojeni mukaan tietoinen uudistuksesta ennen tämän päiväistä tiedotetta. Ruotsissa aiheesta ehti jo kirjoittaa Dagens Industi sekä Privat Affärer.
Tämä yläosa tästä oli uutista.
Nyt sitten suoraan mainontaan, mainosmyyntiin ja rekrytointiasioihin. Loppuosa tästä blogauksesta on City Digitalin markkinointiviestintää, joka on suunnattu sinulle ja kaikille ystävillesi, kun haluatte ostaa tai kokeilla digitaalista mainontaa.
Suomalaisessa mediakentässä rekryhanat auki
Kasvavista Suomalaisista digitaalisen median pelureista ainakin City Digital ja Tradetracker ovat rekryämässä väkeä. En ihmettelisi yhtään, jos Tradedoublerin väkeä ei olisi jo kosiskeltu hommiin. Digitaalisen median osaajille löytyy varmasti hommia.
Tradedoublerin poistuminen Suomesta vahvistaa muita Suomalaisia digitaalisen median välittäjiä. Mediamyynti keskittyy entisestään ja me City Digitalissa uskomme tämän selkeyttävän Display markkinoita.
Jäätkö kaipaamaan Tradedoubleria? Ei hätää, me voimme auttaa
City Digitalilta saa ostaa kaikkea sitä hyvää mitä Tradedoublerin Suomen toimistoltakin sai: digikamppiksia, brändimainontaa, tavoitteellista tulospohjaista markkinointia sekä sisältömarkkinointia.
Menestystä digimarkkinointiin vuodelle 2014, jos jäit kaipaamaan jotain Tradedoublerin Suomen toiminnoista, ota yhteyttä City Digitalin mediamyyntiin, niin ratkaisemme pulmasi.
Pasi Kivioja osuvasti tutki mikä on Vivasin 8 miljoonan kävijän salaisuus. Hyvin tehty objektiivinen tutkimus. Salaisuushan on se, että jengi oikeasti diggaa Vivas.Fi:n kuvajournalismista ja kuratointityylistä ja haluaa levittää hyvää ilosanomaa eteenpäin. Kolme tärkeää asiaa: sisältö, sisältö ja sisältö. Ilman laadukasta sisältöä (määrittele laatu) ei ole laadukasta mediaa. Laadun käsitys muuttuu ja yksi laadun mittareista voi olla tykättyyden, jakamisen ja levinneisyyden määrä. Siinä mielessä 8 miljoonaa ihmistä on sitä mieltä, että Vivas.fi:n sisällöissä on jotain laadukasta kiinnostavaa sisältöä, josta kannattaa kertoa myös muille.
Todellinen salaisuus on se, että ei meillä olisi edes ollut varaa ostaa liikennettä, me olemme startuppi ja pääomasijoituskierros on vasta startattu. Mainosmyynnillä elävä firma ei voi ostaa mainoksia kalliimmalla kuin myy. Jos mainostamalla voi saada liikennettä halvemmalla ja myydä mainoksia sivuille kalliimmalla niin yhtälö toimii ja liikennettä kannattaa ostaa Kaikki tulot laitamme nyt isoon kansainvälistymiseen.
Suomessa perinteisesti on ajateltu, että kun joku menestyy, kaikki epäilevät onko se totta ja kun mikä tahansa viittaa siihen, ettei menestys jatku, siitä kirjoitetaan. En välitä tuollaisista analyyseistä, koska meidän tähtäin on korkeammalla, pidemmällä ja olemme todistaneet itsellemme, että osaamme luoda Suomen ja maailman nopeiten kasvavan median ja aiomme sellaisen myös rakentaa.
Yrityksen visio
Vivas.fi:n visiona on olla Suomen #1 viihdesivusto ja jatkuvasti maailman top 100 -listalla. Monena viikkona olemme jo suosituin. Suomi on kuitenkin pieni maa ja tähtäämme kovasti kansainvälistymiseen. Toivon, että mahdollisimman moni Suomalainen media kansainvälistyy nopeasti. Yes most of the finns can understand and speak english and it should be one of our official languages.Silti suomenkieliselle medialle on tilausta. Saitit eri dommuihin ja isosti levikkiä vaan digitaalisesti.
Haluan myös puhua medioiden kansainvälistymisestä, koska uskon, että siten myös muut Suomalaiset mediat näkevät mahdollisuuden, oppivat ja keksivät itse tai jäljittelevät meitä. Iltalehti loi nopeasti oman Feedi.fi:nsä, josta toki kansainvälisyys on valitettavasti vielä kovin kaukana. Hyvää työtä silti Kari Kivelä & Co, kiitos kun aikanaan loit City -lehden, ilman sinua ei olisi City Digitalia ja Vivasia nykymuodossaan. Arvostan teitä! Perustakaa Feedi.com tai joku vastaava ja tehkää sama kansainvälisesti. Te osaatte kyllä ja jos tarvitsette jeesiä, voimme auttaa.
Me Vivasissa ja City Digitalissa aiomme luoda Suomelle uudenlaista sisältövientiteollisuutta. Vientiähän Suomi tarvitsee. Vivas aikoo tehdä Suomalaisesta mediasta maailmankuulun. Olemme jo nyt ensimmäinen Suomalainen media, joka on Quantcastin pitämällämaailman top 100 -listalla sijalla 47 (tarvitset maksullisen Quantcast tunnuksen päästäksesi katsomaan listaa aikaisemmilta viikoilta).
Vivas aikoo työllistää jopa 100 henkeä parin vuoden sisään. Visio, näkemys, unelma. Ampukaa vaan alas jos ette usko, mutta lukekaa ennen sitä tämä benchmark BuzzFeed:istä.
City Digital:in visio on olla Suomen suosituin aikakausilehti. Ensi viikolla tulee jälleen jotain jännää postiluukuista, jotain paperista ja jonka painos on 900.000 kpl. Niin, me olemme menossa KMT -tutkimukseen mukaan.
Usko siihen mitä teet
Muiden kateellisten ihmettelijöiden kirjoituksilla ei ole mitään merkitystä. Ei ole myöskään väliä sillä, mitä dumaajat sinulle sanovat. Tärkeintä on, että tiedät mitä teet ja teet sen niin hyvin kuin osaat ja olet sinnikäs. Menestys tai kokemukset tulevat sitten perässä.
Think Big, eli ajattele perinteisen ajatusmaailman ulkopuolelle
Suomessa on vain 5 miljoonaa ihmistä, moni havaitsi, että Vivas ei voi olla vain Suomi-toimija kun kävijämäärä ylitti suomen väkiluvun. On faktaa, että maailmassa on 2 852 800 000 nettisurffailijaa. Siitä tuo 8 miljoonaa on vain hyttysen kusi valtameressä. Sitten kun Vivasin käyttäjiä on 100 miljoonaa viikossa, alamme olemaan kansainvälisesti kiinnostava tekijä. Kaikki muu on näpertelyä.
Kannustetaan toisiamme, ollaan epämustasukkaisia. Nostetaan Suomi yhdessä maailman johtavaksi mediamaaksi. Me osaamme jos vain haluamme. Ei haukuta toisia vaan kehutaan toistemme hyviä puolia.
Joka maassa on oma tapansa myydä ja kaupitella. Mainostaulut jankieltotaulut ovat aina lokaali kulttuuri-ilmiö. Mitä mieltä olet toimisivatko nämä suomessa?