Blogi

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2009.

Hullunmylly  7

Tänään on ollut mahtava sunnuntai. Ei tarvinnut laittaa kännykkää herättämään vaan pystyi nukkumaan niin myöhään kuin univelkainen pää tarvitsi. Päivällä saattoi rauhassa pyöräillä ympäri Helsinkiä ja illalla mennä Laajasaloon katsomaan 2. divisioonan fudismatsia. Ja päälle sai vielä ihastella Espanjan jalkapallotaidetta televisiosta.

Tällaista täydellistä lepopäivää todella tarvitsin kuluneen viikon hullunmyllyn jälkeen: puhelin on soinut taukoamatta, olen joutunut juoksemaan haastattelusta toiseen ja sähköpostissa on kymmeniä ellei satoja vastaamattomia viestejä. Samaan aikaan on kuitenkin pitänyt hoitaa myös normaalia duunia eduskunnassa, koko kevään valmisteltu yliopistolaki valmistui keskiviikkona ja oli ensimmäisessä käsittelyssä täysistunnossa torstaina.

Torstaina nousin aikaisin aamulla Huomenta Suomen lähetykseen ja täysistunto kesti eduskunnassa puoleen yöhön. Välillä politiikkaa tehdään todella fyysisen kestävyyden rajoilla. Juhannuksena pääsen sentään irti politiikasta muutamaksi päiväksi, suuntaan Ruotsiin nuorten EM-kisoihin.

Ja juhannuksen jälkeen onkin edessä ylimääräinen puoluevaltuusto, jossa valitaan uusi puheenjohtaja. Vasemmistoliitossa tehdään ainakin todellinen sukupolven vaihdos, sillä molemmat puheenjohtajaehdokkaat ovat 32-vuotiaita.


Voiko vitutukseen kuolla?  43

Nykyinen ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen kysyi kuulemma tätä jonkun niukan vaalitappion jälkeen 1980-luvulla. Henkilääkäri oli hänelle onneksi kertonut, että ei voi kuolla. Samaa oli kuulemma pohtinut silloinen pääministeri Paavo Lipponen 2003 hävittyjen vaalien jälkeen. Ja tämä tuli mieleen 2009 eurovaalien jälkeen Paavo Arhinmäelle.

Vasemmistoliitto lyötiin kanveesiin. Menetimme ainoan europarlamenttipaikkamme vajaan 2700 äänen marginaalilla ja kadotimme kannatuksestamme kolmasosan. Paljon pahemmin ei voi enää hävitä vaaleissa.

Eurovaalit olivat murheelliset myös äänestysprosentin osalta ja kaikkien Suomen työväenpuolueiden kannalta. Suomen kolmestatoista europarlamentaarikosta ainoastaan yksi kuuluu työväenpuolueeseen!

*

Vasemmistoliiton vaalitappion syitä voi yrittää hakea ehdokasasettelusta tai epäonnistuneesta kampanjasta. Ne ovat kuitenkin vain selittelyä tilanteessa, jossa puolue menettää kolmasosan kannatuksestaan.

Näissä vaaleissa suuria voittajia olivat perussuomalaiset (tai siis Timo Soini) ja vihreät. Perussuomalaiset voittivat vaaleissa, koska puolue on ainoana pystynyt luomaan kansalle kuvan kriittisestä vastavoimasta nykyiselle politiikalle. Ja nyt en puhu "maahanmuuttokriittisyydestä".

Vihreät ovat taasen pystyneet alustamaan keskusteluita ja nostamaan politiikan agendalle uusia teemoja. Moderni puolue vetoaa ihmisiin.

Jos eritellään vasemmiston tappion syitä, ne ovat juuri käänteisiä perussuomalaisten ja vihreiden menestyksen perustalle.

Kolmas selvä voittaja oli RKP. Ruotsalainen kansanpuolue onnistui täydellisesti kampanjallaan saamaan liikkeelle omat kannattajansa. Kun äänestysprosentti jää alhaiseksi, äänestäjänsä parhaiten mobilisoiva puolue on vahvoilla.

Täytyy onnitella blogisti-toveri Carl Haglundia europarlamentaarikon paikasta ja onnistuneesta vaalikampanjasta. Kampanjasta joka vei sillä vajaan 2700 äänen marginaalilla Vasemmistoliiton paikan.

*

Vasemmistoliitto on lyöty nyt kanveesiin ja tuomari laskee lukua. Suuret nyrkkeilijät ovat nousseet kuitenkin polviltaan vielä voittoon. Niin Vasemmistoliittokin tekee, mutta se vaatii puolueen täydellistä uudistamista niin politiikan tekemisen, politiikan sisältöjen kuin puolueen organisaation osalta.

Uuden Vasemmistoliiton rakentamisen pitää alkaa NYT. Uuden Vasemmistoliiton on turha odottaa yksittäisiä messiaita. Kasvoja pitää uudistaa, mutta pelkät henkilövaihdokset eivät riitä. Tarvitaan uutta politiikkaa. Sen pitää nousta nuoresta sukupolvesta.

Kutsun kaikki vasemmistoa symppaavat mukaan tähän työhön.


Ydinvoimareservaatti  23

Suomalaiset ovat aina äärimmäisen ylpeitä, jos meidät mainitaan ulkomaalaisissa lehdissä. Viime perjantaina Suomi oli etusivulla, ja ei ihan missä tahansa lehdessä.

The New York Timesin maailmanlaatuisen version International Herald Tribunen ykkösuutinen koski Olkiluodon kolmosreaktorin työmaan ongelmia. Rock’n rollissa kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, mutta en tiedä onko tämä juuri se aihe, jolla suomalaiset haluavat komeilla kansainvälisen lehdistön ykkösuutisena.

Olin mukana vahvasti ydinvoimanvastaisessa liikkeessä vuonna 2002, kun eduskunnassa päätettiin periaateluvan myöntämisestä viidennelle reaktorille. Silloin ydinvoimakamppailua käytiin vähän hassulla tavalla. Ydinvoiman kannattajat puhuivat ilmaston suojelemisesta, me vastustajat arvioimme kriittisesti esitettyjä taloudellisia laskelmia ja suunniteltua prototyyppireaktoria.

Vaikka ydinvoimavastustajien epäilyjä pidettiin ituhippien horinoina, edes me emme osanneet arvioida, kuinka dramaattisen pieleen laskelmat tulisivatkaan menemään. Ydinvoimalatyöt ovat vuosia myöhässä ja hintalappu on kasvanut tässä vaiheessa jo 50 prosentilla.

Työmaa ei ole tuonut luvattuja työpaikkoja suomalaisille, rakennustyöt on järjestäen hoidettu ulkomaalaisilla siirtotyöläisillä. Työmaalta raportoidaan jatkuvasti erilaisista ongelmista ja turvallisuusmääräyksistä lipeämisistä.

Tämä ei ole tuntunut yhtään hillitsevän ydinvoimalobbarien intoa. Valtioneuvoston käsiteltävänä ovat hakemukset peräti kolmesta uudesta reaktorista.

*

Sähkönkulutus on kääntynyt laskuun Suomessa ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Metsäteollisuus sulkee paperitehtaita, mutta haluaa samaan aikaan rakentaa uusia ydinvoimaloita. Monelle herää varmasti kysymys miksi.

Vastauksen tähän antaa ehkäpä Fennovoiman, yhden kolmesta hakijasta, tausta. Fennovoima on kovasti yrittänyt rakentaa itselleen suomalaista brändiä. Se on mm. Suomessa järjestettäviin jalkapallon naisten EM-kisoihin valmistautuvan maajoukkueen pääyhteistyökumppani.

(Palloliiton yhteistyökumppanivalintaa voidaan pitää hyvin kyseenalaisena. Vaikka Fennovoima maksaisi yhteistyöstä vähän enemmän, on kovin vastuutonta valjastaa koko Suomen maajoukkuetta tukemaan hanketta, jota puolet kansasta vastustaa. Kysymys on kaiken lisäksi naisten maajoukkueesta samaan aikaan, kun ydinvoiman vastustajista on suurin osa naisia.)

Fennovoima ei nimestään huolimatta ole kuitenkaan suomalainen projekti. Yhtiöstä omistaa kolmasosan saksalainen energiajätti E.ON. Muu omistajajoukko on pientä silppua erilaisia paikallisia energiayhtiöitä ja teollisuusyrityksiä.

Miksi saksalaiset haluavat tulla suomalaisille energiamarkkinoille, joissa sähkönkulutus on kaikenlisäksi laskussa? Uusien ydinvoimaloiden tarkoitus ei ole tuottaa sähköä kotimaan tarpeeseen vaan ulkomaanvientiin. Kun esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa ei voi rakentaa ydinvoimaa, on Suomi houkutteleva kohde.

Suomesta ollaan tekemässä eräänlaista ydinvoimareservaattia. Tänne ollaan rakentamassa vielä keskeneräisen viidennen ydinvoimalan jatkeeksi kolmea lisää, ydinpolttoainetta ollaan sijoittamassa suomalaiseen peruskallioon ja kansainväliset kaivosyhtiöt havittelevat jo mahdollisuuksia perustaa Suomeen uraanikaivoksia.

*

Ydinvoimaa myydään meille ilmastonsuojelun nimissä. Mielenkiintoista on se, että ne samat ihmiset perustelevat nyt ydinvoiman lisärakentamisen tarvetta ilmastonmuutoksella, jotka ovat kaikkein tiukimmin vastustaneet päästörajoituksia. Ensin teollisuus vastusti esimerkiksi Kioton-ilmastosopimuksen hyväksymistä, nyt he yrittävät väittää sen olevan jonkinlainen pro ydinvoima -sopimus.

Ydinvoimalobbareilla on takanaan rahaa ja valtaa. Konsulttina Suomessa häärii entinen pääministeri Paavo Lipponen ja europarlamentissa ”ympäristömeppi” Eija-Riitta Korhola esittelee ympäristövaliokunnassa ilmastotekstejä, jotka ovat tekstitiedoston tallennustietojen mukaan peräisin suoraan Euroopan rauta- ja terästeollisuuden lobbausjärjestön toimistosta.

Vääntöä ydinvoimasta käydään ensi viikolla eduskunnassa, kun käsittelyssä on hallituksen energia- ilmastopoliittinen selonteko. Periaateluvasta kuudennen, seitsemännen tai jopa kahdeksannen ydinvoimalan rakentamiselle äänestetään vajaan vuoden kuluttua.

Ydinvoiman vastustajia on mielipidemittausten mukaan kysymyksenasettelusta riippuen vähän niukempi tai suurempi enemmistö suomalaisista. Nyt meidän on herättävä ydinvoimanvastaiseen kamppailuun, jotta kansan enemmistön näkemys painaisi päätöksenteossa ratkaisevasti. Ydinvoimalobbarit nimittäin ramppaavat jo päivittäin eduskunnassa.