Fredu Sirviö on yrittäjä ja yhteiskuntavaikuttaja, joka on ehdolla eduskuntaan Uudeltamaalta. Fredu tullut tutuksi muun muassa Muoviton Syyskuu – kampanjan sekä safkatutka.fi – sivuston perustajana.
Vanhusten kotihoidon tila Suomessa on huolestuttava. Lähi- ja perushoitajaliiton teettämän kyselyn mukaan hoitokäyntejä on lisätty, mutta työntekijöitä ei.
Kotihoidon asiakkaat eivät saa kaikkia heille suunniteltuja hoitoja ja palveluita. Tilanne on mielestäni erittäin hälyttävä. Liian usein kuulemme vanhuksien kaltoinkohtelusta, joista yhteiskuntamme vaikenee. En voi hyväksyä heikompien sortamista.
Kyselyyn vastanneista hoitajista, jopa kaksi kolmasosaa kertoi harkinneensa alan vaihtoa. Hoitoala on raskas, varsinkin jos työvoimaa ei ole tarpeeksi. Kyselyyn vastasi yhteensä 2 400 lähi- ja perushoitajaa.
Suomen on mahdollista olla maailman kärkikansa vanhuspalveluiden hoidossa. Kun kansamme vanhentuu, tarjoamamme vanhuspalvelut on tuotava nykypäivään. Meidän on pystyttävä nykyistä parempaan.
Tämä tarkoittaa lukuisia alueellisia hankkeita, sekä kunnallisia että yksityisiä. Palvelun taso on oltava kansainvälistä huippua. Tämä luo Suomelle turvallisen vanhentumisympäristön ja lukuisia työpaikkoja hoitoalalle.
Kirjoittaja on Safkatutkan perustaja, yrittäjä ja yhteiskuntavaikuttaja. Fredu Sirviö on myös ehdolla eduskuntaan 2015. Terveemmän huomisen puolesta.
Toivon jokaisen ottavan hetken aikaa ja miettivän kokonaiskuvaa ympäristömme hyvinvoinnin puolesta. Brittilehti The Guardian kertoo huolestuttavista tutkimuksista, joiden mukaan ympäristö on pilaantumassa ja tämä on tapahtumassa kovaa vauhtia. Tutkijat selvittivät, että viimeisen 60 vuoden aikana luonnolle tapahtuneet muutokset ovat suurempia kuin mitä luonnolle on tapahtunut edellisen 10 000 vuoden aikana.
Tutkimusten mukaan suurimmat ongelmat ympäristön pilaantumiselle ovat;
1. Maan ja makean veden pilaantuminen.
2. Kasvihuonepäästöt
3. Lannoitteiden käyttö
Henkilökohtaisesti näen kyseisten ongelmien ratkaisussa erittäin paljon avoimia poliittisia kysymyksiä ja niihin pohjautuvia tulevia tekoja. Jos ajattelemme ympäristön hyvinvointia , kaikki tiedämme, että nämä asiat ovat huonoksi ympäristölle. Miksi poliittisilla päätöksillä edistämme ja vauhditamme prosessia, mielumin kuin hidastaisimme ja pysäyttäisimme sen?
***
Ajatuksiani ongelmiin,
1. Maan ja makean veden pilaantuminen on globaalisti erittäin vakava asia. Noin 18 prosentilla maailman väestöstä eli 1,2 miljardilla ihmisellä ei ole käytössään puhdasta juomavettä. Vesi on kaikkein tärkein hyödyke ja sen takia vielä sodimme tulevaisuudessa. Vesi on kaiken elämän perusta ja alku.
Suomen pohjavesivarantojen yksityistämistä ja ajamista globaalien suuryhtiöiden rahastuksen kohteeksi on valmisteltu salassa, jo jonkin aikaa. Meillä on jo nyt vedenottamoita, joissa osakkaina on mm. Coca-Cola, Danone, Nestle ja Unilever.
Globaali kiinnostus Suomen pohjavesiin ei ole tuulesta temmattu. UNESCO on tutkinut makean veden laatua eri puolilla maailmaa ja havainnut suomalaisen juomaveden laadultaan maailman parhaaksi. Stubbin ajama EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus tulee olemaan kohtalokas Suomen pohjavesivarantojen tulevaisuuden kannalta. Suomen pohjavesiä ei missään nimessä saa myydä ulkomaalaisomistukseen. Meidän on huolehdittava siitä, että valtiolla on riittävät puhtaan veden varannot nyt ja tulevaisuudessa.
***
2. Ilmastonmuutos, aikamme suurimpia uhkia.
Usein ajattelemme ilmastonmuutoksesta, kuin se olisi asia joka paranee itsestään. Ikävä kyllä ilmastonmuutos vain pahenee päivittäin. Uhka on jo niin voimakas, että se on aikamme suurimpia riskejä ihmisen tulevalle olemassaololle. Jos ekosysteemimme romahtaa, romahtanee myös kaikki toivot tulevasta.
"Jos ilmasto lämpenee 5–6 astetta ja maapallon navat ovat ilman jääpeitteitä, se ei ole hyvä asia isoille nisäkkäille kuten meille. Ihmiset sanovat, että maailma on kestävä ja vakaa – ja se on totta. Maapallolla tulee olemaan elämää, mutta maapallo ei ole tarpeeksi kestävä meille ihmisille", kertoo professori Will Steffen Australian kansallisesta yliopistosta.
Ilmaston lämpenemisen voimakkuus riippuu oikeastaan siitä, lisääntyykö vai väheneekö ihmiskunnan ilmakehään syytämien kasvihuonekaasujen määrä. Nykyisellä kehityksellä ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuus tulisi lähes kolminkertaistumaan nykyisestä.
Suomi sijaitsee alueella, jossa lämpötilan nousun arvioidaan olevan selvästi voimakkaampaa kuin koko maapallon keskimääräinen lämpeneminen. Meidän on siis otettava asia erittäin vakavasti.
Maailmanlaajuisesti haitalliset vaikutukset ovat selvästi suuremmat kuin hyödyt. Nyt on oikeiden ja todellisten tekojen vuoro. Meidän on suunnattava katseet voimakkaasti uusiutuvaan energiaan ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.
Ilmastonmuutoksen ei tule olla puoluepoliittinen kysymys, sen tulee olla jokaisen yksilön ajama asia yhteisen hyvän puolesta.
***
3. Lannotteiden ja torjunta-aineiden käyttö
Maatalouden osuus ihmisen aiheuttamasta vesistöjen ravinnekuormituksesta on Suomessa noin puolet. Maatalouspolitiikan tuotanto- ja tulotavoitteet jyräävät ympristötavoitteita. Keinot ympäristökuormituksen vähentämiseen ovat jo tiedossa, mutta poliittinen tahtotila uupuu.
Maatalouden muita merkittäviä ympäristövaikutuksia ovat käytettyjen torjunta-aineiden myrkkyvaikutukset ekosystemiin, luonnon monimuotoisuuteen ja maan viljavuuteen sekä ilmastopäästöt.
Torjunta-aineet ovat usein haitallisia ympäristölle. Vaikka torjunta-aineita levitetäänkin pääasiassa kasvien lehdille, niistä osa kulkeutuu viljeltävään maaperään. Näin torjunta-ainejäämät voivat kertyä kasveihin ja päätyä siten ruokaan ja rehuun.
***
Nyt on aika teoille terveen tulevan puolesta. Näistä elämälle tärkeistä asioista emme voi enää olla hiljaa. Meidän on puhuttava ääneen ja näkyvästi, myös ongelmista. Toivon että tulevissa eduskuntavaaleissa äänestämme tulevaisuuden hyvinvoinnin puolesta. Jokaisella annetulla äänellä on valta vaikuttaa tulevaan.
Kirjoittaja on Safkatutkan perustaja, yrittäjä ja yhteiskuntavaikuttaja. Fredu Sirviö on myös ehdolla eduskuntaan 2015. Terveemmän huomisen puolesta.
Yksi monista asiosita jonka puolesta kampanjoin tulevissa eduskuntavaaleissa on inspiroivan ympäristön luominen.
Kaikille on taattava mahdollisuus harrastaa ja liikkua. Terve mieli ruokkii onnistumisia kaikkialla. Sitä me tarvitaan. Me emme tarvitse järjettömiä säädöksiä ja mielenvikaisten säädöksien kirjaimellista noudattamista.
Vantaalla päätettiin, että lasten luistelukenttä on vastoin säädöksiä ja lakia ja siksi sitä ei saa jatkossa käyttää. Taloyhtiö siis itse jäädytti omalla vedellä luistelujään lapsille, mutta Vantaan kaupunki katsoi, että se on väärin ja todellinen turvallisuusuhka. Jokuhan voi liukastua, ja satuttaa itsensä.
Yksivuotias tyttäreni oppi vähän aikaa sitten kävelemään, ja tänään hän jo käveli jäällä. En millään usko että se on kovin vaarallista kenellekkään. Edes juuri kävelemään oppineelle taaperolle.
Tekisi Vantaan viherkunnossapito-osastollekkin hyvää käydä vähän kävelemässä jäällä. Ulkoilu ja liikkuminen on todella mukavaa puuhaa, myös virastossa työskenteleville.
Nykyteknologia ja sen mahdollisuudet ajavat lapsia ja nuoria yhä kauemmas itse fyysisistä harrastuksista ja liikkumisen tuomista riemusita. Nykyään on todella helppoa istua sohvalla ja pelata tabletin tai tv:n ääressä, mutta paljon vaikeampaa kerätä kaveriporukka ja lähteä vaikka luistelemaan. Hyvinvoinnin kulmakivet ovat liikunta, ravinto ja lepo.
Ihmisten innostaminen liikkumaan ja harrastusmahdollisuuksien tarjoaminen tulee päivittää nykypäivään. Tai edes ajatella asiaa positiivisen kautta. Mitä lapsemme oppii, jos näytämme heille, että kaikki on lähtökohtaisesti kiellettyä?
Minusta on upeaa, että jossain ollaan omatoimisesti jäädytetty luistinrata pihalle kaikkien iloksi. Voi kun olisi omallakin pihalla.
Median lietsoma voisota alkoi siitä, kun espoolaisvanhemmat toivoivat päiväkotiruokailuun muutoksia. Arkisia pieniä parannuksia. Päällimmäisenä asiana oli se, saisivatko vanhemmat tuoda lapsilleen omat voipaketit päiväkotiin, koska tarjolla on nykyisin vain margariinia. Siitäpä vasta soppa syntyi.
Kyse ei ole taistelusta eikä missään nimessä median lietsomasta sodasta. Ukkini on ollut sodassa ja sota on kokemuksista kaikkein kauhein ja raskain. Harva toipuu sodasta koskaan. Sodassa ei ole voittajia vaan kaikki osapuolet häviävät. Meidän tavoitteemme on, että kaikki voittavat.
Kyse on yksinkertaisesti siitä, että vanhemmat haluavat lapsilleen turvallista perusruokaa ilman turhia lisä- ja täyteaineita. Ihan yhtälailla kuin vanhemmat haluavat, että lapset ylittävät varovasti suojatien, käyttävät pyöräillessä kypärää tai pimeällä heijastinta. Kyse on lasten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamisesta.
Olin muutama viikko sitten mukana tapaamisessa, missä suunniteltiin muutamien espoolaisäitien kanssa, miten saisimme paranneltua kaupungin tarjoaman lastenruoan tasoa. Tapaaminen oli valmisteleva isompaan tapaamiseen Espoo Catering –liikelaitoksen johdon kanssa.
Espoo Catering -liikelaitos tuottaa tai järjestää Espoon kaupungin koulujen ja päivähoidon ateriapalvelut. Päivittäin kouluissa ruokailee noin 32 000 ja päivähoidossa noin 10 300 asiakasta. Espoon tarjoama päiväkoti- ja kouluruoka on ollut ahkerasti otsikoissa viime päivinä.
Tapaamisessa äitien kanssa oli todella positiivinen tunnelma. Kaikki uskoivat muutoksen parempaan tulevan, vaikka tiedettiin, että se ei yössä tapahdu. Tapaamisessa käytiin läpi keskeisiä asioita ongelmakohdista ja esitettiin lukuisia parannusehdoituksia. Todella rakentavaa toimintaa. Itse näen nämä rohkeat äidit sankareina, jotka uskaltavat toimia pelkäämättä, omiin vaistoihin luottaen.
Äitien kanssa tapaamisessa agenda oli selvä. Kaikki oikeastaan vain halusivat parempaa laatua ruokaan, ja terveyttä lapsille. Onko se väärin?
Olen lukenut muutaman uutisoinnin ja kommentoinnin aiheesta. Minua surettaa median kirjoituksissa tärkeän aiheen otsikoinnin huomionhakuinen taso, sekä pelkkään otsikointiin viittaava kommentointi. Asia on todellisuudessa paljon arkisempi. Mediassa on nostettu esille, että muutama espoolaisäiti haluaisi tarjottavan luomuvoita margariinin sijaan. Äidithän ei ole koskaan luomuvoita vaatineet. Mediassa äidit koitetaan leimata kermaperseiksi, jotka seuraavat ruokatrendejä.
Kehittyvän lapsen keho on paljon hauraampi haitallisille aineille kuin aikuisen. Synteettisesti valmistetut lisäaineet ruuassa kertovat usein vain sen heikosta laadusta. Päiväkotien ruuat valmistava Espoo Catering kertoo laatineensa ruokalistat valtakunnallisten ravintosuositusten mukaan. Mikä ravintosuositus suosittelee tyhjiä täyteaineita kuten maissitärkkelystä, kemiallisesti valmistettuja lisäaineita saatikka rankasti prosessoituja ruokia?
Ruoka herättää kovasti tunteita. Kaikkihan syö päivittäin, elääkseen. Kärjistetysti sanottuna syömälläsi ruualla joko ravitset terveyttä tai ruokit sairautta. Aikuisilla on usein varaa valita, lapsilla ei. Äitien ja isien kanssa toivomme lasten saavan aidoista, puhtaista, kotimaisista raaka-aineista valmistettua perusruokaa. Ruokaa, joka pitää kylläisenä, terveenä ja jopa luo kotimaisia työpaikkoja. Puhtaat raaka-aineet eivät sisällä turhia lisäaineita, ylenpalttisesti sokeria, gmo:ta, torjunta-aine- tai antibioottijäämiä. Tästä on kyse.
Voin ja margariinin vertailusta vielä tämän verran. Työskentelen itse päivittäin todella kovien ravitsemus- ja terveysasiantuntijoiden kanssa. En ole koskaan nähnyt kenenkään heistä käyttävän margariinia.
Vanha saa väistyä, on uuden aika. Olen asettunut ehdokkaaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin, jotka ovat keväällä 2015.
Yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja ihmisten hyvinvointi on uhattuna. Suomi tarvitsee uuden suunnan ja rohkeita suunnannäyttäjiä.
Varmaan moni voi samaistua mielipiteeseen, että nykyinen hallitus on ollut todella huono. Todella surkeita päätöksiä on tehty aivan liikaa. Toki, kolikolla on aina kääntöpuolensa. Todella moni yhteiskunnallinen vaikuttaja on asettunut ehdolle tuleviin vaaleihin, palavasta halusta parantaa Suomen tilannetta.
Me tarvitsemme rehellistä ja läpinäkyvää toimintaa. Vain näin voimme kansana selvitä vaikeista tulevista ajoista. Koen erittäin tärkeäksi olla mukana rakentamassa parempaa tulevaisuutta Suomelle.
Olen tehnyt paljon työtä yhteisen hyvinvoinnin ja ympäristön puolesta. Mielestäni politiikkaa ei tule tehdä seuraavien vaalien voittamiseksi. Politiikkaa tulee tehdä tulevaisuuden puolesta. Me emme voi katsoa vain huomiseen. Meidän on ensin katsottava eiliseen, opittava virheistä ja vasta sen jälkeen suunnattava katseet tulevaan. Kauaskantoista politiikkaa on tehtävä enemmän.
Kansan tahtoa on kuunneltava päätöksenteossa enemmän.
Tässä blogissa tulen kirjoittamaan ajankohtaisista aiheista, ja henkilökohtaisista mielipiteistä. Toivon avaavani paljon silmiä ja herättäväni keskustelua.