Herkuttelija

Tykkään kokata, rakastan ruokaa. Olen Herkuttelija isolla h-kirjaimella.

Lettupasta - nuorison uusi villitys

Tyttäreni kuuli tästä blogiharrastuksestani ja juoksi kertomaan, että jos haluan olla ”cool” isä, niin kirjoita lettupastasta.

Siis mistä?

Lettupasta on kuulemma tällä hetkellä yksi hittiruoka nuorten keskuudessa. Siellä TikTokissa siitä on tehty tosi katseltuna videoituja reseptejä.

Löysin itse hakemalla yhden lettupasta-reseptin. Perusideana on leikellä letut ohuiksi siivuiksi, ulkonäöltään siis pastaa muistuttaviksi suikaleiksi. Helppoa ja nopeaa.

Ja tämän ”pastan” sekaan voi sitten laittaa mitä mieli ja mielikuvitus mukanaan tuo: makeaa ja suolaista - yleensä tietenkin makeaa :)

En ole totta puhuen vielä itse maistanut, mutta kai se pitää ehtiä tehdä. Olen se ”cool” isä…


Pääsiäisen uutuusherkku

Pääsiäinen on jälleen ovella. Rairuohoa, tipuja, yllätysmunia ja herkkuja - niistä on minun ja monen muun pääsiäinen tehty.

Olen törmännyt useammassa paikassa viime aikoina uutuusherkkuun, jota olen ajatellut itsekin kokeilla: Tiramisumunat!

Ovatko tuttuja teille, arvoisat lukijat?

Tiramisut ovat normaaliversioina suurta herkkuani. Tulee sieltä Italiasta näköjään muutakin kuin pizzaa! Siinä missä olemme tottuneet näkemään tiramisut suorakaiteenmuotoisina, ovat tiramisumunat totta kai muotoiltu pääsiäiseen sopiviksi.

Ennen kuin lähden valmistuspuuhiin, niin lopuksi vielä pieni huomautus: Usein tiramisumunien reseptit sisältävät alkoholia, jolloin ne soveltuvat vain aikuisille. Mutta totta kai alkoholin voi aina korvata jollain lapsillekin sopivalla nesteellä.


Mummon lihapullat - rakkaus sen maun antaa

Jep tiedä, olen jo yhden bloggauksen kirjoittanut lihapullista. Mutta kun minä Rakastan niitä (tärkeää tuo iso R-kirjain!).

Jos pitäisi valita parhaat lihapullat, niin siitä ei mielestäni ole kahta sanaa: mihin ruokaan käytetään niin paljon rakkautta, annetaan niin paljon huolenpitoa, sisältyy niin paljon perinteitä ja yhdistetään niin paljon maukkaita tarinoita?

Vastaus on tietenkin: Mummon lihapullat!

Meillä ainakin mummilassa lihapullia oli tarjolla aina. Tai siis ainakin siltä se nyt näin jälkikäteen haaveiltuna tuntui. Ja miten herkullisia ne olivatkaan.

Mummi taisi tarkoituksella ajoittaa paistovaiheen juuri sille hetkelle, kun ovikello soi ja me ryntäsimme mummia halaamaan. Mummi tuntui tuoksuvan lihapullilta. Ja rakkaudelta, mikä varmastikin oli se tärkein makutekijä.

Miten teidän mummolassa? Oliko tarjolla lihapullia usein vain joka kerta?


Porkkana ja terveys

Popsi, popsi porkkanaa
Hampaita se vahvistaa
Nami, nami, nami, nami porkkanaa
Hampaita se vahvistaa.

Tuo tuttu lastenlaulu lyökään alkutahdit tärkeän aiheen blogikirjoitukseeni, jossa pääosassa ovat nämä kaksi sanaa: porkkana terveys.

Vaikka lastenlaurussa hampaat on nostettu porkkanan terveysvaikutusten päärooliin, niin tuon oranssin herkun vaikutukset ruumiin ja sielun hyvinvoinnille ovat paljon, paljon suuremmat.

Vai mitä sanoisit tästä listasta asioita, joihin porkkanan popsimisella on positiivinen vaikutus: näkökyky, ihon terveys, immuunijärjestelmän toimiminen, solujen suojaaminen, ruoansulatus, sydän ja verenpaine. Käytännössä siis koko ihminen hyötyy siitä, että nautiskelee säännöllisesti porkkanaa.

Totta kai kaiken a ja o on monipuolinen, terveellinen ruokavalio. Ja osa sitä ovat porkkanat.


Lihapullan historia

Namnam taasen! kokkaamisen lisäksi minua kiinnostaa eri ruokien ja ruokakulttuurien historia.

Tiesitkö sinä, että lihapullat ovat suosittuja ympäri maapallon? Pyöreä muoto puhuttelee muitakin kuin meitä suomalaisia ja ruotsalaisia, vaikka herkkupalleroihin käytettävä liha (tai muu aines) vaihtelee ja mausteita ujutetaan pullien sekaan riippuen maankolkasta, jonka keittiössä kokki parhaillaan tekee taikojaan.

Lihapullan historia on vaikeasti tarkasti määriteltävissä, mutta sen tiedetään ulottuvan useiden vuosisatojen taakse. Todennäköisesti lihapullat olivat alunperin tapa hyödyntää lihanjäänteitä ja lisätä niihin makua mausteiden avulla.

Henkilökohtaisesti tykkään lihapullien muodosta ja teen niitä aika lailla perinteisen reseptin mukaisesti. Tästä löydät esimerkkinä yhden julkaisemistani resepteistä, joilla loihdit helpot lihapullat.

Miten sinä teet lihapullat? Vai ostatko ne valmiina? Sekin on ”hyväksyttävää” ja usein jopa suotavaa. Herkut kuuluvat suuhun, välillä nopeastikin!


Herkuttelijan esittäytyminen

Namnam, Herkuttelija isolla h-kirjaimella esittäytyy. Oikeasti nimeni on Jalmari, mutta tulette tuntemaan minut kotimaisen ruokakulttuurin ihailijana. En varsinaisesti ole kulinaristi, ainakaan sanan useimmille tutussa merkityksessä.

Kirjoitukseni tulevat keskittymään ”fine diningin” sijaan perusruokaan, mutta siitäkin on otettavissa arjen keskellä eri variaatioita irti. Lihapullat, kalakeitto, makaronilaatikko, hernekeitto jne. - muutama erikoisuuteni näin ensisepustuksessa lueteltuina.

Herkuttelijalla on ikää aika tasan 45 vuotta, nyt kun pian kohti vuotta 2024 rynnätään. Hypätkää kyytiin ja tehkää kanssani arjen murkinoista jokapäivistä herkkua!