Nykyisin länsimaalaisilla ihmisillä on käytössään varmasti enemmän luksusta, rahaa ja vapaa-aikaa kuin koskaan ennen. Kuitenkin tuntuisi, että entistä helpommasta elämäntyylistä huolimatta, ihmiset voivat vain huonommin ja huonommin. Osa ”huonosta olosta” selittyy toki ihan vain sillä, että nykyisin huolia on entistä vähemmän ja valittamiseen riittää enemmän aikaa.
Silti hyvä olo ei ole asia, joka vain tapahtuisi vahingossa. Omasta ystäväpiiristäkin voin sanoa, että osa ihmisistä voi silminnähden huonosti. Ylipaino kertyy, ei kuntoilla riittävästi, syödään mitä sattuu ja vapaa-aikaa vietetään mieluummin television ääressä kuin vaikkapa terveellisten harrastusten parissa.
Hyvää oloa kannattaa kuitenkin tavoitella, sillä väittäisin sen vaikuttavan todella paljon ihan kaikkeen tekemiseen. Kun ihminen voi hyvä, niin se nukkuu yönsä paremmin, menestyy työelämässä ja ihmissuhteissa ja näyttää hyvältä. Hyvän olon seurauksena ovat vahva itsetunto ja suuremmatkaan elämän esteet eivät rajoita tekemistä.
Miten hyvään oloon sitten voisi panostaa?
Kuten mainittua, niin hyvä olo ei todellakaan tule itsestään, vaan siihen pitää panostaa ja sitä pitää opiskella. Itse innostuin hyvän olon ja terveellisten elämäntapojen tavoitteluun Hyvä Terveys –lehdestä bongaamani kirjoituksen jälkeen. Tämä kirjoitus avasi hyvin silmiä siihen, kuinka paljon ihminen voi itse omalla ajattelullaan ja tekemisellään oikeasti vaikuttaa omaan terveyteensä.
1. Mieti, mitä sinun pitäisi tehdä enemmän
Onko hyvän olosi esteenä ylimääräiset kilot, liian kiireinen arki vai huonot ruokatottumukset? Aloita miettimällä, mitä sinun oikeastaan pitäisi tehdä, että voit paremmin. Aloita tärkeimmästä asiasta ja keskity sen jälkeen muihinkin asioihin.
2. Järjestä aikaa
Nykypäivänä kuulee usein sanottavan, että ”ei ole aikaa”. Tämä on vale ja nykyisin ihmisillä on enemmän aikaa kuin koskaan keskittyä omaan terveyteensä ja hyvään oloon. Ensimmäinen steppi olisi siis järjestää tätä aikaa itselle. Jos ongelmanasi on vaikkapa ylipaino, niin voit helposti järjestää puolituntia aamuin ja illoin kuntoiluun sekä ruoanlaittoon.
3. Syö hyvin, mutta terveellisesti
Modernin yhteiskunnan yksi suurimmista ongelmista on se, että ihmiset syövät paljon, mutta huonosti. Tämän takia ”aliravittu läski” on oikeastaan aika osuva termi monen henkilön kohdalla. Jos ruokavalio koostuu vehnäsämpylästä ja majoneesista, niin kannattaa sitä alkaa miettimään heti ensimmäisenä. Oikea ratkaisu ruokavalion parantamiseen on yksinkertaisesti se, että alat kokkaamaan itse.
Vaikka elämme internetin ihmeellistä aikaa, niin mielestäni perinteiset lehdet ovat edelleenkin yksi parhaista vaihtoehdoista löytää uusia oivalluksia ja rentoutua samalla. Jos tykkäät laittaa ruokaa itse tai aiot opetella kokkaamista, niin koti ja keittiö on aivan ehdoton valinta. Siitä olen itsekin löytänyt oikeastaan kaikki parhaat reseptivinkit ja muutenkin hyviä vinkkejä parempaan hyvinvointiin.
4. Muista ”höllätä”
Itsestä tuntuisi siltä, että nykyisin monet luovat ihan turhaan itselle ylimääräisiä paineita ja kiirettä. Jos työsi on oikeasti niin hektistä, että siitä kärsii oma terveys, niin harkitse jotakin muuta. Useimmissa tapauksissa näin ei kuitenkaan ole, vaan tämä kiire luodaan ihan itse omassa päässä. Kuten monet huippujohtajat sanovatkin, niin kiire on vain huonoa organisointia.
Yhteenveto
Muista panostaa omaan terveyteesi, sillä mikä voisi olla sitä tärkeämpi asia? Hyvään oloon ei tarvita ihmeitä, vaan säännöllinen rytmi, oikea ruokavalio, urheilua ja se, että oma pääkoppa on kasassa. Panosta sinäkin pieniin asioihin joka päivä ja voi paremmin!