Yksi parhaista viime vuosina läpi lyöneistä uutisista on varmasti se, että suklaa onkin herkullisuudestaan huolimatta terveystuote ja ihmiselle hyväksi. Siitä saa ravinteita ja se parantaa mielialaa. Tämän uutisen innoittamina etenkin naiset ovat päästäneet mielihalunsa valloilleen suklaahyllyllä ja kahmineet tuttuja suklaalevyjä ja suklaapuikkoa kärryihinsä. Ja suklaayhtiöt kiittävät. Naiset lihovat, naamat kukkivat huonojen rasvojen aiheuttamia finnejä ja sokerihumala uuvuttaa ja laittaa mielialat vuoristorataan. Kotona miehet repivät hiuksia päästään. Mikä meni pieleen?
Totuus on nimittäin se, että ne suklaat mitä olemme oppineet syömään, sisältävät vain vähän terveellisiä aineososia ja todella paljon tavaraa, joka on kuin lekalla löisi kroppaa. Kun puhutaan suklaasta terveystuotteena, puhutaan itse asiassa kaakaopavusta. SE on huikea supertuote. Kaupan suosituimmat suklaalevyt sisältävät kaakaopapua vain kolmanneksen, jos sitäkään. Eli noin 70 % suklaasta on muuta kuin sitä terveelliseksi tiedettyä kaakaopapua. Suklaahimoa taltuttaessasi syöt mm. isot määrät haitalliseksi todettua valkaistua sokeria sekä maitoa.
Ja nyt kerron miten päästään tuosta harha-askeleesta maaliin, terveelliseen suklaaseen, jota voit syödä vaikka aamupalaksi ilman morkkista. Ensimmäinen iso askel parempaan suuntaan on tumma suklaa. Niissä kaakaopapua on jopa 70 % ja nyt aletaan puhua terveystuotteesta. Vielä seuraava tärkeä askel on vaihtaa tummatkin suklaat raakasuklaaseen, jossa papua ei ole missään vaiheessa kuumennettu yli 45 asteen, jolloin sen sadat ravintoaineet säilyvät puhtaina ja elinvoimaisina. Mutta mutta. Tumman suklaan ja raakasuklaan maku voi olla todella piukea, moni sitä maistanut on todennut että ei mulle kiitos. Myös minä aikanani. Tässäpä yhtälö, jonka ratkaisija ansaitsisi Nobelin palkinnon. Jos tummaan raakasuklaaseen saataisiin tajunnan räjäyttävä hyvä, pehmeä maku, saataisiin ihmiset syömään terveellistä suklaata.
Ja nyt en meinaa pöksyissäni pysyä, kun kerron, että tuo dilemma on ratkaistu! Ja sen nimi on Goodio. Ja mikä parasta, suomalaiset pojat tekivät sen. Voitte unohtaa hiipuvan Nokiamme, nyt meillä on jotain todella upeaa tarjota maailmalle.
Goodion pojat - Lasse, Jukka ja Felix - halusivat osoittaa, että raakasuklaa voi olla hyvää, jos se tehdään oikein ja oikeilla, kaikista laadukkaimmilla raaka-aineksilla. He olivat varmoja, että ratkaisevat tämän pähkinän, jos se tehdään riittävällä kunnianhimolla ilman mitään kompromisseja. Lasse matkusti läpi maapallon ja kolusi viidakot shamaanien kera etsien ravinteiltaan ja maultaan parasta kaakaopapua ja muita suklaan ainesosia. Peru, Brasilia, Bali, Filippiinit ja monet muut maat näkivät tämän suomalaisen pellavapään testaamassa maailman parhaiksi kehuttuja tuottajia ja myös niitä pienimpiä farmeja, joista suuryhtiöt eivät tiedä mitään. Voittaja löytyi Andien ja Amazonin välisestä sademetsästä ja se on nimeltään Criollo, arvostettu kaakaolajike. Täydellisen maun ja terveellisten ainesosien säilyttämiseksi mahdollisimman tarkkaan, pojat jauhavat pavut itse Herttoniemen Goodion tiloissa ja sitä laitetaan suklaaseen 71 %. Bingo.
Ja miksi tästä kaakosta sitten jauhetaan terveystuotteena? Katsokaapa tästä linkistä tarkemmin, siinä on käyty myös kaakaon mahdolliset haittavaikutukset läpi. Yhteenvetona kaakao sisältää valtavat määrät antioksidantteja, se edistää pitkää ikää, hoitaa sydäntä, sisältää tiettävästi kaikista ruoka-aineista eniten magnesiumia, suuret määrät rautaa, sinkkiä, kuparia, fosforia ja muita hivenaineita ja mineraaleja, se auttaa vähentämään stressiä, lisää hyvänolon tunnetta ja tasapanottaa kolesterolia. Ja tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, ainesosia on noin 300. Niille, joille kaakao sopii, se on vertaansa vailla oleva ihmetuote. Joillekin kaako ei sovi ja se voi liiallisesti syötynä saada kehon vähintäänkin pois balanssista. Maltillisuutta siis. Onneksi raakasuklaaassa on se hyvä puoli, että kroppa kertoo yleensä jo muutaman palan jälkeen, että kiitos nyt riittää. Olen saanut tarvittavat ravintoaineet jo. Maitosuklaasta ei tätä viestiä voi saada ja siksi sitä uppoaa kurkusta alas vailla rajoja.
Entä suklaan sokeri? Sokeristakin voi saada hyödyllisiä ravinteita, jos siitä ei ensin poisteta kaikkia terveellisiä aineososia valkaisemalla se kauniin valkoiseksi. Goodio kikkaili tässäkin sieltä missä aita on korkein ja voitot matalimmat ja valitsi suklaaseensa kookospalmusokerin, joka on 5-10 kertaa kalliimpaa kuin prosessoitu sokeri, mutta terveellisyytensä lisäksi se on maultaan kerta kaikkisen parasta. Sen GI-arvo on matala eli sen vaikutus sokeritasapainoon on lempeä ja siitä ei tule sokeripiikkiä vereen. Se on myös ekologinen vaihtoehto, jopa YK on nimennyt sen eniten luontoa säästäväksi makeutusaineeksi.
Tämä tapa ajatella asioita on lisääntymässä kovaa vauhtia niissä monissa pienyrityksissä, jotka tekevät asioita sydämestään, intohimon kautta. Ja se on hienoa meille kuluttajille ja myös tälle rakkaalle planeetalle. Voitto on heille toissijainen asia. Tärkeintä on saada aikaan jotain hienoa, joka palvelee ihmisten nousemista uudelle terveemmälle ja hauskemmalle tasolle. Tällä asenteella on saatu aikaan se, että Goodiota on kyselty myyntiin jo yli 10 eri maahan. Sisäänostajat ovat soitelleet Goodion perään, kun sana sen mausta on levinnyt eteenpäin mm. tunnettujen kansainvälisten raakaruokagurujen kautta, jotka ovat täysin sulaneet Goodion makuun.
Goodion levy maksaa viitisen euroa, paikasta riippuen. Hinta voi tuntua korkealta perusmaitosuklaaseen nähden, mutta se on painettu samalle tasolle raakasuklaiden kanssa, vaikka käsityövaiheita on paljon. Käsityöllä on mm. taattu, että tuotannon aikana lämpötila ei nouse missään vaiheessa yli 40 asteen, mikä on haastavaa, sillä normaalit suklaat altistuvat jopa 120 asteen lämpötiloille. Voi vain kuvitella millaiset ravinteet selviävät siitä hengissä.
Ja hei, ei tässä vielä kaikki. Kuulin jotain ihan täräyttävää poikien tehtaalla vieraillessani. Goodiolta on tulossa maidotonta maitosuklaata. Mitä hittoa? Siinä on saatu aikaan maitosuklaamainen fiilis kookoksen avulla. Ja ei pelkoa, laatukookos ei maistu Bountylle vaan häviää aika näppärästi taka-alalle, kun velhot etsivät oikean balanssin raaka-aineille. Kun ihmiset pääsee maistamaan sitä, alkaa Goodiolla puhelimet soimaan. Ehkä siihen prosessiin tarvittaisiin kuitenkin vielä yksi koemaistaja...
Goodiota löytyy terveys- ja luomukapoista sekä netin kautta Fitness Firstiltä.
⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Toimin hyvinvointivalmentajana ja tantraohjaajana.
Käy tutustumassa ajatuksiini laajemmin kotisivuillani tai Facebook -sivustollani Kirsi Salo - elämän tarkoitus on ilo.
Kirjoitettaessa soi Hyökyaalto, Antti Tuisku
3 kommenttia
Cyh
1.10.2013 18:26
jeeiii ;) suklaa onkin yksi lempparimässyistä.
Vastaa kommenttiinmutta ihme kyllä, en ole lihonnut tai saanut finnejä naamaan, vaikka mässytänkin suklaata aika paljon...
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
2.10.2013 19:10
Hei,
Kaikesta huolimatta hienosti annoit infoa kysymykseeni vaikka se olikin pikkuisen vaikia (Pahoitteluni) . Onneksi olkoon lämpimästi omasta puolesta mahtavasta toipumisesta.
Juu tykkään itsekin raakasuklaasta. Silloin tällöin ostan valmiita patukoita ja hiukan myös tarpeita kotiin joista sitten teen raakasuklaata. NAM NAM. Niin herkullista ja terveellistä ravintoa.
Terv Wilderness :))
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ano Nyymi
14.1.2015 01:35
Naurettavaa maksettua piilomainontaa ylihintaisesta huonolaatuisesta "suklaasta". Goodio kun on tunnettu maidottomista "luomu" tuotteistaan...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin