pekkaha

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on puky potkupyörät.

Kolme askelta potkupyöräilyyn

Kesän ollessa ihan oven takana päätin kirjoittaa tämän artikkelin potkupyöräilystä. Innostukseni aiheeseen lähti omasta lapsestani, joka viime syksynä opetteli tasapainopyöräilyn alkeet. Haluan jakaa tasapainopyöräilystä tietoa myös muille vanhemmille, sillä huomasimme, miten helppoa ja hauskaa sen harjoittelu oli lapsellemme.

Jos lapsellasi ei vielä ole pyörää, niin voin suositella lämpimästi Pukyn valmistamia tasapainopyöriä. Puky potkupyörä on suunniteltu lasten mittoihin ja se on todella suosittu lasten opettelupyörä ympäri maailmaa. Tästä linkistä löytyy ainakin yksi suosittu Puky verkkokauppa.

Oikea koko

Satulan säätäminen oikealle korkeudelle on tärkeä tekijä ajamisen mukavuudelle sekä tehokkuudelle. Oikea satulankorkeus ehkäisee osaltaan myös onnettomuuksia. Potkupyörän satulan säätäminen on helpoimpia säätöjä mitä voit lasten pyörälle tehdä, mutta samalla se tuo eniten hyötyä potkupyöräilyn oppimisen kannalta.

Satula tulee säätää siten, että lapsesi jalat yltävät maahan ja hänen polvensa ovat hieman koukussa, kun hän istuu potkupyörän satulassa. Lasten potkupyörissä kuten polkupyörissäkin on aina ensiarvoisen tärkeää valita oikea pyöräkoko. Oikean pyöräkoon valintaan auttaa esimerkiksi pikkufillarin sivuilta löytyvä polkupyörän kokotaulukko. Sivustolle pääset täältä: www.pikkufillari.fi

Potkupyörän ohjaustanko tulee myös säätää samalle korkeudelle satulan kanssa. Jos satula on matalimmalla, niin ohjaustangon tulee myös olla mahdollisimman alhaalla. Jos satula on keskitasolla, niin ohjaustangon tulee olla myös suunnilleen keskitasolla. Eli yritä laittaa ohjaustanko samalle korkeudelle satulan kanssa.

Lapset kasvavat nopeasti, joten pyörän satulan sekä ohjaustangon säädöt täytyy tehdä uudelleen noin parin kuukauden välein.

Pidä ajaminen hauskana

Anna lapsesi tutustua potkupyöräilyyn silloin, kun hänestä siltä tuntuu. Heti kun lapsi hyppää potkupyörän selkään ja on valmis liikkeelle, niin sinun tulee kannustaa ja kehua häntä. Lasta ei kannata patistaa pyörän selkään liian aikaisin, pahimmillaan tämä voi tuhota lapsen pyöräilyn oppimisen innon kokonaan. Lapsi voi myös alkuun pelätä pyöräilyä, joka johtaa siihen, että hän alkaa pelätä myös muita uusia asioita. Lapsen pyöräilyn harjoittelun tuleekin tapahtua aina silloin, kun hän on siihen valmis. Ei silloin, kun se on vanhemman mielestä aiheellista.

Lapsen potkupyöräilyn aloittamista innostaa, kun hän näkee muiden lasten potkupyöräilevän. Jos lapsellasi ei vielä ole syttynyt kipinää pyöräilyyn, niin mene lapsesi kanssa esimerkiksi puistoon seuraamaan pyöräileviä lapsia.

Tue lastasi älä pyörää

Kaikki vanhemmat haluavat auttaa lasta pyöräilemään pitämällä pyörästä kiinni, jotta se ei kaatuisi. Tämä on kuitenkin väärä tapa ja se ei ole paras keino opettaa tasapainoa.

Lapsen on kyettävä tuntemaan pyörän kallistuminen puolelle tai toiselle, jotta hän oppisi tasapainoa tehokkaammin. Jos pidät lapsen pyörästä kiinni, kun se on kaatumassa, niin lapsi luulee, että pyörä pysyy tasapainossa, vaikka se on hieman kallellaan. Juuri tästä syystä lapset eivät opi pyöräilyä apupyörien kanssa.

Pyöräilyn opettajana sinun tulisi tukea lapsesi vartaloa ja valmistautua ottamaan hänet kiinni, jos hän kaatuu. Opettaessasi pyöräilyä lapselle, sinun tulisi kävellä hänen vieressään ja pitää kiinni olkapäästä tai selästä, jotta he tuntisivat olonsa turvalliseksi. Tällä tekniikalla lapsi oppii tasapainon sekä pyöräilyn paljon nopeammin, pitämällä pyörän suorassa hänen allaan.

Monet potkupyöräilyä aloittelevat lapset eivät edes istu penkissä harjoittelun ensivaiheilla, vaan he työntävät pyörää kävellen eteenpäin. Tämä on täysin normaalia, sillä lapsi tutustuu pyörään ja sen ohjaamiseen. Pian lapsi kuitenkin oppii luottamaan myös pyörän satulaan. Vanhemmilta lapsilta tämä tapahtuu yleensä muutamassa minuutissa, mutta nuoremmilla lapsilla opettelu saattaa viedä muutaman päivän tai viikon.

Lapsi oppii liukumaan potkupyörällä eteenpäin siinä vaiheessa, kun hän luottaa 100 prosenttisesti itseensä sekä 100 prosenttisesti pyörän satulaan. Anna lapsen oppia nämä asiat omaan tahtiin. Lapsi kyllä oppii nämä asiat, ennen kuin ehdit kissaa sanoa.

Nuoremmat lapset kuitenkin tarvitsevat enemmän apua potkupyöräilyn opettelussa. Vanhemmilta yli kolmevuotiailta lapsilta, tämä käy yleensä kuitenkin itsenäisesti, sillä lasten kävely tasapaino, sekä koordinaatiokyky on jo ehtinyt kehittyä tarpeeksi.

Tärkeintä on kuitenkin, että opetat lapsellesi kaiken mitä tiedät pyöräilystä. Tämä kokemus jää varmasti molempien mieleen ikuisiksi ajoiksi.