Terve kaikille pitkästä aikaa,
Paljon on ollut puhetta liikunnasta ja sen hyödyistä, mutta aivojumpasta ei juuri lainkaan. Sen vuoksi päätinkin kirjoittaa siitä blogipostauksen. Olen itse intohimoinen sanaristikoiden ratkoja, joten aiheesta kirjoittaminen on sillä tavalla minulle luonnollista.
Selkä- ja reisilihaksesi eivät ole ainoa osa kehostasi joka tarvitsee säännöllistä liikuntaa pysyäkseen kunnossa. Myös aivot tarvitseva runsaasti harjoitusta, jotta ne pysyvät vetreinä sekä palvelevat hyvin myös vielä vanhemmalla iällä. Aivonystyröitten jumppaaminen onkin paras liikunnallinen panostus, minkä ihminen voi tehdä. Toki fyysinenkin liikunta on tärkeää, mutta henkistäkään puolta ei kannata unohtaa. Jos tahtoo pitää mielen virkeänä yksi parhaimpia ja rattoisampia tapoja antaa aivosoluille puuhaa, on täyttää ristikoita, sudokuita, kryptoja tai muita jännittäviä pulmapähkinöitä. Esimerkiksi sivustolla lehtitarjoukset.com löydät kattavan valikoiman erilaisia ristikko-, krypto- ja sudokulehtiä, joista pystyt valitsemaan parhaaseen tarjoushintaan itsellesi todella koukuttavaa iltatekemistä pitemmäksi aikaa. Myös kirjastoista löytää pulmakirjoja, mutta on syytä muistaa, että niihin ei saa tehdä merkintöjä.
Sana-arvoitukset sopivat kaiken tasoisille ratkojille
Vaikka monelle ristikkoharrastajalle ristikkosanat ovat jo vuosien mittainen tuttavuus, niin sana-arvoituksia löytyy kyllä vasta-alkajillekin. Mestariksi ei voi kehittyä, ellei joskus ole ollut noviisi. Ristikkolehtiä onkin saatavilla monessa eri vaikeustasoissa. Ratkottavaa löytyykin niin keltanokille, hiukan kokeneimmille sekä huippukiperien ristikkopähkinöiden ystäville.
Joissakin ristikkolehdissä on otettu huomioon myös koko perhe eli niissä on monen tasoista ratkottavaa. Pelkkiin ristikoihin ei tarvitse kuitenkaan jumittua, sillä myös sudokut ja kryptot ovat hyvä tapa pistää aivot toimintaan. Sudokuissa täytetään vajaisiin ruudukkoihin puuttuvat merkit päättelyn avulla, krypto taas on sanaristikkomuoto, jossa pyritään päättelemään vihjesanan avulla, mikä numero vastaa mitäkin kirjainta. Krypto on ristisanatehtävä aivan kuten perinteiset perusristikotkin. Sudoku taas on aivan omanlaisensa päättelytehtävä, sillä sen ratkaiseminen ei perustu sanoihin, vaan yleensä numeroihin.
Ristikkolehdissä riittää puuhaa pitkäksi aikaa
Ristikkolehti on oiva ajanvietevaihtoehto niille, jotka rakastavat pistää mietintämyssyn päähänsä, sekä kehittää omaa päättelykykyänsä. Ristikkolehden tilaaminen takaa sen, ettei ratkominen lopu kesken. Vaikka useimmissa muissakin aikakauslehdissä on usein mukana sanaristikko tai jopa muutama, eivät ne innokkaan ratkojan käsissä kauaa kestä. Kannattaakin siis satsata ristikoihin erikoistuneisiin lehtiin, jos ei tahdo, että ilo loppuu liian lyhyeen.
Ristikot ovat olleet ihmisten huvina jo pitkään, sillä maailman ensimmäinen ristisanatehtävä julkaistiin New York World -lehdessä 1913. Suomeen ensimmäinen sanaristikko rantautui vuonna 1925, jolloin Suomen Kuvalehti päätti olla edelläkävijä ja julkaista tämän sana-arvoituksen. Olemme siis saaneet nauttia ristikkojen tuomista riemuista jo pitkään, eikä ole mitään syytä, miksei ristikkojen suosion voittokulku jatkuisikin myös tulevaisuudessa. Onhan ristikoiden ratkominen yksi parhaista tavoista viihtyä vapaa-ajalla.