Talous Kuntoon

Suomalaiset velkaantuvat ennätystahtia, mutta mikä on yksilön vastuu velkaantumisessa? Onko syy yksin pankkien ja kulutusluottojen, vai tarvitaanko Suomessa parempaa talousvalistusta jo yläkoulusta lähtien?

Kannattaako velkavipu?  1

Velkavipu saattaa kuulostaa joltain aivan muulta, kuin mitä silllä oikeasti tarkoitetaan. Velkavivulla tarkoitetaan käytännössä velalla sijoittamista - isompien tuottojen toivossa.

Yleisimmin velkavipua käytetään asuntosijoittamisessa, jossa asunto hankintaan lainalla ja vuokrataan eteenpäin. Velkavipua voidaan käyttää kuitenkin myös osake- ja rahastosijoittamisessa.

Olen viime aikoina pohtinut mahdollisuutta hakea sijoituslainaa pönkittääkseni henkilökohtaista sijoitusvarantoani. Mutta onko velkavipu kannattava ratkaisu missään tilanteessa?

Näyttää siltä, että kovinkaan monen mielestä velalla sijoittamista ei voi suositella. Eikä ihme, sillä juokseehan velkavivusta - eli sijoituslainasta aina pankin korko ja mahdolliset muut kustannukset.

Toisaalta yhä useampi hakee lainaa muihinkin hankintoihin, kuten autoon ja lomamatkoihin. Sijoituslainalla on sentään potentiaalia kasvattaa omaa varallisuuttaan merkittävästi. Tämä tosin riippuu myös paljon lainan koroista ja kustannuksista, jotka voivat syödä sijoitustuottoja merkittävästikin.

Pankit suhtautuvat tiettävästi hyvin nihkeästi sijoituslainojen myöntämiseen - etenkään mikäli lainahakemukseen ei sido mukaan vakuuksia, kuten asuntoa tai muuta varallisuutta. Lainalla sijoittamiseen sisältyykin huomattavasti suuremmat taloudelliset riskit.

Olisitko itse valmis hyödyntämään velkavipua?


Teslan osakkeet - kannattaako Teslaan sijoittaminen vielä?  1

Skandaaleissa ryvettyneen Tesla Motorsin osakkeen arvo on heitelly pitkin syksyä, ja alimmillaan osakkeen arvo oli 244,59€. Osakkeen arvo putosi siis pahimmillaan 36 prosenttia kuluvan vuoden korkeimmista lukemista.

Kannattaako Teslaan sijoittaminen siis enää yhtiön toimitusjohtaja Elon Muskin aiheuttamien kohujen jälkeen? Teslaa on pidetty joissakin piireissä jopa kuplana, sillä yrityksellä on velkaa useita miljardeja euroja. Skandaalien on pelätty vaikuttavan myös suoraan yhtiön innovaativoihin sekä työvoiman motivaatioon, joten yhtiön tulevaisuutta on tällä hetkellä vaikeaa ennakoida.

Mikäli osakkeen arvo tulee vielä nykyisistä lukemistaan alaspäin, voi sijoittaminen tulla jopa kyseeseen, sillä Teslan osakkeen kurssin ei uskota jatkuvan syöksykierteessä loputtomiin.

Tässä vielä mielenkiintoinen tilasto siitä, kuinka paljon Teslaan vuonna 2010 sijoittanut olisi ansainnut vuoteen 2018 mennessä: https://www.cnbc.com/2018/08/08/if-you-invested-1000-dollars-in-tesla-in-2010-heres-what-youd-have-now.html

Uskallammeko ottaa vielä harkitun riskin Teslan kanssa? Allekirjoittanut uskaltaa.


Positiivinen luottorekisteri - liian myöhäistä?  3

Eduskunta suunnittelee ns. positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa, mutta onko uudistus tulossa liian myöhään?

Luotonmyöntäjien yhteisestä rekisteristä on puhuttu jo pitkään, mutta pitäisikö päätöksenteossa keskittyä enemmän yksilön vastuuseen velkaantumisessa? Jokaisella meistä on varmasti ollut elämän aikana ainakin jonkinasteisia rahaongelmia, mutta onko syy meidän vai puutteellisen kasvatuksen / valistuksen.

Positiivinen luottorekisteri lienee hyvä ensiaskel velkaongelmien kitkemiseen, mutta se on ainoastaan lääke oireelle - ei ratkaisu itse ongelmaan.

Ehdottaisinkin henkilökohtaisen taloustiedon osaamisen korostamista jo opiskelunvaiheessa. Mahtuisiko tämä esimerkiksi yläkoululaisten opetusohjelmaan?

Tämä Finanssiala RY:n projekti näyttää lupaavalta, mutta mikä on toteutuksen laita?