Mervi K

Blogista voit löytää itsellesi hyviä vinkkejä ravintolisien käyttöön, terveyteen, urheiluun ja kehonrakennukseen.

Hyödylliset ravintolisät – vitamiiniopas aloittelevalle treenaajalle  1

Fitness- ja kuntosalibuumin myötä erilaisten lisäravinteiden, ravintolisien ja luontaistuotteiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti. Jotkut hakevat niiden avulla parempaa lihaskasvua kuin toiset uskovat saavansa niistä apua terveydentilan kohottamiseen. Kuitenkin valitettavan usein erityisesti aloittelevat treenaajat ostavat lisäravinteita ”musta tuntuu” mentaliteetilla, jolloin ratkaiseva tekijä tuotteen valinnassa on usein sen etiketti. Tämä on tietysti väärin, kun kyseessä on omaan kehoon laitettavat ravintoaineet ja valinnan tulisikin perustua hieman enemmän tietoon kuin tuuriin.

Tähän kirjoitukseen listaan omasta mielestäni ne oikeasti hyödylliset ravintolisät ja tein samalla pienimuotoisen vitamiinioppaan, joka aloittelevien treenaajien kannatta vilkaista läpi, jos tietotaitoa ei ole muualta vielä karttunut.

Perusteet

Sana ”vitamiini” tulee vanhasta latinalaisesta sanasta ”vita”, joka tarkoittaa Suomeksi käännettynä elämää. Toisin sanoen vitamiineilla on alusta asti tarkoitettu elintärkeitä ravintoaineita. Kukaan ei voi siis kiistää vitamiinien tärkeyttä, sillä ne ovat välttämättömiä meille kaikille. Ihmisen elimistö ei myöskään pysty tuottamaan vitamiineja itse, jonka takia ne on saatava tavalla tai toisella muualta. Koska ihmiset syövät hyvin eri tavalla, niin on myös mahdotonta sanoa ilman testejä, että tarvitseeko kyseinen henkilö ravintolisiä. Jos haluat täydellisen varmuuden asiasta, niin tämä täytyy tarkastaa laboratoriokokein.

Ihminen tarvitsee yhteensä 13 erilaista vitamiinia, jotka ovat A-, C-, D-, E- ja K-vitamiinit sekä kahdeksaa erilaista B-vitamiinia. Tässä oppaassa kerron, mihin elimistö tarvitsee näitä vitamiineja ja mistä niitä saa.

Tunnista vitamiinityypit

Olet ehkä kuullut vesi- ja rasvaliukoisista vitamiineista, jotka ovat kaksi ryhmää, johon kaikki vitamiinit voidaan karkeasti jaotella. Tämä kertoo paljon myös siitä, miten kauan elimistösi pystyy niitä varastoimaan. Rasvaliukoiset vitamiinit sitoutuvat nimensä mukaisesti rasvaan ja säilyvät näin ollen elimistössä pidempään. Toisaalta vesiliukoiset vitamiinit poistuvat jatkuvasti virtsan mukana elimistöstäsi. Toisin sanoen, erityisesti vesiliukoisten vitamiinien saanti kannattaa varmistaa ravintolisillä, koska tarvitset niitä jatkuvalla syötöllä. Esimerkiksi, lisäravinteet.fi verkkosivuilta löydät edullisimmat verkkokaupat ja parhaat ravintolisät.

Vesiliukoiset vitamiinit:

A-, D-, E-, K- ja B12-vitamiini.

Rasvaliukoiset vitamiinit:

C- ja B-vitamiinit (muut paitsi B12).

A-vitamiini

A-vitamiini on yksi ”tärkeimmistä” rasvaliukoisista vitamiineista, jolla on paljon tekemistä esimerkiksi näköaistin ja ihmisen immuunijärjestelmän kanssa. Se siis edistää näön pysymistä normaalina ja ihmisen immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. A-vitamiinia voit saada esimerkiksi juustosta ja maidosta.

B-vitamiini

B-vitamiinit ovat puolestaan vesiliukoisia ja ne poistuvat elimistöstä melko nopeasti. B-vitamiinille hyvä luonnollinen lähde on esimerkiksi saksanpähkinät.

C-vitamiini

C-vitamiini on solujen suojaamista edistävä antioksidantti. Sitä saa erityisen hyvin muun muassa hedelmistä.

D-vitamiini

D-vitamiinia muodostuu ihmiskehossa automaattisesti riittävässä auringonvalossa. Tästä syystä monet suomalaiset kärsivät sen puutteesta erityisesti talviaikaan. Hyvä luonnollinen lähde (auringon lisäksi) on lohi.

E-vitamiini

E-vitamiini toimii C-vitamiinin tapaan ja suojaa soluja hapettumisstressiltä.

K-vitamiini

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota voit saada esimerkiksi perunasta. Vaikka K-vitamiinin puutos on länsimaissa suhteellinen harvinaista, niin puutostiloja voi esiintyä erityisesti huonot ruokatottumukset omaavilla ihmisillä.