EeroVolotinen

insinöörin tarinoita

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2017.

Valokuidun kilpailuttaminen taloyhtiöön?  1

Tuhannen ja yhden yön tarinat jatkuvat. Kyselyjä valokuidun hankkimisesta taloyhtiöön on tullut liikaa, niin tehdään lyhyet ohjeet:

1. Selvitä taloyhtiön kuitusaatavuus kahdelta operaattorilta, esimerkiksi vaikka SuomiCOM Oy ja TNnet Oy

2. Puhu määräenemmistö osakkeen omistajista projektin taakse ja kerää valtakirjat projektia varten

3. Pyydä tarjoukset kahdelta toimijalta avaimet käteen ratkaisuna, esimerkiksi vaikka SuomiCOM Oy ja TNnet Oy

4. Pyydä hallitusta tekemään hankinnasta esitys yhtiökokoukselle

5. Hyväksykää esitys yhtiökokouksessa ja tehkää tarvittavat yhtiösääntömuutokset (tarvitaan, jos kustannus halutaan jakaa tasaisesti jokaiseen asuntoon (ns. tasajakoperiaate), muuten kustannus jakautuu neliöpohjaisesti)

6. Tilaa kuitu
7. Ulkoista mikrotuki paikalliselle toimijalle, sillä et halua tehdä sitä itse.

8. Nauti

Kirjoittaja on Codemen Oy:n konsultti, jonka olohuoneessa on nopea internet.

Eero Volotinen, eero.volotinen@codemen.fi

www.codemen.fi


Kun insinööri valokuidun osti  1

nopeutta piisaa.
nopeutta piisaa.

Tämä on tosi tarina siitä, kun insinööri valokuidun taloyhtiöönsä osti.

Olin jo pitkään ihmetellyt sitä, miksi taloyhtiöitä kohdellaan sellaisina erikoistapauksina, ettei niille haluta myydä huippunopeaa tietoliikennekaistaa.

Eräänä iltana, kun kannettavan varmuuskopiointi pilvipalveluun taas näytti ajallisesti noin viikon verran, käyttäen 100M/10M yhteyttä, niin konsultti totesi, että tähän on saatava muutos ja nopeasti. Muutos toki saatiin, mutta ajallisesti se ei ollut nopea prosessi.

Ensimmäiset pari kuukautta etsittiin toimittajia, jotka haluaisivat toimittaa 10G/10G valokuidun avaimet käteen toimituksena. Moni toimittajista alkoi köhiä, kun kuuli asiakkaan olevan taloyhtiö, sillä sellaisenhan ei sallita käyttävän valopiuhaa asuntojensa tietoliikenteeseen, koska muuten teleoperaattori ei pääse rahastamaan yksittäisillä liittymillä.

Pitkien neuvottelujen jälkeen pari toimittajaa saatiin valittua ja yhtiökokous päätti yksimielisesti, että kustannustehokkain ratkaisu valitaan.

Ratkaisuna päädyttiin siis 10G/10G, runkoverkkoon joka alussa kustannussyistä kuristetaan 1G/1G yhteyteen ja jokaiseen 115 asuntoon on saatavissa huippunopea 1G/1G ethernet liittymä. Yhteyden markkinointinimi on Tornikaista 1000M ja se on kustannusrakenteeltaan erinomainen ja lisäksi myös markkinoiden nopeimpia laajakaistoja.

Kirjoittaja työskentelee päivätyönään konsulttina Codemen OY:ssä ja ratkaisee myös muita, kuin taloyhtiöiden tietoliikenneongelmia.

Eero Volotinen, eero.volotinen@codemen.fi
https://www.linkedin.com/in/eerovolotinen/