3D-tulostettu mekko

Mullistavatko uudet tulostimet vaatebisneksen?

Materiaali on muovi, mutta liike on sulavaa.
Materiaali on muovi, mutta liike on sulavaa. Kuva: Nervous System

City kirjoitti pari vuotta sitten 3D-tulostetuista kitaroista. Nyt 3D-tekniikkaa käytetään hyväksi vieläkin arjen läheisempien esineiden, vaatteiden, tulostamiseen. Designtoimisto Nervous System on suunnitellut pienistä muovisista palasista koostuvan 3D-tulostetun mekon, joka tavoittelee oikean kankaan tuntua ja liikettä.

Vaate on suunniteltu Nervous Systemin Kinematics-sovelluksella, jonka sanotaan hyödyntävän 4D-tekniikkaa. New Yorkin Museum of Modern Art hankki mekon ja ohjelman pysyvään kokoelmaansa. Mekko on tulostettu yhdestä kappaleesta, joten se ei ole vaatinut kokoamista erikseen tulostetuista osista. Ison, yhtenäisen kappaleen tulostaminen on mahdollista, koska siinä käytetään tekniikka, joka ensin taittelee palat kasaan, josta se avautuu tulostuksen jälkeen muotoonsa.

Kuva: Nervous System

Kuva: Nervous System

Ajatus on viedä vaatteiden suunnittelua uudelle tasolle. Vartalot ovat kolmiulotteisia, mutta vaatteet tavallisesti toteutettu litteistä materiaaleista, jotka leikataan ja ommellaan vaivalloisesti kokoon. Kinematics-ohjelmassa 3D-mallinnetaan mekko suoraan mallin päälle. Toistaiseksi tulostaminen on työlästä, mutta mahdollisuudet ovat ilmiselvät. Wired kertoo, kuinka kahden päivän tulostamisen jälkeen Shapewaysin tulostamosta oli ulostunut kasa, jota puhdistamalla paljastuu vaate.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi